search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:59
MENU CLOSE

Οι δικηγόροι ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό

07.07.2018 19:56
Δικηγορικοί Σύλλογοι Ελλάδος: Απαξιωτική η πολιτική αντιπαράθεση για την ηγεσία του Αρείου Πάγου και του ΣτΕ - Media

 

Η συντονιστική επιτροπή των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, που συνεδρίασε σήμερα στην Κοζάνη, αποφάσισε να ζητήσει την άμεση συνάντηση με τον πρωθυπουργό για το ζήτημα της υποχρεωτικής διαμεσολάβησης που κρίθηκε από τη Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου αντισυνταγματική, άλλα και για θέματα που απασχολούν τη Δικαιοσύνη.

Ειδικότερα, η συντονιστική επιτροπή των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, αναφορικά με την απόφαση της Διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου που έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις της υποχρεωτικής διαμεσολάβησης (ν. 4512/2018), σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι το δικηγορικό σώμα έχει ταχθεί, κατ’ επανάληψη, υπέρ των εναλλακτικών μορφών επίλυσης των διαφορών, όπως η διαιτησία και η διαμεσολάβηση, που προβλέπονται θεσμικά και από τον Κώδικα Δικηγόρων.

Ακόμη, η συντονιστική επιτροπή αναφέρει, ότι από την αρχή της εισαγωγής προς ψήφιση του ν. 4512/2018 εξέφρασε το δικηγορικό σώμα τη διαφωνία του ως προς την υποχρεωτικότητα της διαμεσολάβησης, όπως αυτή προβλεπόταν στο αρχικό σχέδιο, χωρίς συντεχνιακές προσεγγίσεις. Αιτιάσεις που ασπάστηκε παράλληλα και η επιστημονική επιτροπή της Βουλής.

Παρά τις όποιες σημαντικές αλλαγές επήλθαν στο ψηφισθέν νομοσχέδιο, το ζήτημα της ανεμπόδιστης πρόσβασης του πολίτη στην Δικαιοσύνη, ειδικά σε διαδικασίες μεγάλης κοινωνικής και οικονομικής σημασίας (αυτοκίνητα, οικογενειακές διαφορές κ.λπ.), δεν αντιμετωπίσθηκε επαρκώς, συνεχίζει η ανακοίνωση.

«Η υιοθέτηση της όποιας μορφής εναλλακτικής επίλυσης διαφορών πρέπει να γίνεται με τρόπο που να μην δυσχεραίνει την πρόσβαση του πολίτη και μάλιστα του οικονομικά αδύναμου στον φυσικό του δικαστή».

Σε άλλο σημείο η ανακοίνωση αναφέρει ότι «η απόφαση της Διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, όπως έχει δει το φως της δημοσιότητας, ήρθε να επιβεβαιώσει τις αιτιάσεις τόσο του δικηγορικού σώματος όσο και της επιστημονικής επιτροπής της Βουλής για την μη συμβατότητα των σχετικών διατάξεων με το Σύνταγμα και το Ενωσιακό Δίκαιο».

Όμως, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση: «Η εμμονή του υπουργού στην εφαρμογή του ν. 4512/2018 ως προς την υποχρεωτικότητα της διαμεσολάβησης, παρά την απόφαση της Διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, συνιστά, κατ’ ελάχιστον, έλλειψη σεβασμού προς θεσμοθετημένες διαδικασίες της Ελληνικής Δικαιοσύνης και της συνταγματικής δικαιοταξίας. Ταυτόχρονα δημιουργεί σοβαρή ανασφάλεια δικαίου στον Έλληνα πολίτη, ο οποίος θα κληθεί από τον Οκτώβριο 2018 να επιλύσει τις διαφορές του σε ένα κλίμα αβεβαιότητας από τον διάχυτο έλεγχο της συνταγματικότητας των σχετικών διατάξεων από όλους τους δικαστικούς σχηματισμούς της χώρας, παρά την δεδομένη έκφανση της Διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου.

Θα αποτελέσει δείγμα σεβασμού του Συντάγματος και των νόμων η εξ υπαρχής ρύθμιση του συγκεκριμένου ζητήματος, μετά από διάλογο με τους όλους εμπλεκόμενους φορείς».

Τέλος, η συντονιστική επιτροπή (σε συνέχεια και του από 19.3.2018 αιτήματος), ζητά άμεση συνάντηση με τον πρωθυπουργό, προκειμένου να τον ενημερώσει όλα τα θέματα που αφορούν στην ελληνική δικαιοσύνη και ιδίως εκείνα που επηρεάζουν καταλυτικά την ορθή και ταχεία απονομή της.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:59