search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 23:27
MENU CLOSE

Αντιμεταναστευτικό «ντόμινο» στην Ευρώπη: Έτοιμη να κλείσει το πέρασμα του Μπρένερ η Αυστρία, αντιδρά η Ιταλία

03.07.2018 16:03
Αντιμεταναστευτικό «ντόμινο» στην Ευρώπη: Έτοιμη να κλείσει το πέρασμα του Μπρένερ η Αυστρία, αντιδρά η Ιταλία - Media

 

Στις προθέσεις που ανακοίνωσε η αυστριακή κυβέρνηση να προχωρήσει σε «προστασία των νοτίων συνόρων της», απάντησε ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών Έντσο Μοάβερο Μιλανέζι. Πιο αναλυτικά, ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας τόνισε:

«Η τελευταία Ευρωπαϊκή Σύνοδος υπογράμμισε ότι το μεταναστευτικό είναι ευρωπαϊκή υπόθεση και χρειάζεται μια κοινή προσπάθεια. Αν το πνεύμα είναι αυτό, θα πρέπει να μπούμε σε μια φάση συνεργασίας. Αλλά η αυστριακή απόφαση για κλείσιμο του Μπρένερ θα έβαινε κατά του πνεύματος αυτού, και κατά συνέπεια, όποιος της εφαρμόσει, θα πρέπει να αναλάβει και την ευθύνη».

Στο όλο θέμα αναφέρθηκε και ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και αρχηγός της Λέγκα, Ματτέο Σαλβίνι, ο οποίος υπογράμμισε:

«Η Αυστρία είναι έτοιμη να κλείσει τα σύνορα; Για εμάς θα ήταν επωφελές. Είναι περισσότεροι εκείνοι που επιστρέφουν στην Ιταλία από εκείνους που πάνε στην Αυστρία. Είμαι έτοιμος από αύριο να συναινέσω στους ελέγχους στο Μπρένερ, διότι η Ιταλία μπορεί μόνον να κερδίσει από κάτι τέτοιο».

Επίθεση στη Μέρκελ 

Η Αυστρία δεν θέλει να αποδεχθεί συμφωνίες σε βάρος της έπειτα από τον ενδογερμανικό συμβιβασμό στο θέμα του ασύλου, αποσαφήνισε ο Αυστριακός καγκελάριος και αρχηγός του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς, σε κοινή συνέντευξη Τύπου στη Βιέννη με τον αντικαγκελάριο και αρχηγό του συγκυβερνώντος ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, και με τον προερχόμενο από τους Ελευθέρους υπουργό Εσωτερικών Χέρμπερτ Κικλ.

Η αυστριακή ομοσπονδιακή κυβέρνηση “σίγουρα δεν είναι έτοιμη να συνάψει συμφωνίες που είναι σε βάρος της Αυστρίας”, τόνισε ο Κουρτς, προσθέτοντας ότι θέλει να αναμένει τί πραγματικά θα πράξει η Γερμανία, ενώ, χωρίς να αναφέρει λεπτομέρειες, επισήμανε πως η χώρα του είναι προετοιμασμένη για όλες τις περιστάσεις.

Ο ίδιος παρέπεμψε στο γεγονός; ότι στον συμβιβασμό ανάμεσα στην Χριστιανοδημοκρατική Ένωση της καγκελαρίου Μέρκελ και στην Χριστιανοκοινωνική Ένωση του υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ, θα πρέπει να συναινέσει και το συγκυβερνών στην Γερμανία Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα.

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η τοποθέτηση του αντικαγκελάριου Στράχε, ο οποίος διευκρίνισε πως “είναι αυτονόητο ότι δεν θα υποστηριχθεί και ούτε θα συναφθεί καμία συμφωνία σε βάρος της Αυστρίας”, ενώ από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών Κικλ υπογράμμισε πως “δεν θα επιτραπεί τίποτε από το οποίο προκύπτει ζημία για την Αυστρία”.

Ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε επικαλέστηκε τις δηλώσεις της αρχηγού των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών Αντρέα Νάλες, η οποία χαρακτήρισε την συμφωνία Μέρκελ- Ζέεχοφερ, “ακάλυπτη επιταγή”.

Υπονοώντας σαφώς την Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκέλα Μέρκελ, ο Χέρμπερτ Κικλ διατεινόταν πως “η Αυστρία δεν επιτρέπεται να σηκώσει ακόμη περισσότερο βάρος από το κληροδότημα μίας λανθασμένης πολιτικής του καλωσορίσματος, που συνδέεται στην Ευρώπη με συγκεκριμένα ονόματα”.

