search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:14
MENU CLOSE

Παπαδημούλης: Τρόφιμα και τοπικά προϊόντα κινητήρια δύναμη της τοπικής οικονομίας

30.06.2018 10:36
Παπαδημούλης: Τρόφιμα και τοπικά προϊόντα κινητήρια δύναμη της τοπικής οικονομίας - Media

 

Ομιλία κατά την έναρξη της Ημερίδας της Ευρωομάδας της Αριστεράς, GUE/NGL για τα προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και το ρόλο τους στην πολιτική Συνοχής, που πραγματοποιήθηκε στις 27 Ιουνίου στις Βρυξέλλες, απεύθυνε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Η ημερίδα είχε τίτλο «Πώς η εξέλιξη των προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΠΓΕ) ενισχύει την κοινωνική συνοχή στις περιφέρειες της Ευρώπης», και αφορούσε τον τρόπο με τον οποίο τα προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ μπορούν να επηρεάσουν θετικά την τοπική και περιφερειακή οικονομία και απασχόληση.

Τα προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ αποτελούν ίσως το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο για έναν ευρωπαίο παραγωγό, καθώς του επιτρέπουν να ανταγωνίζεται στη διεθνή αγορά, αναγνωρίζοντας την υψηλή τους ποιότητα και προστατεύοντας την τοπική παραγωγή. Για την ΕΕ, είναι εξίσου σημαντικά και νομίμως αναγνωρισμένα ως πνευματική ιδιοκτησία.

Ακολουθεί, ο εναρκτήριος χαιρετισμός που εκφώνησε ο Δημήτρης Παπαδημούλης στην Ημερίδα:

«Αγαπητές φίλες και φίλοι,

το θέμα της αποψινής μας συζήτησης νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό.

Το είδος της κοινωνικής συνοχής για το οποίο αγωνιζόμαστε ως Ευρωομάδα της Αριστεράς στο ευρωκοινοβούλιο έχει πολλές διαστάσεις. Θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό – εκτός από τις διαφορές που καλούνται να γεφυρώνουν τα ταμεία και οι πολιτικές συνοχής ανάμεσα στα επίπεδα ανάπτυξης των διαφόρων περιφερειών- τη δύναμη, την ταυτότητα, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που έχουν οι διάφορες περιφέρειες της Ευρώπης και οι τοπικές κοινότητες.

Μέσα σε αυτή την πολυδιάστατη πραγματικότητα και πρόκληση ο γαστρονομικός πολιτισμός είναι μία σημαντική παράμετρος. Τα τρόφιμα και τα τοπικά προϊόντα αποτελούν κινητήρια δύναμη της  τοπικής οικονομίας, συντηρούν και αναπτύσσουν θέσεις εργασίας, ενισχύουν το τοπικό ΑΕΠ και τροφοδοτούν την οικονομία τόσο σε δύσκολες περιόδους, όσο και σε ανθηρές.

Ιδιαίτερα σήμερα, η ανάγκη να κοιτάξουμε στο εσωτερικό των χωρών μας και να επιδιώξουμε τα κρυφά πλεονεκτήματα των τοπικών μας κοινοτήτων και του περιφερειακού περιβάλλοντος είναι κάτι περισσότερο από ένα θέμα ζωτικής σημασίας.

Η χώρα μου, η Ελλάδα είναι μία από τις πέντε χώρες -μαζί με την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία, όλες τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου- που ηγείται της παραγωγής προϊόντων με ΠΟΠ στην ΕΕ.

Σύμφωνα με τις εκθέσεις, και πιο συγκεκριμένα του Γραφείου Πνευματικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και των επίσημων στοιχείων του 2017, οι διεθνείς εμπορικοί εταίροι της Ευρωπαϊκής Ένωσης συχνά δεν σέβονται τα εμπορικά σήματα, όπως τα προϊόντα με ΠΟΠ.

Η προστασία, όμως, των γεωγραφικών ενδείξεων στην ουσία είναι προστασία της τοπικής κουλτούρας, των χαρακτηριστικών εκείνων που κάνουν μία περιοχή μοναδική στην Ευρώπη, την κάθε διαφορετική περιοχή, και την ίδια την Ευρώπη ένα μωσαϊκό διαφορετικών πολιτισμών και κοινοτήτων. Αυτή άλλωστε είναι και η δύναμη της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Με αυτή την έννοια, οι γεωγραφικές ενδείξεις πρέπει, οφείλουν να αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του μητρώου των ονομασιών ποιότητας της ΕΕ, και γι’ αυτό τόσο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όσο και η Κομισιόν αποδίδουμε ιδιαίτερη και μεγάλη σημασία στη συνεχώς ενισχυόμενη προστασία τους.

Η σημερινή μέρα αποτελεί μια θαυμάσια ευκαιρία να συζητηθούν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα προϊόντα προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης και οι προστατευόμενες γεωγραφικές ενδείξεις, και να δούμε και πώς οι αλλαγές στην εξέλιξη της ευρωπαϊκής οικονομίας επηρεάζουν και διαμορφώνουν το μέλλον τους.

Θα ήθελα να καλωσορίσω όλους τους ομιλητές μας και εύχομαι εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς μια παραγωγική συζήτηση απόψε.

Ευχαριστώ».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:14