search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 04:37
MENU CLOSE

«Καλές ημέρες για τα ελληνικά ομόλογα»

27.06.2018 18:01
Τα τρία κριτήρια διανομής της Επιστρεπτέας Προκαταβολής του 1 δισ. στις επιχειρήσεις που υπέβαλαν αίτηση - Media

 

Θετικούς οιωνούς για μία μελλοντική έξοδο της Ελλάδας στις αγορές βλέπει η εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung της Ζυρίχης. Δηλώσεις του αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα για το προσφυγικό φιλοξενεί η BILD.

Σε σημερινό, σύντομο δημοσίευμα η ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung (NZZ) βλέπει «καλές ημέρες για τα ελληνικά ομόλογα». Και αυτό γιατί ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard and Poor’s αναβάθμισε το μακρoπρόθεσμο αξιόχρεο της Ελλάδας από Β σε Β+, με σταθερή προοπτική για το μέλλον. Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, μετά την τελευταία αναβάθμιση “τα ομόλογα απέχουν μόλις μία βαθμίδα από την κατηγορία της ‘σύστασης για επένδυση’. Μόνο τότε θα αρχίσει και πάλι να προτιμά τα ελληνικά ομόλογα μία ευρύτερη ομάδα επενδυτών. Και η ΕΚΤ συνυπολογίζει μόνο τίτλους αυτής της κατηγορίας στο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων που υλοποιεί. Πάντως (ήδη) οι επενδυτές δέχθηκαν πολύ θετικά τη βελτιωμένη αξιολόγηση. Τη Δευτέρα η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου έπεσε κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο 4,03%”.

Η ελβετική εφημερίδα υπενθυμίζει ότι “την Παρασκευή οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ανακοίνωσαν διευκολύνσεις για το ελληνικό χρέος. Κατάφεραν να συμφωνήσουν στις προϋποθέσεις εκείνες που θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να ολοκληρώσει το πρόγραμμα διάσωσης και, από τον Αύγουστο, να αναχρηματοδοτείται με τις δικές της δυνάμεις στις αγορές. Η αναβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poors τη Δευτέρα ήταν η αντίδραση σε αυτή την απόφαση”.

Ράμα: “Ποτέ δεν θα δεχθούμε τέτοιους καταυλισμούς”

Καθώς συνεχίζονται οι κρίσιμες διαβουλεύσεις για το προσφυγικό στο Βερολίνο, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η BILD φιλοξενεί δηλώσεις του πρωθυπουργού της Αλβανίας, Έντι Ράμα, ο οποίος απορρίπτει την πρόταση για δημιουργία, στη χώρα του, προσφυγικών δομών, όπου θα φιλοξενούνται ορισμένοι από τους αιτούντες άσυλο σε κράτη-μέλη της ΕΕ. “Δεν θα δεχθούμε ποτέ τέτοιους προσφυγικούς καταυλισμούς της ΕΕ” δηλώνει ο Ράμα. Γιατί, όπως λέει, “αυτό θα σήμαινε ότι αποθηκεύουμε απελπισμένους ανθρώπους, ωσάν να ήταν σκουπίδια που κανείς δεν θέλει…”. Ο αλβανός πρωθυπουργός δηλώνει πρόθυμος να συνεισφέρει στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η χώρα του “θα επωμιστεί μόνη της το βάρος όλων”, όπως δηλώνει χαρακτηριστικά.

Στο Βερολίνο συνεχίζεται η αντιπαράθεση για το προσφυγικό ανάμεσα στους χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Άνγκελα Μέρκελ και τους Χριστιανοκοινωνιστές (CSU), από τους οποίους προέρχεται ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ. Στη διένεξη παρανέβη διακριτικά και ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Στάινμαιερ, γεγονός που σχολιάζει η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung του Μονάχου. “Δεν κατονόμασε ρητώς (ο πρόεδρος) το (χριστιανοκοινωνικό) κόμμα, ένας πρόεδρος δεν κάνει κάτι τέτοιο. Αλλά ήταν αρκετό να μιλήσει για αντιπαραθέσεις στο ‘κυβερνητικό στρατόπεδο’, προκειμένου να γίνει κατανοητός. Ίσως αρχίσουν να συνειδητοποιούν ορισμένοι πολιτικοί της CSU, ότι θέτουν σε κίνδυνο περισσότερα από μία κοινή κοινοβουλευτική ομάδα και έναν κυβερνητικό συνασπισμό…”.

Πηγή: DW

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15