search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 16:46
MENU CLOSE

Η συμφωνία για το προσφυγικό, τα άμεσα οφέλη και το «παράθυρο» για τις συντάξεις

30.06.2018 09:47
Η συμφωνία για το προσφυγικό, τα άμεσα οφέλη και το «παράθυρο» για τις συντάξεις - Media

 

Η συμφωνία για την επιστροφή προσφύγων που σύναψε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με την Καγκελάριο Μέρκελ (όπως και ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ) είχε ως «αντάλλαγμα» τη στήριξη των νησιών του Βορείου Αιγαίου που δέχονται το βάρος των προσφυγικών ροών πρώτα και κύρια δια της διατήρησης του μειωμένου ΦΠΑ που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες.

Η συμφωνία αυτή θεωρείται ότι επιβεβαιώνει τη στήριξη Τσίπρα που η Μέρκελ επιζητούσε δεδομένης της πίεσης που δέχεται από το εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού για το προσφυγικό, με την ελληνική πλευρά να έχει το βλέμμα σε περαιτέρω κεφαλαιοποίηση αυτής της στήριξης στο μέλλον και συγκεκριμένα στο θέμα της αναστολής του μέτρου για την περικοπή των συντάξεων έως 18% από 1.1.2019.

Το κλίμα αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι αν και στην πρόσφατη συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Die Welt ο έλληνας πρωθυπουργός εμφανίστηκε να διαβεβαιώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα τηρήσει απαρέγκλιτα τις δεσμεύσεις της στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση, το τελευταίο 48ωρο και παρά το καμπανάκι από ΔΝΤ και ΕΚΤ για το ενδεχόμενο μη εφαρμογής του ψηφισμένου μέτρου για τις συντάξεις ο πρωθυπουργός επαναφέρει το «παράθυρο» μη εφαρμογής του με αναφορές περί της δυνατότητας που θα έχει η κυβέρνηση μετά την έξοδο να καθορίζει την πολιτική της, της δυνατότητας που θα έχει «η όποια εκλεγμένη κυβέρνηση να αποφασίζει αυτή με ποια μέσα θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις για τους συγκεκριμένους στόχους» στους οποίους έχει δεσμευτεί.

«Όχι» νέα hotspots

Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία για το προσφυγικό σύμφωνα με τα όσα είπε χθες ο πρωθυπουργός αυτή περιλαμβάνει την επιστροφή προσφύγων στην Ελλάδα και την Ισπανία, προσφύγων που έχουν βρεθεί στα γερμανοαυστριακά σύνορα με πρώτη είσοδο τη χώρα μας και τη χώρα της Ιβηρικής Χερσονήσου.

Στόχος ο περιορισμός των λεγόμενων δευτερογενών ροών που πάντως σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα έχουν μειωθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα, κυμαίνονται δηλαδή στα 100 – 150 άτομα το μήνα – ενδεικτικά ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας τους τελευταίους έξι μήνες η Γερμανία έχει ζητήσει την επιστροφή στην Ελλάδα συνολικά 1.000 ατόμων. Αντιστοίχως, στο γερμανο-ελληνικό σκέλος της συμφωνίας η Γερμανία αναλαμβάνει να ‘ξεπαγώσει’ άμεσα (κατά την έκφραση που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός) τα 2.900 αιτήματα επανένωσης οικογενειών από την Ελλάδα. Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα η Γερμανία «θα εξετάσει θετικά και εκατοντάδες ακόμα υπόλοιπα αιτήματα επανενώσεων οικογενειών». Το που θα φιλοξενούνται οι πρόσφυγες που θα επιστρέφουν δεν έγινε σαφές, ωστόσο ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να δημιουργηθούν στην Ελλάδα νέα hotspots.

Ο πρωθυπουργός εμφανώς ικανοποιημένος ο ίδιος κατά τη συνέντευξη Τύπου χθες στις Βρυξέλλες, επιχείρησε να καταδείξει ότι η στρόφιγγα παραμένει ανοιχτή και προς τις δύο κατευθύνσεις και ως εκ τούτου υπογράμμισε πως η συμφωνία διαμορφώνει ένα εξαιρετικά θετικό ισοζύγιο για την Ελλάδα και σαφώς διαψεύδει την καταστροφολογία των προηγούμενων ημερών ότι θα εγκλωβιστούν στη χώρα χιλιάδες νέοι πρόσφυγες.

Μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά «για όσο είμαι πρωθυπουργός»

Ερωτώμενος αν το μέτρο διατήρησης του μειωμένου ΦΠΑ συγκαταλέγεται στα μέτρα στήριξης των νησιών που αποφασίστηκαν, ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε πρωτοβουλία για άμεση αναίρεση – με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου – της ψηφισμένης διάταξης για την αύξηση του ΦΠΑ που τίθεται σε ισχύ από 1ης Ιουλίου. Ωστόσο θέλησε να αποσυνδέσει αυτή την πρωτοβουλία από τη συμφωνία για το προσφυγικό καθώς όπως είπε είναι μια πρωτοβουλία που έλαβε στο πλαίσιο της επίσκεψης Γιούνκερ στην Αθήνα.

Αναφορικά με το χρονικό διάστημα που θα διαρκέσει η εξαίρεση των νησιών αυτών από την αύξηση του ΦΠΑ ο πρωθυπουργός απάντησε «για όσο διαρκεί η προσφυγική κρίση στα πέντε αυτά νησιά, αλλά και σε ό,τι με αφορά, όσο είμαι εγώ στη θέση του Πρωθυπουργού, απ’ ό,τι φαίνεται και τα δύο θα διαρκέσουν πολύ, δεν θα υπάρξει άνοδος του ΦΠΑ στα πέντε νησιά».

«Για όσο διαρκεί η προσφυγική κρίση θα ανανεώνεται η παράταση του μειωμένου ΦΠΑ»

Με την πρακτική των ανανεούμενων παρατάσεων θα διασφαλιστεί η διάρκεια του μέτρου της διατήρησης του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες. Αυτό αναφέρουν αρμόδιες πηγές που εξηγούν ότι είθισται για ένα μέτρο που λήφθηκε στη βάση μιας έκτακτης απόφασης να ανανεώνεται με αλλεπάλληλες παρατάσεις. Επομένως, ισχύει η δέσμευση του πρωθυπουργού δεδομένου ότι και η συμφωνία με τον Γιούνκερ είναι “για όσο διαρκεί η προσφυγική κρίση”.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 16:45