search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:56
MENU CLOSE

Στήνουν τους μετανάστες στη «λαιμητόμο»Τραμπ

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2028
5-7-2018
09.07.2018 03:00
usa_0-7.jpg
 
Την περασμένη εβδομάδα οι πράκτορες μετανάστευσης και τελωνειακής επιβολής (ICE) πραγματοποίησαν τη μεγαλύτερη επιτόπια επιδρομή σε χώρο εργασίας μεταναστών, στο εργοστάσιο παραγωγής κρέατος Fresh Mark, στο Οχάιο, συλλαμβάνοντας περισσότερους από 140 εργαζομένους. Η Ένωση Λιανικών-Χονδρικών Πωλήσεων και Πολυκαταστημάτων (RWDSU) υποστηρίζει ότι εκτός από τους συλληφθέντες, η αρμόδια αρχή μετανάστευσης διατηρεί ανεκτέλεστα εντάλματα σύλληψης για άλλους 110 εργαζομένους στην Fresh Mark, οι οποίοι απασχολούνται σε διάφορες εγκαταστάσεις σε όλο το Οχάιο.
 
Τα νέα προκαλούν τεράστιο φόβο στην καρδιά των αυξανόμενων κοινοτήτων των μεταναστών.
Εργαζόμενοι σε εργοστάσια παρασκευής κρέατος απειλούνται με απέλαση από την κυβέρνηση Τραμπ. «Εργαζόμασταν στο εργοστάσιο όταν εμφανίστηκαν πράκτορες με πολυβόλα όπλα και ξεκίνησαν να τους βγάζουν όλους έξω», δήλωσε στην εφημερίδα «Guardian» ο 20χρονος Κάρλος, κρεατοπαρασκευαστής στο Fresh Mark του Οχάιο.
 
Ο φόβος
Ο Κάρλος έφθασε πριν από τεσσεράμισι χρόνια από τη Γουατεμάλα για να βοηθήσει τον πατέρα του, ο οποίος δεν έχει νόμιμα έγγραφα και ζει στις ΗΠΑ εδώ και 15 χρόνια, στέλνοντας χρήματα πίσω στα δύο μικρότερα αδέλφια του στην πατρίδα του, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας.
Όπως πολλοί από τους συναδέλφους του, ανησυχεί τώρα για το γεγονός ότι μια βιομηχανία που κυριαρχείται από «μαύρους» εργαζομένους έχει γίνει το αγαπημένο έδαφος για «κυνήγι» για τους αξιωματούχους του ICE, που είναι αποφασισμένοι να ακολουθήσουν την σκληρή καταστολή του Τραμπ για τους μετανάστες χωρίς έγγραφα. Η επιδρομή στο Οχάιο ήρθε μετά τη σύλληψη περισσότερων από 100 μεταναστών τον Απρίλιο σε εργοστάσιο στις νοτιοανατολικές περιοχές του Τενεσί.
 
Με τον Τραμπ να ανακοινώνει ότι σχεδιάζει να τετραπλασιάσει τον αριθμό των επιδρομών στον χώρο εργασίας, τα συνδικάτα και οι οργανώσεις υπέρ των δικαιωμάτων των μεταναστών ανταποκρίνονται γρήγορα, με την ελπίδα ότι η ταχεία νομική βοήθεια και εκπαίδευση θα βοηθήσουν τους μετανάστες εργαζομένους να πολεμήσουν επιτυχώς τις απελάσεις.
Το RWDSU δημιούργησε ένα κέντρο στο υπόγειο της Καθολικής εκκλησίας του Αγίου Παύλου στο Σάλεμ, που παρέχει φαγητό, πάνες και κάρτες δώρων σε οικογένειες που έχασαν τον αρχηγό τους. Η Ένωση προσφέρει επίσης στους εργαζομένους πρόσβαση σε δικηγόρους υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εργατολόγους. Ωστόσο, οι κοινότητες μεταναστών εξακολουθούν να αισθάνονται ιδιαίτερα ευάλωτες.
 
