search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 20:24
MENU CLOSE

Ελπίδα από νέο εμβόλιο κατά του HIV – Τα πρώτα σημαντικά ευρήματα των δοκιμών

07.07.2018 12:17
Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS: Οι 8 βασικές ερωτήσεις για τον ιό HIV που από άγνοια και δισταγμό δεν ρωτάμε - Media

 

Ένα εμβόλιο για τον HIV που έχει τη δυνατότητα να προστατεύει τους ανθρώπους από τον ιό εμφανίζει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα κατά τις πρώτες δοκιμές.

Όπως μεταδίδει το BBC, η θεραπεία -η οποία στοχεύει στην παροχή ανοσίας έναντι διαφόρων στελεχών του ιού- οδήγησε σε αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος κατά του HIV, σε δοκιμές που έγιναν σε 393 άτομα.

Σύμφωνα με μελέτη του Lancet, τα αποτελέσματα έδειξαν πως το συγκεκριμένο εμβόλιο μπορεί να προστατεύσει επίσης μερικούς πιθήκους από έναν ιό παρόμοιο με τον ιό HIV.

Ωστόσο, απαιτούνται περισσότεροι έλεγχοι για να προσδιοριστεί εάν η ανοσολογική απόκριση μπορεί να αποτρέψει τη μόλυνση από τον ιό HIV στους ανθρώπους.

Πρόκληση για τους επιστήμονες

Περίπου 37 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως ζουν με τον ιό HIV ή AIDS και περίπου 1,8 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις καταγράφονται κάθε χρόνο.

Η ανακάλυψη ενός εμβολίου έχει αποδειχθεί τεράστια πρόκληση για τους επιστήμονες, αφενός επειδή υπάρχουν τόσες πολλές μορφές του ιού κι αφετέρου επειδή ο HIV δείχνει να είναι «έμπειρος» στη μετάλλαξη για να αποφύγει την επίθεση από το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Προηγούμενες προσπάθειες με εμβόλια κατά του ιού HIV περιορίστηκαν σε συγκεκριμένα στελέχη του ιού που βρέθηκαν σε ορισμένα μέρη του κόσμου.  Αλλά για αυτό το εμβόλιο το οποίο χαρακτηρίζουν ως «μωσαϊκό», οι επιστήμονες έχουν αναπτύξει θεραπεία που αποτελείται από τμήματα διαφορετικών ιών HIV.  

Η έρευνα

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι θα μπορούσε να προσφέρει πολύ καλύτερη προστασία από τον σχεδόν απεριόριστο αριθμό στελεχών του ιού HIV που βρέθηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο.  

Σε μια ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο δοκιμή, οι επιστήμονες εξέτασαν διαφορετικούς συνδυασμούς του εμβολίου σε άτομα ηλικίας 18 έως 50 ετών που δεν είχαν HIV και ήταν υγιή.

Οι συμμετέχοντες, από τις ΗΠΑ, τη Ρουάντα, την Ουγκάντα, τη Νότια Αφρική και την Ταϊλάνδη, έλαβαν τέσσερις εμβολιασμούς στη διάρκεια 48 εβδομάδων.

Όλοι οι συνδυασμοί εμβολίων προκάλεσαν ανταπόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος κατά του HIV και αποδείχθηκαν ασφαλείς.   Οι επιστήμονες πραγματοποίησαν επίσης μια παράλληλη μελέτη στους πιθήκους Rhesus τους οποίος εμβολίασαν για να προστατεύσουν από τον ιό της ανοσοανεπάρκειας του πιθήκου (SIV), – έναν ιό παρόμοιο με τον ιό HIV που μολύνει τους πιθήκους.

Το εμβόλιο φάνηκε να προστατεύει το 67% των πιθήκων από την ασθένεια.

«Τα αποτελέσματα αυτά αποτελούν σημαντικό ορόσημο», δήλωσε ο Dan Barouch, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ και επικεφαλής της μελέτης, ο οποίος προειδοποίησε πως τα ευρήματα πρέπει να ερμηνεύονται με προσοχή και πως πρέπει να γίνουν και άλλες μελέτες. 

Η επόμενη δοκιμή της θεραπείας θα γίνει σε 2.600 γυναίκες στη Νότια Αφρική.  

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 20:24