search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 11:48
MENU CLOSE

Τσίπρας: Μειωμένος ΦΠΑ, στοχευμένες φοροελαφρύνσεις κι επίθεση στον Κυριάκο για την «εθνικιστική στροφή»

02.07.2018 14:28
Τσίπρας: Μειωμένος ΦΠΑ, στοχευμένες φοροελαφρύνσεις κι επίθεση στον Κυριάκο για την «εθνικιστική στροφή» - Media
 
«Ιστορική» χαρακτήρισε την απόφαση του Eurogroup της 21ης Ιουνίου ο πρωθυπουργός ανοίγοντας την εισήγησή του στο υπουργικό Συμβούλιο.
 
Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός παρουσίασε το πλαίσιο της επόμενης μέρας «κλείνοντας το μάτι» σε αδύναμα κοινωνικά στρώματα, ενώ επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας πώς εφόσον δεν μπορεί πια να καταστροφολογεί στο πεδίο της οικονομίας έχει ασπαστεί τη γραμμή της «νέας εθνικοφροσύνης».
 
Η απόφαση του Eurogroup, είπε o Αλέξης Τσίπρας, «έκλεισε αμετάκλητα τον κύκλο των αξιολογήσεων και των Μνημονίων και έδωσε οριστική λύση στο ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους» και δεν πρόκειται μόνο για κυβερνητική εκτίμηση αλλά ευρύτερη. Όπως είπε αυτό το αναγνωρίζουν το σύνολο των διεθνών αναλυτών, των οίκων αξιολόγησης που αναβαθμίζουν ξανά την Ελλάδα ο ένας μετά τον άλλο, των ευρωπαϊκών θεσμών αλλά και των κρατών μελών της Ευρωζώνης και των πολιτικών τους ηγεσιών, αναγνωρίζουν τον ιστορικό χαρακτήρα της απόφασης αυτής.
 
Αναφερόμενος πιο συγκεκριμένα στις βασικές πτυχές της απόφασης του Eurogroup υπογράμμισε τη σημασία των μέτρων ελάφρυνσης του δημοσίου χρέους:
 
«Με την επιμήκυνση των ωριμάνσεων των ελληνικών ομολόγων αλλά και την περίοδο χάριτος αποπληρωμών κεφαλαίου και τόκων για τα δάνεια του EFSF ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, γίνεται το αποφασιστικό βήμα ώστε μεσοπρόθεσμα οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες του ελληνικού δημοσίου να μην υπερβαίνουν το 15% του ΑΕΠ». «Η συνολική σε χρήμα αποτίμηση αυτού του μέτρου είναι αδύνατη αυτή τη στιγμή» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι «τα πολύ πιο περιορισμένα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που ήδη εφαρμόζονται αποτιμώνται αυτή τη στιγμή από τον ESM σε 60 δις ευρώ» επομένως «μπορεί κανείς να συλλάβει την τάξη μεγέθους».
 
Επίσης αναφέρθηκε:
 
  • στην επιστροφή των κερδών των Ευρωπαϊκών Κεντρικών Τραπεζών και της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα που έχουν αγοράσει, ύψους 4,8 δις ευρώ. Οι επιστροφές αυτές είπε «θα γίνονται σε ετήσιες δόσεις εφόσον η Ελλάδα τηρεί τους δημοσιονομικούς κανόνες που έχουν συμφωνηθεί»
  • στο χρηματοδοτικό μαξιλάρι ύψους περίπου 25 δισεκατομμυρίων ευρώ, κρίσιμο μέτρο όπως τόνισε που καλύπτει χρηματοδοτικά τις ανάγκες της χώρα για τουλάχιστον δύο έτη μετά το τέλος του προγράμματος στήριξης.
 
Όσο για τη μεταμνημονιακή παρακολούθηση της Ελλάδας, υπογράμμισε ότι αυτή θα γίνεται «στο γνωστό πλαίσιο που έχει δημιουργηθεί για όλα τα κράτη μέλη της ευρωζώνης που εξέρχονται από
πρόγραμμα», με μόνη διαφορά – κατά τον πρωθυπουργό πάντα – ότι οι εκθέσεις των ευρωπαϊκών θεσμών θα είναι κατά δύο περισσότερες, με τον πρωταρχικό ρόλο στη Κομισιόν. Ενώ βάση της παρακολούθησης δεν είναι κάποια νέα ή επιπλέον προαπαιτούμενα αλλά τα κριτήρια που τέθηκαν στην απόφαση του EG.
 
