search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 15:02
MENU CLOSE

Πετρόπουλος: Οι συνταξιούχοι να περιμένουν θετικές εξελίξεις – Αναδρομικά τον Αύγουστο

30.06.2018 08:20
Τάσος Πετρόπουλος: Το ασφαλιστικό ξαναμπαίνει σε περιπέτειες - Media

 

Τον Αύγουστο θα καταβληθούν τα αναδρομικά στους δικαιούχους από τις παράνομες παρακρατήσεις τον προηγούμενων ετών. Οπως αποκαλύπτει σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, η σχετική παροχή μετά τις εγκληματικές επιλογές εις βάρος των συνταξιούχων από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ. αφορά 198.000 ανθρώπους.

Ο Τάσος Πετρόπουλος στη συνέντευξή του απαντά στην πολεμική που δέχεται η κυβέρνηση για τις επιλογές της στο ασφαλιστικό σύστημα και καλεί τους συνταξιούχους να περιμένουν θετικές εξελίξεις για τις συντάξεις. Αυτό προκύπτει από τα οικονομικά μεγέθη όχι μόνο του ΕΦΚΑ, αλλά και της αγοράς εργασίας που διαρκώς παράγει νέες θέσεις απασχόλησης.

• Υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις για το θέμα του επανυπολογισμού των επικουρικών συντάξεων. Ηδη με το θέμα ασχολείται και ο Συνήγορος του Πολίτη. Ποια είναι η άποψη του υπουργείου;

Ηδη από τις 3 Μαΐου οι επικουρικές συντάξεις καταβάλλονται με παρακράτηση της εισφοράς ΑΚΑΓΕ στα καταβαλλόμενα ποσά. Εχει εγκριθεί και η καταβολή των αναδρομικών στους συνταξιούχους. Στοχεύουμε να δοθούν τον Αύγουστο και θα αφορούν 198.000 δικαιούχους.

Για τις επικουρικές συντάξεις, υπενθυμίζω ότι αν δεν είχαμε παρέμβει, η εφαρμογή του νόμου Βρούτση (Ν. 4051/12) με τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος θα είχε οδηγήσει σε οριζόντια περικοπή όλες τις καταβαλλόμενες επικουρικές κατά 57% έως σήμερα.

Μέχρι τώρα πετύχαμε με τον επανυπολογισμό και την εφαρμογή του πλαφόν των 1.300 ευρώ αθροίσματος εισοδήματος να μην υπάρξει επίδραση στη συντριπτική πλειονότητα των επικουρικών συντάξεων. Επηρεάστηκε όμως το 18% των καταβαλλόμενων επικουρικών. Δεν ήταν εφικτή η αποτροπή όλων των αρνητικών περιπτώσεων.

Με τον νέο τρόπο υπολογισμού, το ύψος αρκετών νέων επικουρικών είναι μεγαλύτερο, λόγω της πρόβλεψης του Ν. 4387/16 για ετήσιο ποσοστό αναπλήρωσης 0,45% για όλα τα προηγούμενα έτη έως και το 2016 και την προσαύξηση του 0,075% για κάθε μονάδα επιπλέον εισφοράς. Ταυτόχρονα, είναι νομοθετικά συνδεδεμένες με τις θετικές προοπτικές της οικονομίας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 15:02