search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 10:50
MENU CLOSE

Προσοχή στις μυκητιάσεις στα νύχια – Πότε γίνονται επικίνδυνες

26.06.2018 15:58
Προσοχή στις μυκητιάσεις στα νύχια - Πότε γίνονται επικίνδυνες - Media
 
Οι μύκητες στα νύχια χρειάζονται ειδική θεραπεία, αλλιώς δεν θα παραμείνουν ένα απλό αισθητικό πρόβλημα. Η λοίμωξη με τον καιρό προκαλεί πάχυνση, καθώς η μόλυνση προχωρά κάτω από το νύχι, δυσχρωμία και αποκόλληση του «άρρωστου» νυχιού από το υγιές δέρμα.
 
Οι μύκητες των νυχιών, προσβάλλουν συνήθως τα πόδια, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις και τα χέρια. Μεταδίδονται με διαφορετικούς τρόπους. Από άνθρωπο σε άνθρωπο, από ζώο σε άνθρωπο και από αντικείμενο σε άνθρωπο. Ακόμη από μολυσμένο έδαφος, πετσέτα ή και από την άμμο.
 
Κύριος παράγοντας ανάπτυξης του μύκητα, είναι το υγρό και ζεστό περιβάλλον. Για παράδειγμα, είναι εύκολο να δημιουργηθούν το χειμώνα στα νύχια των ποδιών, λόγω των κλειστών παπουτσιών. Το κλειστό, στενό παπούτσι και η κάλτσα συνθέτουν ιδανική θερμοκρασία και υγρασία για να αναπτυχθεί και να μεταφερθεί στα νύχια.
 
Επίσης, είναι εύκολο να κολλήσει κάποιος μύκητες στα πόδια, εάν πατάει ξυπόλητος σε κοινόχρηστο χώρο, όπως είναι τα αποδυτήρια ενός γυμναστηρίου. Το ζεστό, υγρό πάτωμα φέρει μικρόβια. Επίσης, τα αδέσποτα ζώα που δεν ελέγχονται τακτικά, μπορούν να μεταδώσουν μύκητες.
 
Κυρίως γάτες και σκύλοι, έχει παρατηρηθεί ότι μπορούν να κολλήσουν μύκητες τους ανθρώπους.
 
Ο πιο συχνός λόγος που προκαλούνται μύκητες στα χέρια, είναι η υγρασία στα χέρια και πλήττει επαγγέλματα που χρειάζονται να έχουν επαφή με το νερό πολλές ώρες μέσα στη μέρα, όπως οι καθαριστές ή οι εργαζόμενοι σε χώρους εστίασης που πλένουν πιάτα.
 
Η θεραπεία
Για να θεραπευτούν οι μύκητες των νυχιών, υπάρχουν δύο τρόποι οι οποίοι περιλαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή: η τοπική θεραπεία και η αγωγή από το στόμα.
 
Η κατάλληλη αγωγή εξαρτάται από τη βαρύτητα της λοίμωξης και την προτείνει ο γιατρός ανά περιστατικό. Η θεραπεία μπορεί να είναι και συνδυαστική. Η τοπική αγωγή στοχεύει στην εξάλειψη του μύκητα, αλλά είναι αποτελεσματική μόνο σε ελαφριές λοιμώξεις που δεν έχει προσβληθεί η μήτρα του νυχιού.
 
Και οι δύο θεραπείες «σκοτώνουν» το μύκητα και στοχεύουν στον περιορισμό του πολλαπλασιασμού του κάτω από τα νύχια. Η θεραπεία τελειώνει όταν το νύχι είναι εντελώς υγιές, δηλαδή έχει βγει καινούριο και έχει φύγει το «άρρωστο».
 
Γι’ αυτό και αργούν να φανούν τα αποτελέσματα και μπορεί να χρειαστεί να συνεχιστεί η θεραπεία ακόμη και για 6 μήνες ή και περισσότερο για τα νύχια των χεριών και περίπου 12 μήνες για τα νύχια των ποδιών.
 
Είναι σημαντικό να ακολουθηθεί η θεραπεία μέχρι τέλους. Ειδάλλως η λοίμωξη δεν φεύγει και τα συμπτώματα που τη συνοδεύουν είναι ιδιαίτερα επώδυνα. Σε ορισμένες φορές υπάρχει δυσκολία στο περπάτημα και παραμόρφωση του σχήματος των νυχιών.
 
Πηγή: Value for Life
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 10:50