search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 22:53
MENU CLOSE

Νέα κυβερνητική συμμαχία ή εκλογές

03.07.2018 18:44

 

Ως έναν βαθμό, έχουμε συνηθίσει να αποδεχόμαστε τις κομματικές τακτικές, σκοπιμότητες και τακτικισμούς ως μέρος του πολιτικού παιχνιδιού. Ως έναν βαθμό, όμως, και με την προϋπόθεση ότι λύνουμε και κάποια προβλήματα και δεν τα μεταθέτουμε, τα διευθετούμε ή τα διαχειριζόμαστε επικοινωνιακά.  Όσον χρόνο κι αν κερδίσεις με αυτή την τακτική, ξοδεύεται και ξαναβρίσκεσαι μπροστά στο ζητούμενο που είναι η παραγωγή πολιτικής αποτελεσμάτων και όχι εντυπώσεων. Κανείς δεν χορταίνει με εντυπώσεις.

Η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σειρά έντονων προβλημάτων στην εξωτερική της πολιτική. Το Σκοπιανό δεν έχει λυθεί και προκαλεί τριγμούς που μετατίθενται στο εσωτερικό. Πρόκειται για μια εξωτερική πολιτική κίνηση με άμεσες επιπτώσεις στην εσωτερική πολιτική πραγματικότητα της χώρας. Το ίδιο κινδυνεύει να συμβεί και με το Αλβανικό, ένα θέμα που δεν έχει «σκάσει» ακόμα στην εσωτερική μας καθημερινότητα. Επίσης, το μεταναστευτικό είναι ένα τεράστιο ζήτημα που πρέπει να γίνει αντιληπτό στην πολυπλοκότητά του και στις εκρηκτικές του διαστάσεις.  Αυτό το θέμα θα απασχολεί την ελληνική κοινωνία για πολλά – πολλά χρόνια. 

Τελευταία αφήνουμε τα ελληνοτουρκικά που βρίσκονται σε μια παρατεταμένη κρίση, ιδιαίτερα επικίνδυνη και σοβαρή. Όσον δε αφορά στις  ελληνοτουρκικές σχέσεις, να μας επιτραπεί να επισημάνουμε ότι δεν έχει εκτιμηθεί επαρκώς η σοβαρότητά τους.

Στο μεταξύ, μέσω Σκοπίων δημιουργήθηκε πρόβλημα τελικά στην συγκυβέρνηση με παραιτήσεις βουλευτών  και με απειλές Καμμένου που δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητες. Δεν είναι δυνατόν να υπάρξει κυβερνητική σταθερότητα όταν ο ένας εκ των εταίρων κάθε τόσο απειλεί δημόσια πως θα ρίξει την κυβέρνηση. Και αναρωτιέται κανείς πόσο μπορεί να σταθεί αξιόπιστα μια κυβέρνηση υπό καθεστώς εκβιασμού και κυρίως, πώς μπορεί να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα της χώρας.

Αλλά και τα εσωτερικά προβλήματα είναι μεγάλα και απαιτητικά.  Η χώρα βρίσκεται μπροστά σε μια έξοδο από το πρόγραμμα, πράγμα που, πέρα από τους πανηγυρισμούς, χρειάζεται  κυβερνητική συνοχή για να αντιμετωπιστεί. Επίσης, η κυβέρνηση θα βρεθεί στην δύσκολη θέση να κόψει τις συντάξεις. Αυτό είναι δεδομένο  και βέβαιο ότι θα δημιουργήσει σοβαρούς τριγμούς. Το κατά πόσο όμως αυτή η κυβέρνηση υπό τις παρούσες συνθήκες μπορεί να πορευθεί με τον Καμμένο να την απειλεί κάθε φορά που δυσαρεστείται το εκλογικό του κοινό, είναι ένα θέμα. Ένα μεγάλο θέμα.  Αυτή η έτσι κι αλλιώς «ιδιόμορφη» πολιτική συμμαχία ολοκλήρωσε τον κύκλο της. Από δω και πέρα θα δημιουργεί μόνο προβλήματα, δεν θα λύνει. Άρα, για να τελειώνουμε, ή πρέπει να βρεθεί ένας νέος κυβερνητικός συνασπισμός που να εγγυάται την σταθερότητα ή να οδηγηθούμε άμεσα σε εκλογές. Η κοινωνία δεν αντέχει μια ακόμα περίοδο παρατεταμένης αστάθειας.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 22:53