18/12/2018 16:20:50

«Διακριτούς ρόλους» και όχι «διαχωρισμό» θα περιλαμβάνει η ατζέντα της συνταγματικής αναθεώρησης

«Διακριτούς ρόλους» και όχι «διαχωρισμό» θα περιλαμβάνει η ατζέντα της συνταγματικής αναθεώρησης  - Media

 

Μετά το Σκοπιανό και τη διευθέτηση του χρέους και της μεταμνημονιακής εποπτείας η συζήτηση αναμενόμενα επικεντρώνεται στα επόμενα χαρτιά της κυβερνητικής ατζέντας. Το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης θωρείται ευρέως ως το επόμενο χαρτί του Αλέξη Τσίπρα στο πλαίσιο της στρατηγικής για την ανάδειξη των διαχωριστικών γραμμών με την αξιωματική αντιπολίτευση και την άσκηση πολιτικής πίεσης στους πολιτικούς χώρους που αυτοπροσδιορίζονται ως «προοδευτικοί».
 
Ωστόσο το θέμα των σχέσεων Κράτους - Εκκλησίας άνοιξε από δημοσιεύματα (Καθημερινή) και ενισχύθηκε από κυβερνητικά στελέχη όπως οι Κοντονής, Σκουρλέτης (δεδομένου ότι πρόκειται για πάγιο προοδευτικό αίτημα της κομματικής ατζέντας) αλλά και ο Τέρενς Κουίκ από τους ΑΝΕΛ, με το Μαξίμου να μην δίνει καμία έκταση προς το παρόν, πέρα από τη διευκρίνιση ότι ισχύει ό,τι έχει πει ο πρωθυπουργός από τον Ιούλιο του 2016 και μετά  περί «διακριτών ρόλων» και «θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους» με σεβασμό στην «κρατούσα θρησκεία».
 
 Επιπλέον, αν και ακούγεται ότι μέσα στον Ιούλιο θα υπάρξει σήμα εκκίνησης της διαδικασίας συνταγματικής αναθεώρησης με εκδήλωση όπου θα παρουσιαστούν οι τελικές κυβερνητικές προτάσεις, επισημαίνεται ότι προς το παρόν δεν έχει συζητηθεί πόσο μάλλον οριστικοποιηθεί κάποιος σχεδιασμός, καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα η ατζέντα ήταν φορτωμένη με κρίσιμα θέματα πρώτης γραμμής όπως το Σκοπιανό και το Eurogroup, ενώ στο προσκήνιο βρίσκεται με κρίσιμο τρόπο το προσφυγικό.
 
Σε κάθε περίπτωση είναι σαφές ότι το  Μαξίμου εφόσον προχωρήσει στο άνοιγμα της διαδικασίας της συνταγματικής αναθεώρησης ( η κοινοβουλευτική διαδικασία της πρώτης συζήτησης  προφανώς δεν μπορεί να λάβει χώρα νωρίτερα από τον Οκτώβριο) στην ατζέντας θα συμπεριλάβει και το θέμα των σχέσεων Κράτους - Εκκλησίας, χωρίς ωστόσο να θέτει θέμα «διαχωρισμού».
 
Πάντως, καλού κακού οι ΑΝΕΛ έσπευσαν να «διαφοροποιηθούν» λάβουν θέση υπέρ της Εκκλησίας και ανακοίνωσαν ότι τις επόμενες μέρες ο πρόεδρος του κόμματος Πάνος Καμμένος θα συναντηθεί με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο «για να καθορίσουν από κοινού τη στάση τους κατά τη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης»! Για την ιστορία πάντως, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, με τον ο οποίο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας διατηρεί πολύ καλές σχέσεις, έχει κι εκείνος πρόσφατα αναφερθεί σε διακριτούς ρόλους Πολιτείας - Εκκλησίας κάτι που ερμηνεύεται ως ένδειξη ότι έχει λάβει αρμοδίως διαβεβαιώσεις  ότι στην κυβερνητική ατζέντα και αργκό «διακριτοί ρόλοι» και «διαχωρισμός» δεν ταυτίζονται.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.