search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 01:31
MENU CLOSE

Ταϊλάνδη: Συγκλονίζει το γράμμα των γονέων στα παγιδευμένα παιδιά τους –  «Μην κατηγορείς τον εαυτό σου», λένε στον προπονητή

07.07.2018 16:23
Ταϊλάνδη: Συγκλονίζει το γράμμα των γονέων στα παγιδευμένα παιδιά τους -  «Μην κατηγορείς τον εαυτό σου», λένε στον προπονητή - Media

 

Συγκλονίζουν οι αντιδράσεις των γονέων των οποίων τα παιδιά παραμένουν εγκλωβισμένα για 15η μέρα σε σπήλαιο στην Ταϊλάνδη.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που κατηγόρησαν τον 25χρονο προπονητή τους ότι επέδειξε αμέλεια και ότι ουσιαστικά ευθύνεται για την περιπέτειά τους στο σπήλειο, την περίοδο των μουσώνων. Ωστόσο, οι γονείς των 12 αγοριών δεν τον κατηγορούν, σύμφωνα με τον βρετανικό Guardian.

Λίγο αργότερα μετά τα γράμματα που έστειλαν τα παιδιά στους γονείς τους, οι γονείς θέλησαν να απαντήσουν κι εκείνοι με τον ίδιο τρόπο. Επίσης, θέλησαν να στείλουν ένα μήνυμα στον 25χρονος προπονητή

 «Μην κατηγορείς τον εαυτό σου»

Ανάμεσα στα γράμματα των παιδιών ήταν κι ένα του προπονητή προς τους γονείς: «Ευχαριστώ για όλη την ηθική υποστήριξη, ζητώ συγγνώμη απ’ όλους τους γονείς» έγραψε ο 25χρονος Εκαπόλ Τσανταουόνγκ, στην επιστολή που δημοσιεύθηκε από τους διασώστες.

«Θέλουμε να ξέρεις ότι δεν είναι θυμωμένος μαζί σου κανένας από τους γονείς, οπότε, μην ανησυχείς γι’ αυτό» απάντησαν οι γονείς στο μοναδικό γράμμα που έστειλαν για τα παιδιά και τον προπονητή.

Το έγραψε η μητέρα του 14χρονου Nattawut Takamsai.

«Δεν είμαστε καθόλου θυμωμένοι μαζί σας. Να προσέχετε τους εαυτούς σας. Μην ξεχνάνε να ζεσταίνεστε με τις κουβέρτες γιατί το νερό είναι κρύο», γράφουν. Δεν έκρυψαν την ανησυχία τους, αλλά φρόντισαν να καθησυχάσουν τα παιδιά: «Θα βγείτε σύντομα».

«Μαμά, μπαμπά, θα ξανάρθω να σας βοηθήσω στο μαγαζί»

Τα γράμματα αποτελούν ακόμη μια απόδειξη πως τα παιδιά είναι καλά στην υγεία τους, μετά τη δημοσίευση βίντεο που τα έδειχνε να λένε τα ονόματά τους και να μιλούν με δύτες.

«Μην ανησυχείτε, μπαμπά και μαμά, πάνε δύο εβδομάδες που έφυγα, αλλά θα ξανάρθω να σας βοηθήσω στο μαγαζί», γράφει ο Μπιού, οι γονείς του οποίου έχουν ένα μικρό παντοπωλείο.

«Είμαι καλά, απλά κάνει λίγο κρύο. Μην ανησυχείτε και μην ξεχάσετε τα γενέθλιά μου» έγραψε ο 13χρονος Duangpetch Promthep.

Ολοένα και στενεύουν τα περιθώρια για τη διάσωση των 12 παιδιών και του προπονητή τους, που παραμένουν εγκλωβισμένοι στο σπήλαιο στη Ταϊλάνδη.

Οι αρχές εκτιμούν ότι έχουν στη διάθεσή τους περίπου 3 με 4 ημέρες, καθώς η βροχή αλλά και η ποιότητα του αέρα πιέζουν για άμεσες ενέργειες.

Η άντληση υδάτων από τη διαδρομή των 3,2 χλμ. ως το σημείο που βρίσκονται τα παιδιά ήταν επιτυχής, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της περιοχής, Ναρονγκσάκ Οσατανακόρν. «Σήμερα έβρεξε, αλλά το επίπεδο του νερού είναι ακόμη σε ικανοποιητικό επίπεδο», συμπλήρωσε.