“Όχι” από το SPD στα κλειστά κέντρα τράνζιτ

Η δημιουργία κλειστών κέντρων τράνζιτ για τους αιτούντες άσυλο στα σύνορα με την Αυστρία, όπως προβλέπεται στη συμφωνία που επιτεύχθηκε χθες το βράδυ μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας (CSU) μπορεί να μην γίνει αποδεκτή από τους Σοσιαλδημοκράτες, το τρίτο κομμα του κυβερνητικού συνασπισμού της Άγγελα Μέρκελ, προειδοποίησαν απόψε υψηλόβαθμα στελέχη τους.

Ο Λαρς Κλίνγκμπαϊλ, ο γενικός γραμματέας του SPD, είπε ότι το κόμμα δεν θα δεχτεί αυτά τα κέντρα αν ως προϋπόθεση τίθεται ο εγκλεισμός των αιτούνταν άσυλο σε αυτά.

Ο Κλίνγκμπαϊλ έκανε αυτή τη δήλωση πριν ξεκινήσουν οι συνομιλίες μεταξύ των τριών κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού, απόψε. Η καγκελάριος Μέρκελ ελπίζει ότι στη συνάντηση αυτή το SPD θα της δώσει το “πράσινο φως” για την εφαρμογή της συμφωνίας στην οποία κατέληξε με τον ηγέτη του CSU και υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ.

Παρόμοιες δηλώσεις έκαναν και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη του SPD, όπως ο αντιπρόεδρός του, Ραλφ Στέγκνερ: “Δεν θέλουμε τις οικογένειες των προσφύγων πίσω από φρουρούμενους φράχτες”, έγραψε στο Twitter πριν από την έναρξη των συνομιλιών.

Παρέμβαση Αβραμόπουλου: Δοκιμάζεται η συνοχή μας

Η ευθύνη των κρατών μελών στη πρόκληση του μεταναστευτικού είναι μεγάλη και το θέμα αυτό δοκιμάζει τη συνοχή και την ενότητά μας. ανέφερε ο επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος στην απάντησή του κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο σχετικά με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 28ης και 29ης Ιουνίου.

«Η πρόκληση της μετανάστευσης, στην ουσία, δοκιμάζει την ίδια τη συνοχή μας και η απάντησή μας σε αυτή θα καθορίσει το κοινό μας μέλλον. Πολλοί πίστευαν πως θα ήταν η οικονομική κρίση η οποία θα έθετε σε αμφισβήτηση το μέλλον της Ευρώπης. Τελικά, είναι η διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης γιατί αγγίζει απευθείας και στην καρδιά τις αρχές και τις αξίες επάνω στις οποίες έχει χτιστεί το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Εμείς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από την αρχή έχουμε αναλάβει τις ευθύνες που μας αναλογούν και έχουμε καταθέσει μια ολοκληρωμένη πρόταση για την Ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική. Θυμηθείτε που ήμασταν πριν από τρία χρόνια και που είμαστε τώρα. Ας συνεχίσουμε επάνω στις ίδιες γραμμές. Και οφείλω να τονίσω, για μια ακόμα φορά, ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει στηρίξει αυτή την πολιτική και εργάζεται προς την κατεύθυνση της ολοκλήρωσής της. Οι κοινές αυτές προσπάθειες, όμως, δεν επαρκούν. Εναπόκειται πλέον όχι τόσο στα Κράτη Μέλη, συνήθως αναφέρομαι στις Κυβερνήσεις των Κρατών Μελών, θυμίζοντας ότι οι Κυβερνήσεις έρχονται και απέρχονται, τα Κράτη θα είναι εκεί. Θα πρέπει πάντα να θυμούνται οι σημερινές κυβερνήσεις ότι ήταν ιστορική η απόφαση των προηγούμενων ηγεσιών να περάσουν το κατώφλι της Ευρωπαϊκής οικογένειας.  Εναπόκειται, λοιπόν, στις Κυβερνήσεις των Κρατών Μελών, να αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες τους. Να ξεκαθαρίσουν πώς αντιλαμβάνονται το ρόλο τους και τη θέση τους μέσα στην Ευρωπαϊκή Οικογένεια. Η κοινή μας ευθύνη είναι μεγάλη. Και θα έλεγα ότι κάτω από τη σημερινή συγκυρία είναι και ιστορική. Και από την απάντησή μας στην πρόκληση της μετανάστευσης θα κριθούμε από τις μελλοντικές γενεές, γιατί αυτή θα καθορίσει, τελικά, τη συνοχή και την ενότητά μας», ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος.

ΑΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 23:27