search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 08:58
MENU CLOSE

Μεταμνημονιακό καλάθι υποσχέσεων – Συντάξεις, κοινωνικό μέρισμα, φοροελαφρύνσεις και μειωμένος ΦΠΑ

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2028
5-7-2018
05.07.2018 03:00
Τετάρτη 11 Ιουλίου 2018 - Media

 

Συντάξεις, κοινωνικό μέρισμα, φοροελαφρύνσεις και μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά του Β. Αιγαίου

Η υψηλών τόνων αντιπαράθεση κυβέρνησης – αξιωματικής αντιπολίτευσης μεταφέρεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής με αφορμή την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση που θα διεξαχθεί με πρωτοβουλία του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη. Η Ν.Δ. κατηγορεί την κυβέρνηση ότι πίσω από τους πανηγυρισμούς και τις φιέστες για την «καθαρή έξοδο» επιχειρεί να κρύψει ένα «τέταρτο μνημόνιο» τη στιγμή που η κυβέρνηση θα έχει να αντιτάξει τις νωπές ακόμη αναφορές Μοσκοβισί κατά την προχθεσινή επίσκεψή του στην Αθήνα, που τόσο ενόχλησαν την ηγεσία της Πειραιώς.

Απέναντι στη φθορά που φαίνεται να προκαλεί το Σκοπιανό η κυβέρνηση αναμένεται να συντηρήσει για όλο το υπόλοιπο του καλοκαιριού το αφήγημα της «καθαρής εξόδου» και της «κανονικής» εποπτείας, που θα επιτρέψει πολιτική ευελιξία στον τρόπο επίτευξης των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών στόχων.

Σε αυτό το πλαίσιο, από την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση έχει επαναφέρει τη συζήτηση περί του ενδεχόμενου μη περικοπής των συντάξεων από 1.1.2019, συζήτηση που πάντως γίνεται σε αυτή τη φάση μάλλον υπαινικτικά, διά της επισήμανσης των βαθμών ελευθερίας στην άσκηση της πολιτικής όσο θα απομακρυνόμαστε από το μνημόνιο και παράλληλα θα τηρούνται οι δεσμεύσεις ως προς την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

Ο πρωθυπουργός τις τελευταίες μέρες έδωσε το σχετικό σήμα τόσο μέσω δηλώσεών του σε διεθνή ΜΜΕ (Bloomberg) την περασμένη εβδομάδα κατά τη σύνοδο κορυφής για το προσφυγικό, στη συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο, αλλά και στο Υπουργικό Συμβούλιο της Δευτέρας. Στο Υπουργικό μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι οι κυβερνήσεις που θα εκλέγει ο ελληνικός λαός θα αποφασίζουν αυτές τα μέσα πολιτικής και πως στη νέα περίοδο μετά το μνημόνιο στους στόχους της κυβέρνησης είναι μια «λελογισμένη επέκταση» στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της.

Στην ενίσχυση του αφηγήματος αυτού ήλθε να συμβάλει ο Ευρωπαίος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος κατά την ομιλία του στη Βουλή, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Αθήνα, όχι μόνο στήριξε τα περί καθαρής εξόδου, επιστροφής στην κανονικότητα, απουσίας τέταρτου μνημονίου κ.λπ., αλλά έκλεισε και το μάτι για τις συντάξεις διά της επισήμανσης ότι οι δεσμεύσεις πρέπει να τηρούνται (pacta sunt servanda), αλλά «δεν είναι άκαμπτες».

Ανέφερε επίσης ότι θα επιστρέψει στην Αθήνα μεταξύ Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου για τη συζήτηση του προϋπολογισμού, όπου θα εξεταστεί και η διανομή του υπερπλεονάσματος.

Στο παιχνίδι το μέρισμα

Σε ό,τι αφορά αυτό το τελευταίο, αξίζει να σημειωθεί το πρωτοσέλιδο θέμα της κυριακάτικης «Αυγής», που κάνει λόγο για επαναφορά της «13ης σύνταξης» (εννοείται η διανομή κοινωνικού μερίσματος στους συνταξιούχους). Μάλιστα το σχετικό δημοσίευμα, επικαλούμενο ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος, σημειώνει ότι η απόφαση αυτή του οικονομικού επιτελείου και του αντίστοιχου επιτελείου του υπουργείου Εργασίας θεωρείται ειλημμένη και οι λεπτομέρειες θα οριστικοποιηθούν μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει, εξετάζονται διάφορα σενάρια με το βλέμμα στις πιο αδύναμες κατηγορίες, έτσι ώστε είτε το μέρισμα να καλύψει ή και να υπερκαλύψει απώλειες σε περίπτωση που εφαρμοστεί η περικοπή συντάξεων (όπως έχει συμφωνηθεί ή μικρότερη) είτε να ενισχύσει το εισόδημα των συνταξιούχων ακόμη και αν το μέτρο της περικοπής πάρει αναβολή για αργότερα ή ακυρωθεί τελείως.

