search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 09:51
MENU CLOSE

Ζαχαριάδης: Η κ. Γεννηματά δυστυχώς εξελίσσεται στη δυσάρεστη εξαίρεση της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας

01.07.2018 14:10
Ζαχαριάδης: Οι πολιτικές της ΝΔ αποτελούν αντιγραφή των πολιτικών της Θάτσερ - Media

 

Στην εκτίμηση ότι δεν θα υπάρξουν άλλες διαρροές προχωρά ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης και σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στην Κυριακάτικη kontranews τονίζει πως «η χώρα τον Αύγουστο βγαίνει από τα μνημόνια και χρειάζεται πολιτική σταθερότητα και ήπιο πολιτικό κλίμα».

Ο κ. Ζαχαριάδης υπογραμμίζει πως «ο ΣΥΡΙΖΑ θα εκφράσει πλειοψηφικά τον κόσμο της προοδευτικής κεντροαριστεράς στις επόμενες εκλογές όπως με επάρκεια το κάνει από το 2012 και θα συνεργαστεί με όλους όσους στην επόμενη Βουλή αντιλαμβάνονται την ανάγκη μιας πραγματικά προοδευτικής ανασυγκρότησης της κοινωνίας και της οικονομίας».

Αναφερθείς, τέλος, στο θέμα της περικοπής των συντάξεων, συνιστά «σε όσους βασίζουν την πολιτική τους ατζέντα και επικοινωνιακά πίεζαν την κυβέρνηση σε κρίσιμες στιγμές διαπραγμάτευσης για το χρέος με το υπαρκτό θέμα των συντάξεων, να αλλάξουν εγκαίρως ατζέντα και αφήγημα».

-Οι πρόσφατες παραιτήσεις κ. Ζαχαριάδη φέρνουν πιο κοντά τον κίνδυνο διάλυσης του κυβερνητικού συνασπισμού; Φοβάστε και άλλες «διαρροές»;

Η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία. Προχωράμε και θα πετύχουμε τους στόχους μας που είναι η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια, η ανασυγκρότηση της χώρας στα πρώτα μεταμνημονιακά βήματα και η κάθαρση του πολιτικού συστήματος, όπως είχαν αποτυπωθεί στην πολιτική δέσμευση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ. τον Σεπτέμβρη του 2015. Θυμηθείτε πόσες φορές είχε προαναγγελθεί ο αιφνίδιος πολιτικός θάνατος της κυβέρνησης αυτή την τριετία. Όπως διαψευστήκαν και αυτογελοιοποιήθηκαν αυτές οι προβλέψεις της περασμένης περιόδου, έτσι εκτιμώ θα διαψευστούν κι αυτές. Η χώρα τον Αύγουστο βγαίνει από τα μνημόνια και χρειάζεται πολιτική σταθερότητα και ήπιο πολιτικό κλίμα. Δεν προβλέπω άλλες διαρροές, δεν φαντάζομαι ποιος βουλευτής θα ήθελε να μείνει ιστορικά ως «Συμπιλίδης».

-Εσείς έχετε την άποψη ότι ο κ. Λαζαρίδης εξαγοράστηκε; 

Τα πράγματα είναι σαφή, δεν έχει σημασία τι νομίζω ή τι πιστεύω προσωπικά, εγώ από τη φύση μου είμαι καλοπροαίρετος και θετικός άνθρωπος αλλά εδώ συζητάμε κάτι άλλο. Ο κ. Λαζαρίδης πρέπει με την στάση του να αποδείξει αν όντως είναι μέρος ενός υπαρκτού σχεδίου πίεσης και αποσταθεροποίησης στην κυβέρνηση σε κρίσιμη χρονικά στιγμή ή αν έχουμε όντως τυχαίες συμπτώσεις. Ακούω με πολύ σεβασμό κάθε βουλευτή που λέει, «αυτό δεν το μπορώ», «δεν το αντέχω» αλλά θυμίζω κάτι, οι βουλευτές Γαβριήλ Σακελλαρίδης και Βασιλική όταν διαφώνησαν παρέδωσαν την έδρα στον πολιτικό φορέα που σε όρισε στις εκλογές του 2015. Να λοιπόν μια καθαρή λύση που δεν αφήνει περιθώρια σε κανέναν να υποθέτει, να νομίζει…

Πολλοί λένε , πάντως, ότι επιστρατεύσατε τα περί νέας αποστασίας, για να δικαιολογήσετε την εικόνα διάλυσης…

Δεν υπάρχει καμία εικόνα διάλυσης. Μόλις πριν δέκα μέρες εγκρίθηκε στη Βουλή με άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία η ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, δρομολογήθηκε η διευθέτηση του χρέους (ιστορικό ζητούμενο για τη χώρα από το 2010) και απέτυχε μια πρόταση μομφής του κ. Μητσοτάκη. Αν αυτό είναι διάλυση τότε ας μας περιγράψει κάποιος πως είναι η συνοχή.

