search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 07:49
MENU CLOSE

Η φουλ στήριξη Μοσκοβισί στην κυβέρνηση, ο παραληρηματικός Καμμένος και οι 180

04.07.2018 07:45
Η φουλ στήριξη Μοσκοβισί στην κυβέρνηση, ο παραληρηματικός Καμμένος και οι 180 - Media

Το μήνυμα που επιζητούσε η κυβέρνηση μετέφερε χθες ο ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα και την ομιλία του στη Βουλή, αφού όχι μόνο είπε ότι το πρόγραμμα τελειώνει τον Αύγουστο οπότε η Ελλάδα ξαναγίνεται μια κανονική χώρα, αλλά άφησε ορθάνοιχτο παράθυρο για τη μη εφαρμογή της ψηφισμένης περικοπής των συντάξεων από 1.1.2019.

 

Το μήνυμα που επιζητούσε η κυβέρνηση μετέφερε χθες ο ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα και την ομιλία του στη Βουλή, αφού όχι μόνο είπε ότι το πρόγραμμα τελειώνει τον Αύγουστο οπότε η Ελλάδα ξαναγίνεται μια κανονική χώρα, αλλά άφησε ορθάνοιχτο παράθυρο για τη μη εφαρμογή της ψηφισμένης περικοπής των συντάξεων από 1.1.2019. «Οι συμφωνία πρέπει να τηρούνται, είπε (pacta sunt servanda) για να προσθέσει με νόημα ότι αυτές δεν είναι άκαμπτες.
 
Τα παραπάνω προκάλεσαν την έντονη αμηχανία και ενόχληση της ΝΔ που δια των όσων είπε στο πλαίσιο της ίδιας συζήτησης στη Βουλή ο αντιπρόεδρός της Κωστής Χατζηδάκης εμφανίστηκε να έχει ποντάρει την αντιπολιτευτική της τακτική στην περικοπή των συντάξεων και να απογοητεύεται στη διαπίστωση ότι αυτή δεν είναι βέβαιη. Κάτι το οποίο εκμεταλλεύτηκε το Μαξίμου με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη τζανακόπουλο σε δήλωσή του on camera να δηλώνει ότι ο Κωστής χατζηδάκης θύμωσε με τον Μοσκοβισί και … την αλήθεια, ότι δηλαδή δεν υπάρχει 4ο μνημόνιο και ότι η μεταμνημονιακή επιτήρηση θα γίνεται στη βάση των στόχων και όχι των μέσων και θα περιλαμβάνει πολύ μεγαλύτερη ευελιξία για τις ελληνικής κυβερνήσεις.
 
Διπλή εμφάνιση Καμμένου μετά την απουσία στο υπουργικό
 
Εν μέρει χθες ο  Μοσκοβισί «διέσωσε» επικοινωνιακά και πολιτικά την κυβέρνηση από τον Πάνο Καμμένο ο οποίος αν και δεν παρέστη στο υπουργικό Συμβούλιο τη Δευτέρα, χθες έκανε αισθητή την παρουσία του με διπλή εμφάνιση – πολύ νωρίς το πρωί με συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο και το βράδυ με συνέντευξη στο δελτίο του Αντ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου. Η προσπάθειά του σε αλλεπάλληλες δηλώσεις να συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα από τη μία την πρόθεση έως και να ρίξει την κυβέρνηση προκειμένου να διασφαλίσει τη μη κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, από την άλλη η στήριξή του στο κυβερνητικό έργο στα άλλα πεδία δίνει μια εικόνα κυβερνητικού αλαλούμ και παραλόγου – με πρωταρχικό στόχο του ίδιου την συγκράτηση καταρχάς κόμματός του που βρίσκεται στη δίνη διαλυτικών φαινομένων. Ωστόσο φαίνεται να έχει τουλάχιστον την ανοχή του Μαξίμου.
 
Συγκλίνουν στους 180;
 
Άλλωστε χθες, στις δηλώσεις Καμμένου περί εκλογών ή δημοψηφίσματος για τη συμφωνία εκτός κι αν έρθει με στη Βουλή με 180 βουλευτές (δηλαδή την ψηφίσουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) το Μαξίμου έριξε γέφυρα κάνοντας λόγο για επιδίωξη η συμφωνία να περάσει με τη «μέγιστη δυνατή πλειοψηφία». Με την εν λόγω διατύπωση το πρωθυπουργικό γραφείο τήρησε ισορροπίες αφήνοντας εκ νέου ανοιχτό το ενδεχόμενο για 180 αν και παράλληλα επιχείρησε να μην αδειάσει τον ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιά ο οποίος δήλωσε ότι δεν χρειάζεται η ψήφος από 180 βουλευτές διότι η συμφωνία δεν εκχωρεί εθνική κυριαρχία.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 07:49