search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 02:22
MENU CLOSE

Της αμήχανης Ν.Δ. ο… Μοσκοβισί της φταίει

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2028
5-7-2018
05.07.2018 03:00
4498904.jpg

Δεν αντέχουν να ακούνε ότι η χώρα βγαίνει από τα μνημόνια

Εντυπωσιακά αμήχανη, με σπασμωδικές κινήσεις, τέτοιες που μπορούν να εκληφθούν ακόμη και ως υπονομευτικές για την ελληνική οικονομία, εμφανίζεται η Ν.Δ. σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη πολιτική περίοδο. Επί της ουσίας μόλις έξι εβδομάδες πριν από την επίσημη λήξη του τρέχοντος μνημονίου.

Ενώ διακηρυγμένος στόχος, όχι μόνο της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και των παραγωγικών τάξεων, είναι η δημιουργία αίσθησης σταθερότητας στην ελληνική οικονομία, προκειμένου να μπορεί να δανειστεί με ανταγωνιστικά επιτόκια, η αξιωματική αντιπολίτευση δεν δίστασε να αντιπαρατεθεί σε αυτόν τον ισχυρισμό όταν εκφράστηκε από τον Ευρωπαίο επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνέστησε στον Μοσκοβισί να μην δώσει ακριβώς αυτό το μήνυμα λίγες ώρες αφότου ο Γάλλος επίτροπος Οικονομικών μίλησε στην ελληνική Βουλή για καθαρή έξοδο στις αγορές.

Είναι εμφανές πλέον ότι διαδοχικές κινήσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην πολιτική σκακιέρα δείχνουν πως ιεραρχεί πάνω απ’ όλα το κομματικό συμφέρον. Μάλιστα με τρόπο ιδιαίτερα αντιφατικό, δείγμα του ότι δεν διαθέτει τακτική αντιμετώπισης της εξόδου από τα μνημόνια και των εξαγγελιών που τη συνοδεύουν, παρ’ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ την έχει ως προμετωπίδα για περισσότερο από έναν χρόνο.

Στην ίδια κατηγορία άλλωστε εντάσσεται και η κριτική που άσκησε στην τελευταία απόφαση του Eurogroup, παρ’ ότι παραδέχθηκε ότι ήταν σε θετική κατεύθυνση ο συμβιβασμός που επιτεύχθηκε για το χρέος. Το «γαλάζιο» αφήγημα δεν αναφέρεται στις προκλήσεις του μέλλοντος και στη μεταπρογραμματική περίοδο, αφού η Ν.Δ. διαλέγει να στοχοποιεί ακόμη το πρώτο εξάμηνο του 2015 υποστηρίζοντας πως η τελευταία συμφωνία είναι αυτή που η ίδια είχε πετύχει το 2014 – αν και ταυτοχρόνως… τη θεωρεί «ψίχουλα»!

Είναι χαρακτηριστικό ότι δημοσιεύματα και πληροφορίες ήθελαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επιχειρεί να μετατρέψει τη σημερινή κοινοβουλευτική μονομαχία με τον Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για τη συμφωνία του Eurogroup και την οικονομία, σε… «προανακριτική» για τα γεγονότα του 2015. Την ίδια στιγμή φυσικά η Ν.Δ. επιδιώκει να διατηρήσει σε πρώτο πλάνο το Σκοπιανό, ενώ είναι εμφανές ότι έχει περάσει ανεπιστρεπτί η περίοδος των σχετικά μεγάλων συλλαλητηρίων.

Τον… μάλωσε

Ο εκνευρισμός περίσσεψε, λοιπόν, στο «γαλάζιο» στρατόπεδο με τα όσα δημόσια υποστήριξε ο Μοσκοβισί κατά την παρουσία του στην Αθήνα. «Δεν υπάρχει τέταρτο μνημόνιο», «δεν θα ξανάρθει η τρόικα εδώ» υποστήριξε ο επίτροπος Οικονομικών.

