search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 15:20
MENU CLOSE

«Θανατηφόρα αγκαλιά» Ερντογάν-Μπαχτσελί: Οι Γκρίζοι Λύκοι δεν επιτρέπουν άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης

26.06.2018 13:34
«Θανατηφόρα αγκαλιά» Ερντογάν-Μπαχτσελί: Οι Γκρίζοι Λύκοι δεν επιτρέπουν άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης - Media

 

Από πολύτιμος σύμμαχος μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, οι υπερεθνικιστές Γκρίζοι Λύκοι μετατρέπονται σε βαρίδι και πονοκέφαλο για τον επανεκλεγέντα Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Χωρίς το ποσοστό του ΜΗΡ, το AKP δεν έχει πλειοψηφία στη Βουλή. Και ήδη δείχνει τα δόντια του στον Ερντογάν, ο οποίος προσπαθεί να εξομαλύνει την κατάσταση στη χώρα, αρχής γενομένης με την άρση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης που επιβλήθηκε μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.
 
«Η Τουρκία θα πρέπει να διατηρήσει για κάποιο χρονικό διάστημα την κατάσταση έκτακτης ανάγκης», διεμήνυσε ο Μουσταφά Καλαϊτζί, αντιπρόεδρος του MHP, προσθέτοντας ότι το κόμμα του δεν θα διαπραγματευτεί με τον πρόεδρο για τις έδρες στο νέο κοινοβούλιο. Με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει.
 
Έχοντας εξασφαλίσει τη νίκη, ο Ερντογάν θα μπορούσε να επιλέξει μία πολιτική κατευνασμού προς μία βαθιά διαιρεμένη κοινωνία. Αλλά ένα τέτοιο άνοιγμα θα μπορούσε να προκαλέσει την αντίδραση των εθνικιστών συμμάχων του MHP, που διατηρούν μία εξαιρετικά σκληρή γραμμή, κυρίως στο Κουρδικό.
 
Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα προσωρινά αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών, το AKP του Ερντογάν έχει 295 από τις 600 έδρες. Δεν έχει πλειοψηφία χωρίς τους 49 του Μπαχτσελί. «Επειδή έχει χρέος απέναντι στο MHP στο κοινοβούλιο, θα είναι δύσκολο για τον Ερντογάν να σηκώσει κεφάλι, να βελτιώσει την ελευθερία της έκφρασης ή να αμβλύνει την θέση του στο Κουρδικό», θεωρεί η Asli Aydintasbas, του Conseil Europeen des Relations Internationales. «Θεωρώ ότι μία τέτοια πολιτική αποκλείεται εξαιτίας των εκλογικών αποτελεσμάτων», λέει.
 
Η Jana Jabbour, του ινστιτούτου CERI/Sciences Po, είναι απαισιόδοξη: «Η διαχείριση του Κουρδικού θα γίνει με σιδηρά πυγμή και αναμένονται νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των Κούρδων στην Συρία και το Ιράκ». Πιστεύει ότι τα εσωτερικά πογκρόμ θα λάβουν νέες διαστάσεις. «Το δικαστικό σύστημα θα ελέγχεται από τον Ερντογάν, οι πολιτικές και οι ατομικές ελευθερίες θα περιορισθούν».
 
Σε διεθνές επίπεδο, ο τόνος έχει αμβλυνθεί από τις αρχές της χρονιάς, με τον Ερντογάν να εμφανίζει σημάδια κατευνασμού προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Ο Ερντογάν πλέον έχει την εξουσία να εξομαλύνει τις σχέσεις του με την δύση, εάν το θέλει», λέει η Asli Aydintasbas.
 
Ο Ερντογάν βρισκόταν εδώ και δύο χρόνια σε διαρκή προεκλογική εκστρατεία για το δημοψήφισμα και στην συνέχεια για τις πρόωρες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές
 
Αναρωτιέται όμως αν θα είναι αρκετά «ευέλικτος». «Πιστεύω ότι θα υπάρξει μία τάση εκ μέρους των δυτικών κυβερνήσεων να του δώσουν νέα πίστωση για την ανοικοδόμηση των σχέσεων με την Τουρκία τώρα που είναι πανίσχυρος». Αλλά στο σημείο αυτό η συμμαχία με τους εθνικιστές περιπλέκει την κατάσταση.
 
«Η νέα συμμαχία με το MHP, που εμφανίζεται ως σωτήρας του Ερντογάν, θα δημιουργήσει προβλήματα με τις ΗΠΑ στο θέμα των συριακών δυνάμεων συμμάχων της Ουάσινγκτον στην Συρία, αλλά θεωρούμενες «τρομοκρατική οργάνωση» από την Άγκυρα», εξηγεί ο Soner Cagaptay, του Washington Institute of Near East Policy. «Ο κ. Ερντογάν θα έχει ακόμη μικρότερα περιθώρια ελιγμών στα θέματα αυτά σε σχέση με πριν. Τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα».
 
Οι υπερεξουσίες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την νίκη του στις εκλογές θα τον ενισχύσουν στην σκληρή πολιτική γραμμή που έχει υιοθετήσει, σύμφωνα με τους αναλυτές. «Ενισχυμένος από την νέα πολιτική νομιμοποίηση, ο Ερντογάν θα εγκαθιδρύσει επιτέλους το προεδρικό καθεστώς και θα ασκήσει μία πολιτική αυτοεπιβεβαίωσης σε εθνικό και διεθνές επίπεδο», σύμφωνα με την Jana Jabbour.
 
Τα τελευταία δυο χρόνια ο Ερντογάν εφάρμοσε αμείλικτη πολιτική κατά των πολιτικών του αντιπάλων στο πλαίσιο του πογκρόμ που ακολούθησε το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου 2016. Ακολούθησε γενικευμένη καταστολή που δημιούργησε ένταση στις σχέσεις του Ερντογάν με την Δύση.
 
Αυτή η κατάσταση οδήγησε σε μία σοβαρή κρίση στις σχέσεις με την Ε.Ε. που πολλαπλασίασε τις επικρίσεις για την καταπάτηση των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών εξοργίζοντας τον Ερντογάν. Σύμφωνα με τους αναλυτές, ο πρόεδρος της Τουρκίας εκμεταλλεύθηκε αυτήν την ένταση για να ερεθίσει τα εθνικιστικά αισθήματα του εκλογικού σώματος.
 
Πληροφορίες:ΑΠΕ–ΜΠΕ
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 15:20