search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 09:02
MENU CLOSE

Οιστρογόνα: Τι ρόλο παίζουν στις ανδρικές ημικρανίες

30.06.2018 08:16
Οιστρογόνα: Τι ρόλο παίζουν στις ανδρικές ημικρανίες - Media

 

Ενώ είναι ήδη τεκμηριωμένο ότι τα οιστρογόνα παίζουν ρόλο στις ημικρανίες που βιώνουν οι γυναίκες, μια νέα μελέτη έρχεται τώρα να δείξει ότι οι γυναικείες αυτές ορμόνες παίζουν επίσης ρόλο και στις ανδρικές ημικρανίες.

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Neurology, επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημιακού Ιατρικού Κέντρου του Λέιντεν στην Ολλανδία έθεσε υπό ιατρική παρακολούθηση 17 άνδρες, κατά μέσο όρο 47 ετών, που είχαν ημικρανίες, κατά μέσο όρο τρεις φορές το μήνα. Κανείς δεν έπαιρνε φάρμακα που να επηρεάζουν τα επίπεδα των ορμονών τους.
Τα άτομα αυτά συγκρίθηκαν με 22 άνδρες χωρίς ημικρανίες. Όλοι πάντως είχαν φυσιολογικό βάρος, ίδια ηλικία και Δείκτη Μάζας Σώματος.

Οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα της οιστραδιόλης (οιστρογόνο) και της τεστοστερόνης στο αίμα των εθελοντών, από δείγματα αίματος που είχαν συλλέξει τέσσερις φορές την ημέρα από κάθε άτομο με διαφορά τριών ωρών. Στα άτομα με ημικρανία, το πρώτο δείγμα αίματος είχε ληφθεί σε ημέρα χωρίς ημικρανία και έπειτα καθημερινά μέχρι να εκδηλώσουν ημικρανικό επεισόδιο.

Από την ανάλυση προέκυψε ότι οι άνδρες με ημικρανίες είχαν υψηλότερα επίπεδα οιστρογόνου μεταξύ των ημικρανιών, 97 pmol/L συγκριτικά με 69 pmol/L στην ομάδα ελέγχου, ενώ τα επίπεδα της τεστοστερόνης ήταν όμοια και στις δύο ομάδες.

Αυτό συντελούσε σε χαμηλή αναλογία τεστοστερόνης προς τα οιστρογόνα μεταξύ των ημικρανιών, 3,9 στους άνδρες με ημικρανίες συγκριτικά με 5,0 στους άνδρες χωρίς.

Τα επίπεδα της τεστοστερόνης αυξάνονταν 24 ώρες πριν από την ημικρανία, σε όσους είχαν συμπτώματα, όπως κόπωση, μυϊκή δυσκαμψία και λιγούρες.

Επίσης, όταν οι εθελοντές ρωτήθηκαν για συμπτώματα που σχετίζονται με σχετική ανεπάρκεια τεστοστερόνης, όπως η διάθεση, η ενέργεια και οι σεξουαλικές διαταραχές, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνδρες με ημικρανίες ανέφεραν συχνότερα τέτοια συμπτώματα και αυτά ήταν σοβαρότερα. Συνολικά το 61% των ανδρών με ημικρανίες ανέφερε τη σχετική συμπτωματολογία συγκριτικά με το 27% της ομάδας ελέγχου.

Ο ακριβής ρόλος των οιστρογόνων στις ανδρικές ημικρανίες και κατά πόσο η διακύμανση τους επηρεάζονται από την δραστηριότητα του συγκεκριμένου τύπου κεφαλαλγίας, όπως στις γυναίκες, πρέπει να διερευνηθεί σε επόμενη μελέτη.

Πηγή: healtview.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 09:02