search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 02:08
MENU CLOSE

Σε οριακή κατάσταση η υγεία του Τούρκου απεργού πείνας που ο Άρειος Πάγος στέλνει «πακέτο» στον Ερντογάν

06.07.2018 16:37
Σε οριακή κατάσταση η υγεία του Τούρκου απεργού πείνας που ο Άρειος Πάγος στέλνει «πακέτο» στον Ερντογάν - Media

 

Σοβαρό κίνδυνο για τη ζωή του διατρέχει πλέον ο Τουργκούτ Καγιά, ο 45χρονος αριστερός Τούρκος δημοσιογράφος, την έκδοση του οποίου στην Τουρκία αποφάσισε πριν μερικές εβδομάδες ο Άρειος Πάγος, παρά το γεγονός ότι έχει υποστεί επανειλημμένα βασανιστήρια από τις τουρκικές αρχές κατά το παρελθόν. Ο Καγιά ζητά από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Σταύρο Κοντονή, να παρέμβει -όπως δικαιούται- για να ματαιώσει την έκδοσή του στη γειτονική χώρα.

Όπως αναφέρεται στην ιατρική γνωμάτευση της 4ης Ιουλίου, ο 45χρονος δημοσιογράφος, που βρίσκεται σε απεργία πείνας από την 31η Μαΐου, παρουσιάζει μείωση του σωματικού του βάρους κατά 12,7%. Έχει οριακά ορθοστατική υπόταση και ταχυκαρδία στην ηρεμία, ενώ ο αριθμός των σφύξεων αυξάνεται σημαντικά μετά βάδιση 1-2 μέτρων.

«Την 30η 6ου είχα συστήσει μεταφορά του σε εφημερεύον Νοσοκομείο του ΕΣΥ, προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα στενότερης κλινικοεργαστηριακής παρακολούθησης και ανάνηψης σε περίπτωση οξέος συμβάματος.

»Σημειώνεται ότι με βάση τον αριθμό ημερών αποχής από το φαγητό, τον βαθμό απώλειας βάρους και την κλινική κατάσταση του απεργού πείνας, η πιθανότητα οξέος συμβάματος είναι ιδιαίτερα αυξημένη», αναφέρεται.

Η Όλγα Κοσμοπούλου, επιμελήτρια Α’ του ΕΣΥ και μέλος της ΓΣ της ΟΕΝΓΕ, που υπογράφει τη γνωμάτευση, καταγγέλλει ότι «ο απεργός πείνας μεταφέρθηκε χθες 3/7/18 στο Νοσοκομείο Αττικόν όπου: 1. εξετάστηκε φέροντας χειροπέδες για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, χωρίς κανείς γιατρός να διαμαρτυρηθεί , 2. Δεν εκτιμήθηκε για ορθοστατική υπόταση, 3. Υπεβλήθη σε καρδιολογικό έλεγχο και υπερηχοκαρδιογράφημα. Στην έκθεση σημειώνεται μικρή ποσότητα περικαρδιακού υγρού και κλάσμα εξώθησης 55 %, μάλλον χαμηλό για έναν νέο, υγιή ενήλικα χωρίς σχετικό ιστορικό. Στην έκθεση ζητείται επανάληψη υπερηχοκαρδιογραφήματος σε 15 ημέρες , 4. Υπεβλήθη σε υπερηχογράφημα κοιλίας που ανέδειξε χολολιθίαση και , 5. Σε αιματολογικές εξετάσεις που, όπως στη μεγάλη πλειονότητα των περιπτώσεων που έχουμε δει την τελευταία 20ετία, είναι φυσιολογικές στη φάση αυτή, δεδομένου ότι ο απεργός πείνας παίρνει αλάτι και λίγη ζάχαρη καθημερινά και πίνει όσο περισσότερο νερό μπορεί.»