Πάντως την επομένη του σχετικού δημοσιεύματος, στην εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Αλέξης Τσίπρας απέφυγε να τροφοδοτήσει το σχετικό σενάριο. Αναφέρθηκε μόνο επιγραμματικά σε μια σειρά επιδιώξεων για τη μεταμνημονιακή εποχή – μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην προοπτική επανάληψης φέτος της διανομής του κοινωνικού μερίσματος «στοχευμένα, σε κοινωνικές κατηγορίες που το έχουν ανάγκη».

Σε αυτά θα πρέπει να προστεθεί η γνωστή αναφορά στις φοροελαφρύνσεις από τον δημοσιονομικό χώρο που προβλέπεται από το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα πως θα δημιουργηθεί το 2019, ύψους 700 – 750 εκατομμυρίων ευρώ. Οι φοροελαφρύνσεις αυτές, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, θα είναι όχι μόνο «στοχευμένες», αλλά και «μόνιμες».

Βεβαίως, στην εισήγησή του αυτή ο πρωθυπουργός επανέλαβε και τα όσα ανακοίνωσε την Παρασκευή από τις Βρυξέλλες σχετικά με τη διατήρηση του καθεστώτος του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά του Βορείου Αιγαίου που σηκώνουν το βάρος της προσφυγικής κρίσης (Λέσβος, Λέρος, Σάμος, Κως, Χίος). Από τις Βρυξέλλες, ερωτηθείς σχετικά υπογράμμισε ότι η παράταση του καθεστώτος αυτού θα διαρκέσει για όσο διαρκεί η προσφυγική κρίση στα νησιά αυτά και για όσο είναι ο ίδιος πρωθυπουργός.

Επίσης αποσυνέδεσε την απόφαση αυτή από τη συζήτηση για το προσφυγικό στη σύνοδο, επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις περί «ανταλλάγματος» που έλαβε η κυβέρνηση προς στήριξη της Γερμανίας και της Μέρκελ μέσω της διμερούς συμφωνίας για τις επαναπροωθήσεις προσφύγων στην Ελλάδα. Ως εκ τούτου παρέπεμψε εξ ολοκλήρου σε συμφωνία με τον Γιούνκερ ήδη από την εποχή της επίσκεψής του στην Αθήνα, πριν το Eurogroup του Απριλίου.

Από την Αθήνα στο Υπουργικό ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι τα παραπάνω «χρήζουν μελέτης» και θα πρέπει να εξειδικευτούν περαιτέρω με ορόσημο την προσεχή ΔΕΘ.

Μειωμένος ο ΦΠΑ

Σε ό,τι αφορά πάντως τον ΦΠΑ, θόρυβος προκλήθηκε από τη δημοσιοποίηση του ΦΕΚ το περασμένο Σάββατο, καθώς αναφέρει διάρκεια της παράτασης ώς τις 31.12.2018.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Χίου Ανδρέας Μιχαηλίδης, η περιορισμένη διάρκεια οφείλεται στο ότι η σχετική διάταξη προωθήθηκε εκτάκτως με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προκειμένου η κυβέρνηση να προλάβει την αναίρεση της προσαρμογής των νησιών αυτών στον ενιαίο ΦΠΑ (που θα ετίθετο σε ισχύ από 1.7.2018), ενώ και από το κυβερνητικό επιτελείο υποστήριζαν ότι θα υπάρχουν συνεχείς ανανεώσεις της παράτασης, επομένως ισχύει η δέσμευση του πρωθυπουργού πως το καθεστώς μειωμένου ΦΠΑ θα ισχύσει όσο διαρκεί η προσφυγική κρίση.

Το θέμα επανήλθε χθες μέσω Γερμανίας και της εφημερίδας «Die Welt», που ουσιαστικά παρουσιάζει τα εξαγγελλόμενα ως μονομερή πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού: η Μέρκελ, αναφέρει σχετικό δημοσίευμα, άκουσε το αίτημα Τσίπρα, αλλά δεν συμφώνησε, ωστόσο προκειμένου να μην αδειαστεί κανείς, η παράταση θα ισχύσει ώς το τέλος του χρόνου, αλλά όχι παραπέρα. Από την κυβέρνηση πάντως επιμένουν ότι τα συμφωνηθέντα είναι μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ισχύουν κανονικά.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 08:58