search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 16:54
MENU CLOSE

ΚΚΕ: Νέες «Μόριες» φέρνει η απόφαση της Ε.Ε. για το μεταναστευτικό

29.06.2018 13:39
ΚΚΕ: Επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας – Συνεχίζονται τα ανοίγματα για την «κοινωνική συμμαχία» - Media
 
 
«Άθλιο παζάρι σε βάρος των ξεριζωμένων προσφύγων και μεταναστών» χαρακτηρίζει το ΚΚΕ, με ανακοίνωσή του τη Σύνοδο Κορυφή της ΕΕ για το μεταναστευτικό. Όπως επισημαίνει «οι επικίνδυνες αποφάσεις της συνοψίζονται σε περισσότερες και χειρότερες “Μόριες”, ακόμη μεγαλύτερο εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα, περισσότερη καταστολή, απελάσεις και επίθεση στα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών, χώρες-“αποθήκες” μεταναστών, μεγαλύτερη διείσδυση των ευρωπαϊκών μονοπωλίων σε τρίτες χώρες στο όνομα του περιορισμού της μετανάστευσης».
 
Αναφερόμενο στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής το ΚΚΕ τονίζει συγκεκριμένα ότι:
 
«- Η απόφαση για “εθελοντική” δημιουργία “ελεγχόμενων κέντρων”, δηλαδή κέντρων κράτησης, στα οποία θα μεταφέρονται όσοι πρόσφυγες και μετανάστες διασώζονται, είναι η αναπαραγωγή και εξέλιξη προς το χειρότερο του μοντέλου των απαράδεκτων hotspots που υπάρχουν στα νησιά της Ελλάδας.
 
– Η αντιμετώπιση των λεγόμενων “δευτερογενών μετακινήσεων”, σε απλά ελληνικά, σημαίνει ακόμη πιο αυστηρή εφαρμογή του Κανονισμού του Δουβλίνου και “επιστροφές” στην Ελλάδα προσφύγων και μεταναστών που μετακινήθηκαν σε άλλες χώρες της ΕΕ. Επί πλέον, μέσα από την προτροπή για “στενή συνεργασία” μεταξύ των κρατών-μελών, η απόφαση “ανοίγει παράθυρο” για υπογραφή διμερών ή πολυμερών συμφωνιών που θα το εξασφαλίσουν. Είναι ενδεικτική η δήλωση του πρωθυπουργού ότι η κυβέρνηση δηλώνει πρόθυμη να υπογράψει διμερή συμφωνία με τη Γερμανία για fast-track “επιστροφές” στην Ελλάδα αιτούντων άσυλο που βρέθηκαν στη Γερμανία, όπως προβλέπει το Δουβλίνο.
 
– Η κατεύθυνση για δημιουργία “πλατφορμών αποβίβασης” μεταναστών σε τρίτες χώρες, σε συνδυασμό με την απόφαση για καταβολή της δεύτερης δόσης ύψους 3 δισ. ευρώ στην Τουρκία και 500 εκατ. ευρώ στην Αφρική, γενικότερα για αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων στην Αφρική, δείχνουν ότι πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο πολιτικο-οικονομικής παρέμβασης σε τρίτες χώρες που αναπτύσσεται με αφορμή τη μετανάστευση, στη βάση και του ανταγωνισμού της ΕΕ με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα».
 
«Οι δηλώσεις ικανοποίησης που έγιναν από τους πρωθυπουργούς, τόσο της ομάδας των χωρών του Βίσενγκραντ και τους εθνικιστές όσο και τους “κοσμοπολίτες” κατέρριψαν το μύθο περί διαίρεσης της ΕΕ ανάμεσα στο “σκότος και την καταστολή” απ΄ τη μία και την αλληλεγγύη απ΄ την άλλη. Παρά τις όποιες αντιθέσεις, μία είναι η ΕΕ και γίνεται ακόμα πιο αντιδραστική και εχθρική για τους λαούς» αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.
 
Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει την στάση της ελληνικής κυβέρνησης «προκλητική και εχθρική για τα συμφέροντα τόσο του ελληνικού λαού όσο και των προσφύγων και μεταναστών» σημειώνοντας ότι «για ακόμη μία φορά, ψήφισε όλες τις αντιλαϊκές αποφάσεις της Συνόδου, μεταξύ αυτών και την πιο αυστηρή εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας» και ότι «την ίδια ώρα είναι “χωμένη μέχρι τα μπούνια” σε όλους τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και έχει κάνει τη χώρα ορμητήριο για τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην περιοχή που προκαλούν τη μαζική προσφυγιά και μετανάστευση».
 
«Οι Έλληνες και οι μετανάστες εργάτες, οι πρόσφυγες, μπορούν να δώσουν αποφασιστική απάντηση στις αντιδραστικές και αντιλαϊκές αποφάσεις της ΕΕ. Να δείξουν ότι η διέξοδος βρίσκεται στην κοινή πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τη συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτόν. Στην κοινή πάλη για τα ιδιαίτερα προβλήματα των προσφύγων και μεταναστών, αλλά και για τα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζει όλη η εργατική τάξη. Στην κοινή πάλη ενάντια στο σύστημα που δημιουργεί τη μαζική προσφυγιά και μετανάστευση» καταλήγει το ΚΚΕ.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 16:27