«Μόνιμες στοχευμένες φοροελαφρύνσεις»
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός παρουσίασε το πολιτικό πλαίσιο για την επομένη της «καθαρής εξόδου» με βασικούς στόχους την στήριξη των αδυνάτων και την τόνωση της ανάπτυξης. Επανέλαβε για μια ακόμη φορά ότι πλέον οι εκλεγμένες κυβερνήσεις θα αποφασίζουν τα μέσα της πολιτικής με τις οποίες θα καλύπτουν τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους.
 
Σε ό,τι αφορά το κομμάτι της κοινωνικής πολιτικής που έχει και εξαγγελτικό χαρακτήρα ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε:
 
  • στην επαναρύθμιση της αγοράς εργασίας με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων,
  • στην αύξηση του κατώτατου μισθού
  • σε στοχευμένες μόνιμες φοροελαφρύνσεις ύψους 700-750 εκ. ευρώ από το δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται από το 2019 και μετά και για πρώτη φορά θα αποτυπωθούν στον επόμενο προϋπολογισμό
  • στην περαιτέρω στήριξη του κοινωνικού κράτους και ειδικά της υγείας αλλά και της πρόνοιας
  • στην επανάληψη και φέτος του μερίσματος κοινωνικής αλληλεγγύης στοχευμένα σε κοινωνικές κατηγορίες που το έχουν ανάγκη
  • στην στήριξη του δημόσιου τομέα με συγκεκριμένα θεσμικά μέτρα
  • στην προσέλκυση επενδύσεων με τη δημιουργία φιλικού κλίματος στους για τους επενδυτές
  • στην στήριξη των νησιών τόσο με διατήρηση του χαμηλού ΦΠΑ στα νησιά της προσφυγικής κρίσης (Βόρειο Αιγαίου), αλλά και με το νόμο για την υιοθέτηση του μεταφορικού ισοδύναμου για όλα τα
  • νησιά.
 
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι την επόμενη μέρα οι διαχωριστικές γραμμές και τα διλήμματα θα γίνονται πιο καθαρά μεταξύ των πολιτικών στήριξης του κοινωνικού κράτους και της εργασίας και των πολιτικών απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων και του δημόσιου τομέα, εξέλιξη που όπως τόνισε φοβάται ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
 
«Μητσοτάκης στην αγκαλιά του Κουρτς»
Ειδικότερα, ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι επειδή φοβάται την αλλαγή σελίδας αποφάσισε «να κάνει κάτι δραματικά επικίνδυνο, να ασπαστεί την γραμμή της νέας εθνικοφροσύνης στην οποία τον τράβηξε η ακροδεξιά ηγετική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας που τον κρατάει όμηρο».
 
Τον κατηγόρησε ότι με αφορμή το θέμα της ΠΓΔΜ «έβγαλε την μάσκα του φιλελεύθερου κεντροδεξιού μεταρρυθμιστή και αποφάσισε να ακολουθήσει τον Σαμαρά στο εμπόριο του δήθεν πατριωτισμού» εκτρέφοντας τον ακτοδεξιό ακτιβισμό κάτι που είναι επικίνδυνο για τη χώρα. Η γραμμή αυτή είπε τον οδηγεί κατευθείαν στην αγκαλιά του Ούγγρου πρωθυπουργού Όρμπαν και του Αυστριακού πρωθυπουργού Κουρτς ο οποίος αφού κέρδισε τις εκλογές με την αντιμεταναστευτική του ρητορική ανακοίνωσε και το νόμο για την υποχρεωτική 12ωρη εργασία.
 
Οι επιλογές του αυτές είπε έρχονται σε αντίθεση με το εθνικό συμφέρον αλλά – πρόσθεσε υπερασπισζόμενος τη στάση για το προσφυγικό στη Σύνοδο Κορυφής και τη συμφωνία με Μέρκελ «η Ελλάδα δια της κυβέρνησης παίρνει για μια ακόμη φορά το σωστό μέρος της ιστορίας» καθώς «βρίσκεται στη πλευρά των δυνάμεων που προασπίζονται τις ευρωπαϊκές αξίες και τα πανανθρώπινα ιδανικά».
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 11:47