Η παρασκευή κρέατος είναι μια επικίνδυνη εργασία που απαιτεί ταχύτητα και βασίζεται κυρίως σε εργαζομένους που δεν διαθέτουν νόμιμα έγγραφα. Τα στοιχεία της απογραφής δείχνουν ότι το ένα τρίτο των εργασιών στην κρεατοβιομηχανία πραγματοποιούνται από μετανάστες, ωστόσο το ποσοστό αυτό πιθανόν να είναι πολύ υψηλότερο.
 
Επίσης, οι εργαζόμενοι χωρίς νόμιμα έγγραφα είναι λιγότερο πιθανό να αναφέρουν παραβιάσεις που πραγματοποιούνται στον χώρο εργασίας, από φόβο μην τραβήξουν την προσοχή και απελαθούν.
Μια εβδομάδα πριν από την επιδρομή στη μονάδα του Fresh Mark, η Υπηρεσία Ασφάλειας και Υγείας (OSHA) επέβαλε πρόστιμο ύψους 211.194 δολαρίων για τρία ξεχωριστά περιστατικά όπου δεν υπήρχαν τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας για τη χρήση επικίνδυνων μηχανημάτων. Η OSHA διαπίστωσε ότι η έλλειψη μέτρων ασφαλείας είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενός εργαζομένου χωρίς έγγραφα.
Πολλοί από τους συνδικαλιστές εργαζομένους υποπτεύονται ότι η προσοχή των ΜΜΕ μετά τον θάνατο ενός μη νόμιμου εργαζομένου στο εργοστάσιο Fresh Mark του Οχάιο μπορεί να οδήγησε στον αυξημένο έλεγχο σε όλες τις εγκαταστάσεις του. Αν και δεν είναι σαφής ο λόγος που ο ICE επέλεξε να επιτεθεί στο εργοστάσιο.
 
Παρά τον αυξημένο έλεγχο των εγκαταστάσεων κρεατοπαραγωγής, οι ακτιβιστές για την ασφάλεια στον χώρο εργασίας δηλώνουν ότι οι επιδρομές σε εγκαταστάσεις πουλερικών είναι απίθανο να προκαλέσουν επιδείνωση στο εργατικό δυναμικό μεταναστών. Αντ’ αυτού, οι επιδρομές πιθανότατα θα οδηγήσουν σε πιο επικίνδυνες συνθήκες για τους νεοαφιχθέντες μετανάστες εργαζομένους σε αυτές τις κοινότητες.
 
«Αυτές οι επιδρομές στέλνουν ένα πραγματικό μήνυμα στους μετανάστες εργαζομένους να μη μιλήσουν, και αισθανόμαστε ότι επιτρέπουν στους εργοδότες της πιο επικίνδυνης βιομηχανίας να κόβουν δρόμο και να παραβιάζουν τα εργασιακά πρότυπα», δήλωσε η Ντέμπι Μπέρκοβιτζ, η οποία υπηρέτησε ως επικεφαλής του προσωπικού του OSHA από το 2009 έως το 2013 και τώρα εργάζεται ως διευθύντρια του προγράμματος για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων στο Εθνικό Σχέδιο Απασχόλησης (NELP).
 
Οι επιδρομές έρχονται καθώς οι στατιστικές δείχνουν ότι μειώθηκαν δραματικά οι επιθεωρήσεις της Υπηρεσίας Ασφάλειας και Υγείας (OSHA), σύμφωνα με νέα έκθεση του NELP. Το 2017, το πρώτο έτος της κυβέρνησης Τραμπ, υπήρξαν 1.071 λιγότερες επιθεωρήσεις από την OSHA από ό, τι το 2016. Περισσότερο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι η έκθεση έδειξε πως κατά τους πρώτους πέντε μήνες του 2018, οι επιθεωρήσεις μειώθηκαν κατά 1.163 σε σχέση με το 2017.
 
Οι εμπειρογνώμονες για την ασφάλεια στον χώρο εργασίας υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση Τραμπ, όχι μόνο δεν ρίχνει το βάρος στην προστασία των εργαζομένων, αλλά με τη μείωση των προτύπων ασφάλειας στον χώρο εργασίας θα προκαλέσει φόβο σε περισσότερους εργάτες της κρεατοβιομηχανίας, με αποτέλεσμα αυτοί να μη μιλούν για τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους που συμβαίνουν εκεί.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:56