Όμως, οι βροχοπτώσεις αναμένεται να ενταθούν τις επόμενες ημέρες, ενώ στις αρχές της επόμενης εβδομάδες αναμένονται καταιγίδες. Γεγονός που δίνει στους διασώστες περιθώριο λίγων ημερών προκειμένου να βγάλουν τους εγκλωβισμένους από το σπήλαιο, προτού αποκλειστούν εκεί ακόμη και έως τον Ιανουάριο, συμπλήρωσε ο ίδιος αξιωματούχος.

«Οι επόμενες 3-4 ημέρες είναι ο πιο ιδανικός χρόνος για την επιχείρηση διάσωσης. Αν περιμένουμε για πολύ, δεν ξέρουμε πόσο νερό θα πέσει», τόνισε ο Οσατανακόρν, ενώ ανέφερε ότι οι ισχυρές βροχές της προηγούμενης εβδομάδας ήταν σαν «τσουνάμι» μέσα στον λαβύρινθο του σπηλαίου, όπου βρίσκονται τα παιδιά από τις 23 Ιουνίου.

Στενεύουν τα περιθώρια

Δύο παράγοντες θα καθορίσουν το πότε θα ξεκινήσει η όποια επιχείρηση. Πρώτα από όλα, η ποιότητα του αέρα στο σημείο που βρίσκονται τα παιδιά. Την Παρασκευή το επίπεδο οξυγόνου σε εκείνο το τμήμα του σπηλαίου έπεσε στο 15%, ανέφερε ο κυβερνήτης της περιοχής, σύμφωνα με τον Guardian.

«Αν το επίπεδο οξυγόνου πέσει κάτω από το 12%, θα επηρεάσει το επίπεδο λειτουργίας του εγκεφάλου. Μπορεί να πέσουν σε σοκ», υπογράμμισε. Ενας ακόμη κίνδυνος είναι η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα μέσα στο σπήλαιο, από τους εκατοντάδες διασώστες που δουλεύουν εκεί. «Οσο οξυγόνο κι αν έχουμε, δεν μπορούμε να επιβιώσουμε με τόσο διοξείδιο του άνθρακα, γιατί θα γίνει τοξικό το αίμα μας», ανέφεραν.

Ο δεύτερος καθοριστικός παράγοντας είναι το επίπεδο του νερού μέσα στο σπήλαιο. Για πρώτη φορά, οι αρχές παραδέχθηκαν ότι τα παιδιά μπορεί να κινδυνεύουν ακόμη και στην προεξοχή πάνω στην οποία βρίσκονται.

«Από αυτά που άκουσα, το νερό μπορεί να φτάσει και εκεί. Κάτι που θα περιορίσει τον διαθέσιμο χώρο σε λιγότερο από 10 τετραγωνικά μέτρα», δήλωσε ο Οσατανακόρν.

Οι διασώστες θα συνεχίσουν την προσπάθεια να ρίξουν το επίπεδο νερού μέχρι τη στιγμή που η βροχή που αναμένεται θα τους αναγκάσει να πάρουν μία απόφαση για την επιχείρηση απομάκρυνσης των παιδιών. «Η ιδανική κατάσταση είναι να μην υπάρχει καθόλου νερό. Ομως αυτό είναι αδύνατο, καθώς συμβαίνει μόνο τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο. Οπότε το αποκλείσαμε. Η δεύτερη καλύτερη επιλογή είναι το επίπεδο του νερού να είναι αρκετά χαμηλό για να τους βγάλουμε έξω», σημείωσε ο Οσατανακόρν.

Αν ο κίνδυνος, είτε σε ό,τι αφορά την ποιότητα του αέρα είτε το επίπεδο του νερού φτάσει σε σημείο οριακό, τότε θα ληφθεί η απαραίτητη απόφαση, συμπλήρωσε. «Κάνουμε έναν αγώνα κόντρα στον χρόνο», τόνισε.

Τα παιδιά είναι ακόμη σε καλή κατάσταση, διαβεβαίωσε ο κυβερνήτης. «Είναι υγιή, μιλούν, αστειεύονται, έχουν μόνο κάποια ελαφρά τραύματα. Δεν έχουν ακόμη κανονικό φαγητό, αλλά πρόκειται για ειδικές τροφές, με επιπλέον πρωτεΐνες, για να ενισχυθεί η ενέργειά τους», συμπλήρωσε.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 01:31