-Τι αλλάζει για την καθημερινότητα των πολιτών μετά τη ρύθμιση για το χρέος;

Φεύγει η αβεβαιότητα. Τα προβλήματα είναι υπαρκτά αλλά τώρα μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε πιο αποτελεσματικά. Μια χώρα χωρίς βιώσιμό χρέος διαρκώς θα στροβιλίζεται και θα υποχωρεί. Η βιωσιμότητα του χρέους είναι αναγκαία συνθήκη για να πάμε καλυτέρα, από μονή της όμως δεν λύνει τα προβλήματα. Ήρθε η ώρα να αποκατασταθούν οι αδικίες και οι βλάβες που υπέστη ο ελληνικός λαός όλα αυτά τα χρόνια. Να αποκλιμακωθεί το ποσοστό της ανεργίας, να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός και να επανασυσταθεί το κοινωνικό κράτος, τηρώντας πάντα τους δημοσιονομικούς στόχους, χωρίς μοιρασιές ανύπαρκτων χρημάτων και δημιουργία χρεών, όπως δημιούργησαν στο παρελθόν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, χρεωκοπώντας τη χώρα μας το 2010. Το σύνθημα λοιπόν της αλλαγής και της νέας μέρας είναι συγκεκριμένο: Νοικοκυρεμένα δημόσια οικονομικά, επενδύσεις, ομαλοποίηση της κατάστασης και αποκατάσταση των αδικιών.

-Οι συντάξεις από 1/1/2019 δεν θα κοπούν;

Στο ερώτημά σας θα είμαι σε θέση να απαντήσω το Φθινόπωρο του 2018. Να δούμε τα δεδομένα της οικονομίας και του ΕΦΚΑ. Να δείτε μια είδηση που πέρασε σχετικά απαρατήρητη αλλά έχει τη σημασία της «πρωτογενές πλεόνασμα 1,525 δισ. ευρώ παρουσίασε ο προϋπολογισμός στο πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 180 εκατ. Ευρώ». Είναι το ίδιο να έχουμε ένα μεγάλο πλεόνασμα το Φθινόπωρο και στην οικονομία και στον ΕΦΚΑ και το ίδιο να επιβεβαιωθούν οι μίζερες – απολύτως άστοχες προβλέψεις της ΝΔ για ελλειμματικό ΕΦΚΑ και κόφτη στον προϋπολογισμό;

Θέλω όμως να πω και κάτι σε όσους βασίζουν την πολιτική τους ατζέντα και επικοινωνιακά πίεζαν την κυβέρνηση σε κρίσιμες στιγμές διαπραγμάτευσης για το χρέος με το υπαρκτό θέμα των συντάξεων, να αλλάξουν εγκαίρως ατζέντα και αφήγημα.

-Συμμάχους του ΣΥΡΙΖΑ την «επόμενη μέρα» ποιους βλέπετε; Θα συνεργαζόσασταν με την κα Γεννηματά;

Τα ζητήματα είναι προγραμματικού χαρακτήρα και όχι προσωπικοτήτων. Η κυρία Γεννηματά δυστυχώς εξελίσσεται στην δυσάρεστη εξαίρεση της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας. Στις διαπιστώσεις για την οικονομία συμφωνεί παραπάνω με τις διαπιστώσεις Μητσοτάκη, παρά με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές. Στα εθνικά θέματα συμφωνεί περισσότερο με την γραμμή Σαμαρά, παρά με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές που έστειλαν συγχαρητήρια σε Τσίπρα Ζάεφ για την επίτευξη συμφωνίας, μάλιστα τους μαλώνει και τους κουνά το δάχτυλο ενώ γνωρίζει ότι στο κεντρικό όργανο του Κινήματος Αλλαγής υπήρχαν πλειοψηφικές φωνές που πρότειναν το Κίνημα Αλλαγής να κινηθεί στην γραμμή των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Αυτό όμως που πραγματικά δεν εξηγείται είναι η ταύτισή της στο θέμα της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης με την ΝΔ. Έχω μια πραγματική απορία, όταν εκλέχθηκε η κ. Γεννηματά μας έλεγε ότι την χωρίζει άβυσσος με την ΝΔ. Μπορεί να επαναλάβει σήμερα αυτή τη δήλωση; Την πιστεύει;

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα εκφράσει πλειοψηφικά τον κόσμο της προοδευτικής κεντροαριστεράς στις επόμενες εκλογές όπως με επάρκεια το κάνει από το 2012 και θα συνεργαστεί με όλους όσους στην επόμενη Βουλή αντιλαμβάνονται την ανάγκη μιας πραγματικά προοδευτικής ανασυγκρότησης της κοινωνίας και της οικονομίας.

-Όταν έρθει η συμφωνία για το Όνομα στη Βουλή, θα ζητήσετε αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών;

Η επίτευξη διευρυμένης πλειοψηφίας είναι πολιτικά θεμιτή και αναγκαία για να δώσει η χώρα διεθνώς αλλά και στα Βαλκάνια την εικόνα ότι ενιαία γυρίζει σελίδα, η ΝΔ για μικροκομματικούς αττικισμούς άλλαξε την θέση της για δεκαετίες σε αυτό το σημαντικό θέμα. Ο κανονισμός της Βουλής και το Σύνταγμα περιγράφουν με σαφήνεια ποια ζητήματα χρειάζονται αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών και το συγκεκριμένο δεν εμπίπτει σε αυτή την κατηγορία.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 09:51