search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 23:56
MENU CLOSE

Ξανά σε κοινή θέα η τοιχογραφία του Κιθ Χάρινγκ

27.06.2018 08:07
Ξανά σε κοινή θέα η τοιχογραφία του Κιθ Χάρινγκ - Media

 

Το 1986, ο Αμερικανός καλλιτέχνης Κιθ Χάρινγκ (Keith Haring) βρέθηκε στο Άμστερνταμ για μια έκθεση έργων του. Μέσα σε δύο μέρες ολοκλήρωσε μια ύψους 12 μέτρων τοιχογραφία, την οποία και δώρισε στην πόλη. Λίγα χρόνια αργότερα, η τοιχογραφία καλύφθηκε καθώς ολόκληρο το τούβλινο κτίριο, που τότε ήταν η αποθήκη έργων τέχνης του Μουσείου Στέντελικ, έπρεπε να προστατευθεί έναντι των καιρικών συνθηκών. Τώρα, σχεδόν 30 χρόνια μετά, η τοιχογραφία τού Χάρινγκ είναι ξανά σε κοινή θέα.

Στο έργο απεικονίζεται ένα κυνοκέφαλο μυθικό ζώο, στο οποίο καβάλα είναι μια φιγούρα με το Χ (τόσο τυπική στα έργα του Χάρινγκ). Η τοιχογραφία στο Άμστερνταμ είναι ελαφρώς μεγαλύτερη από το άλλο μνημειακών διαστάσεων έργο του Αμερικανού καλλιτέχνη στην Πίζα της Ιταλίας.

Ευγνωμοσύνη οφείλουν οι κάτοικοι του Άμστερνταμ – και εμείς – στον θρύλο του γκράφιτι Αϊλίν Μίντελ (Mick La Rock) μία από τις πρώτες και πιο γνωστές γυναίκες γκραφιτάδες του δυτικού κόσμου. Σάλπισε η Αϊλίν – δέκα ολόκληρα χρόνια σάλπιζε – και εξασφάλισε τη συνεργασία όλων των ενδιαφερομένων μερών για να αποκαλυφθεί εκ νέου αυτή η μυστήρια τοιχογραφία. Βοήθησε και το ότι το κτίριο δεν είναι πλέον η αποθήκη του Στέντελικ, αλλά αποθήκη για το Markt Kwartier West (τρόφιμα).

Στα αποκαλυπτήρια, παρόντες ήταν η Αϊλίν Μίντελ, ο μάνατζερ του Στέντελικ, Γιαν Βίλεμ Ζίμπουργκ και η Τζούλια Γκριν, διευθύντρια του Keith Haring Foundation στη Νέα Υόρκη (το Ίδρυμα διατηρεί τα δικαιώματα του έργου).

Συντηρητές έχουν αναλάβει να εξετάσουν την κατάσταση της τοιχογραφίας και να προχωρήσουν σε εργασίες αποκατάστασης αν και όπου αυτό κριθεί αναγκαίο.

Καλώς ήλθες – ξανά – Κιθ Χάρινγκ στο Άμστερνταμ!

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 23:56