search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 11:34
MENU CLOSE

Εμπλοκή στη Σύνοδο Κορυφής: Βέτο από την Ιταλία

28.06.2018 18:36
Ιταλία: Σε δύσκολη θέση ο Τζουζέπε Κόντε - «Έχω εμπιστοσύνη στα μέλη του κοινοβουλίου» - Media
 
Την υιοθέτηση του συνόλου των συμπερασμάτων της πρώτης ημέρας της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες μπλόκαρε, όπως είχε απειλήσει, η Ιταλία.
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, «ένα κράτος-μέλος διατύπωσε επιφυλάξεις για το σύνολο των συμπερασμάτων και προς στιγμήν δε συμφωνήθηκαν συμπεράσματα».
 
Η ανακοίνωση του Συμβουλίου εξηγεί ότι γι’ αυτό το λόγο δε θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου για σήμερα, παρά μόνο η τελική μετά το πέρας της συνόδου.
 
Υπενθυμίζεται ότι η Ιταλία απείλησε νωρίτερα με βέτο, εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά της για το μεταναστευτικό.
 
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ακύρωσαν την προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου που επρόκειτο να παραχωρήσουν απόψε στις Βρυξέλλες
 
Με το βέτο της Ιταλίας, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν κατάφεραν να υιοθετήσουν τα τελικά συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για θέματα όμως η άμυνα και το εμπόριο.
 
Η Ιταλία ζητά επί της ουσίας την κατάργηση του «Δουβλίνου», κάτι που, προφανώς, αποκλείουν οι χώρες της βόρειας και κεντρικής Ευρώπης.

Γάλλος διπλωμάτης: Γαλλία, Ιταλία και ορισμένα άλλα μέλη συμφωνούν σε νέο κείμενο για την μετανάστευση

Η Γαλλία και ορισμένα ακόμη κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκ των οποίων και η Ιταλία, συμφώνησαν σε μια νέα διατύπωση των συμπερασμάτων για τη μετανάστευση στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, δήλωσε ένας Γάλλος διπλωμάτης λίγο πριν από τα μεσάνυχτα.

Η πηγή ανέφερε ότι ανάμεσα στις χώρες που συμφωνούν με το προσχέδιο κειμένου είναι η Μάλτα, η Ισπανία και η Ολλανδία, αν και ο εκπρόσωπος της ολλανδικής κυβέρνησης αργότερα τόνισε ότι η χώρα του δεν συμμετείχε στις νέες προτάσεις που προέκυψαν μετά το βέτο που άσκησε η Ρώμη νωρίτερα στα τελικά συμπεράσματα της συνόδου κορυφής.

«Δεν μπορώ να σας πω ότι όλα έχουν διευθετηθεί», τόνισε στους δημοσιογράφους ο Γάλλος διπλωμάτης στο περιθώριο της συνόδου .

«Αλλά είναι σημαντικό ότι μπορέσαμε να συνεργαστούμε με τον Ιταλό πρωθυπουργό και να πετύχουμε πρόοδο στην ιδέα των ‘ελεγχόμενων κέντρων’ που θα έχουν μεγαλύτερη ευρωπαϊκή στήριξη», συμπλήρωσε.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 11:33