«Ο κ. Καγιά διανύει σήμερα την 35η ημέρα αποχής από το φαγητό. Βρίσκεται σε φάση όπου, με βάση τη διεθνή βιβλιογραφία, καταναλώνοντας μόνο λίγη ζάχαρη, που προφανώς δεν αρκεί για θερμιδική κάλυψη, και αλάτι – νερό, ο οργανισμός του καταβολίζει λίπος, κυρίως σπλαγχνικό και μυϊκό ιστό. Ο κίνδυνος αιφνιδίου καρδιαγγειακού συμβάματος είναι αυξημένος. Άλλωστε, εφ’ όσον δεν σταματήσει την αποχή από το φαγητό, θα εγκατασταθούν μόνιμες βλάβες ή και θα πεθάνει (όπως και πολλοί σύντροφοι και συναγωνιστές του που έκαναν, την προηγούμενη δεκαετία, παρόμοιου τύπου απεργίες πείνας προκειμένου να αντιπαλέψουν τα λευκά κελιά, με δραματική αύξηση σχετικών συμβαμάτων μετά την 50η ημέρα).»

«Θεωρώ την απόφαση να μην παραμείνει νοσηλευόμενος σε κρατικό νοσοκομείο, όπου θα ήταν ασφαλέστερες οι συνθήκες σε περίπτωση αιφνιδίου συμβάματος και πληρέστερη η κλινικοεργαστηριακή παρακολούθηση, καθώς επίσης την βασανιστική ολιγωρία των αρχών, ουσιαστικά της κυβέρνησης, για την έγκαιρη επίλυση του ζητήματος της αποτροπής της έκδοσής του στην Τουρκία όπου έχει στο παρελθόν υποστεί βασανιστήρια και όπου τον αναμένει η φυσική του εξόντωση, ντροπή για τον πολιτισμό και τη δημοκρατία στη χώρα μας», καταλήγει η γνωμάτευση.

Ο Τουργκούτ Καγιά ζήτησε πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα καθώς στη γειτονική χώρα, πέραν των βασανιστηρίων, είχε περάσει 6 χρόνια σε «λευκά κελιά» λόγω της αγωνιστικής του δράσης. Συνελήφθη αρχικά το 2015, μαζί με άλλους τρεις Τούρκους σε μια συντονισμένη επιχείρηση κατά της Συνομοσπονδίας Τούρκων Εργατών στην Ευρώπη (ΑΤΙΚ).

Σε μήνυμά του κατά την έναρξη της απεργίας πείνας ανέφερε:

«Φίλοι, σύντροφοι. Η δικαστική απόφαση είναι ενδεικτική για το πώς αντιδραστικά κράτη συνεργάζονται όταν χρειάζεται. Το ίδιο δικαστήριο αποφάσισε τη μη έκδοση των Τούρκων αξιωματικών που οργάνωσαν το φασιστικό πραξικόπημα. Αυτό δείχνει ότι τα αντιδραστικά κράτη συνεργάζονται όταν πρόκειται για επαναστάτες και κομμουνιστές. Δύο τάξεις, δύο εχθρικά στρατόπεδα συνεχίζουν την πάλη. Συνελήφθην στην Ελλάδα ως επαναστάτης. Οποιαδήποτε άλλη πληροφορία που κυκλοφορεί εξυπηρετεί την αντίδραση και τον εχθρό. Δεν εξυπηρετεί την τάξη μας και τον λαό μας».

Καταγγέλλοντας την απόφαση του Αρείου Πάγου η επιτροπή αλληλεγγύης στον Τούρκο αγωνιστή αναφέρει: «Η απόφαση του Αρείου Πάγου είναι άδικη και υποκρύπτει πολιτική συμφωνία ή συμπαιγνία με την καταπιεστική κυβέρνηση της Τουρκίας υπό την ηγεσία του Ερντογάν και του ΑΚΡ. Καλούμε κάθε προοδευτικό και δημοκράτη, κάθε οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο να συσπειρωθούν και να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους για την υπόθεση του Τουργκούτ Καγιά».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15