11/08/2020 03:20:37

Μήνυμα Ερντογάν για σκληρή πολιτική εντός και εκτός συνόρων

«Σουλτάνος» και στο δημόσιο fund της Τουρκίας ο Ερντογάν - Media

 

Μήνυμα πως η Τουρκία θα συνεχίσει παρεμβατικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιφέρειά της και κατασταλτική πολιτική στο εσωτερικό έστειλε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δύο ημέρες πριν ορκιστεί στην προεδρία.

«Είτε προέρχεται από το εσωτερικό είτε από το εξωτερικό, δεν θα συναινέσουμε σε οποιαδήποτε επιβολή που θα επισκιάσει την εθνική βούληση», δήλωσε χαρακτηριστικά ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), σύμφωνα με μέρος απομαγνητοφώνηση που δημοσίευσε το γραφείο του.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε πως οι Αρχές θα προσέχουν ιδιαίτερα για ενδεχόμενα πραξικοπήματα ή παρεμβάσεις, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει αν αυτό μεταφράζεται στην πράξη σε νέα επιμήκυνση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που βρίσκεται σε ισχύ μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016.

Ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε «νέα έννοια ασφάλειας» τις επεμβάσεις σε γειτονικές χώρες για την εξάλειψη «τρομοκρατικών» απειλών που έχει υιοθετήσει η Άγκυρα, αφήνοντας να εννοηθεί πως η εν λόγω πρακτική δεν θα εγκαταλειφθεί άμεσα.

«Δεν περιμένουμε πια επιθέσεις στα εδάφη μας, τις καταστρέφουμε στην πηγή τους», είπε ο κ. Ερντογάν, παραθέτοντας ως παραδείγματα τις εισβολές του τουρκικού στρατού στην βόρεια Συρία την τελευταία διετία, εναντίον του Ισλαμικού Κράτους (επιχείρηση Ασπίδα του Ευφράτη) και κούρδων ανταρτών (επιχείρηση Κλάδος Ελιάς).

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και στον κουρδικό θύλακα της Μανμπίτζ στη βόρεια Συρία, από όπου Κούρδοι αντάρτες υποστηρίζουν πως έχουν αποχωρήσει, σημειώνοντας πως η Άγκυρα δεν θα σταματήσει το έργο της «έως ότου να καθαρίσουμε την περιοχή από τρομοκράτες».

Η οικονομία

Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κ. Ερντογάν είναι η σταθεροποίηση της οικονομίας, καθώς ο υψηλός πληθωρισμός, η αποδυνάμωση της τουρκικής λίρας και το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών έχουν προκαλέσει σειρά υποβαθμίσεων του αξιόχρεου από οίκους αξιολόγησης και ανησυχίες για «υπερθέρμανση».

Ο κ. Ερντογάν ωστόσο εμφανίστηκε για μια ακόμα φορά βέβαιος για την επιτυχία, ισχυριζόμενος πως τα «δομικά οικονομικά προβλήματα» όπως το έλλειμμα, ο πληθωρισμός και τα υψηλά επιτόκια θα «λυθούν».

Επισήμανε δε ότι η Τουρκία θα είναι οικονομικά ανεξάρτητη, επικαλούμενος και τον τερματισμό του προγράμματος βοήθειας του ΔΝΤ πριν από χρόνια, ενώ στάθηκε και στην προσπάθεια για οικοδόμηση μεγάλης εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας.
 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.