«Ο κ. Μητσοτάκης συνέστησε στον κ. Μοσκοβισί να είναι πιο προσεκτικός στις δημόσιες τοποθετήσεις του σεβόμενος τις θυσίες που έχουν υποστεί οι Έλληνες. Πόσο μάλλον τις εντελώς αχρείαστες που επιβλήθηκαν στους πολίτες τα τελευταία τρία χρόνια, αλλά και εκείνες που δυστυχώς έχει υπογράψει η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου για το προσεχές διάστημα», ανέφερε η ανακοίνωση της Ν.Δ. μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη – Μοσκοβισί.

Ο Μητσοτάκης, με βάση τη «γαλάζια» ανακοίνωση, υποστήριξε στη συνάντηση με τον Ευρωπαίο επίτροπο ότι τον Αύγουστο δεν υπάρχει καθαρή έξοδος, καθώς σε καμία άλλη χώρα που αντιμετώπισε μνημονιακά προγράμματα δεν υπήρχαν μελλοντικές δεσμεύσεις, επιπλέον μέτρα και ενισχυμένη εποπτεία.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ., σύμφωνα με την ανακοίνωση της Πειραιώς, τόνισε ότι «τον Αύγουστο ολοκληρώνεται το τρίτο αχρείαστο μνημόνιο, το οποίο επιβλήθηκε στην Ελλάδα ως συνέπεια του καταστροφικού πρώτου εξαμήνου της διακυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου το 2015» και πως «η Ελλάδα έχει δυστυχώς να αντιμετωπίσει και ένα τέταρτο κεκαλυμμένο μνημόνιο».

Την ίδια στιγμή εξέφρασε στον Μοσκοβισί την έντονη ανησυχία του, «καθώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛΛ αποτυγχάνει διαρκώς να επιτύχει ακόμη και τους αναπτυξιακούς στόχους που η ίδια θέτει, όπως και να προωθήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, ιδίως στη Δημόσια Διοίκηση».

«Θέλει ψήφους»

Της συνάντησης Μητσοτάκη – Μοσκοβισί και των όσων διεμήνυσε στον επίτροπο ο αρχηγός της Ν.Δ. προηγήθηκε η… έκρηξη του αντιπροέδρου της Κωστή Χατζηδάκη από το βήμα της Βουλής, στη συνεδρίαση στην οποία παρέστη ο Γάλλος αξιωματούχος. «Εμείς το πρόγραμμά μας το έχουμε διαμορφώσει με βάση τις διεθνείς συμφωνίες της χώρας. Αν ακυρωθεί η συμφωνία για τις συντάξεις και άλλες διεθνείς συμφωνίες, να το ξέρουμε για να διαμορφώσουμε και εμείς το πρόγραμμά μας» τόνισε ο Χατζηδάκης κάνοντας λόγο για τέταρτο μνημόνιο.

Την ίδια στιγμή το ορθάνοιχτο παράθυρο που άφησε ο Μοσκοβισί για τη μη εφαρμογή της ψηφισμένης περικοπής των συντάξεων ανέβασε ακόμη περισσότερο την… πίεση στα στελέχη της Πειραιώς. Από τη Ν.Δ. μάλιστα έβγαινε προς τα έξω ότι ο Μοσκοβισί τα είπε αυτά επειδή δεν αργούν οι ευρωεκλογές και προσβλέπει σε στήριξη από την ευρωπαϊκή Αριστερά.

Σε αυτό το μήκος κύματος ο Χατζηδάκης δήλωσε πως «τώρα που ο κ. Γιούνκερ αποχωρεί του χρόνου, επιθυμεί να λάβει αναβάθμιση στη θέση του. Στην ατζέντα του επιθυμεί να έχει μία στήριξη από την ευρωπαϊκή Αριστερά. Στην Αθήνα χωρίς να μειώνει την προσφορά και την αξία του έκανε προεκλογική καμπάνια». Αντίστοιχα η βουλευτής της Ν.Δ. Όλγα Κεφαλογιάννη, και πάλι στον ΣΚΑΪ, σχολίασε πως «ο Μοσκοβισί θα πρέπει να προσέχει τι λέει και πώς τοποθετείται. Διανύει προεκλογική περίοδο στην Ευρώπη, άρα ό,τι λέει έχει να κάνει με την προεκλογική του εκστρατεία».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 01:43