search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 14:34
MENU CLOSE

Δημοσκόπηση Κάπα Research: Τι λένε οι πολίτες για τη συμφωνία των Πρεσπών, το χρέος και τα αίτια της κρίσης

08.07.2018 07:13
Δημοσκόπηση Marc για τον ένα χρόνο διακυβέρνησης της ΝΔ  - Media

 

«Η κρίση προκλήθηκε από τη διαφθορά την περίοδο της Μεταπολίτευσης» δηλώνει το 73% των ερωτηθέντων που συμμετείχε σε δημοσκόπηση της Κάπα Research, σε δείγμα 10.000 ψηφοφόρων, για λογαριασμό του «Έθνους της Κυριακής».

Το 30% θεωρεί ότι η σημερινή κυβέρνηση έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια και χειρίστηκε σωστά τη ρύθμιση του χρέους, έναντι 16% για τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ  φαίνεται να είναι τρίτο σημαντικότερο θέμα για τους Έλληνες. 

Συγκεκριμένα, αναφορικά με τη συμφωνία των Πρεσπών, το 58% κρίνει αρνητικά τη συμφωνία Αθήνας- Σκοπίων, ενώ το 30% έχει θετική άποψη.

Πάντως, το 58% πιστεύει ότι η συμφωνία θα συγκεντρώσει τουλάχιστον 151 ψήφους στη Βουλή (το 31% εκτιμά ότι θα καταψηφιστεί), αν και το 56% πιστεύει ότι δεν θα πρέπει να επικυρωθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο. Το 37% εκφράζει διαφορετική άποψη.  

Ακόμη, το 56% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι αν η ΝΔ γίνει κυβέρνηση, θα διατηρήσει τη συμφωνία, ενώ το 23% πιστεύει ότι θα την επαναδιαπραγματευτεί.

Οι δεκτικοί στη νεοναζιστική προπαγάνδα

Στο μεταξύ το 18% εμφανίζεται να συμφωνεί με το κάλεσμα σε πραξικόπημα από τον πρώην βουλευτή της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής, Κώστα Μπαρμπαρούση, ο οποίος από το βήμα της Βουλής είχε ζητήσει να παρέμβει ο στρατός και να συλλάβει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Αμυνας (δηλώσεις που ανακάλεσε μετά την άσκηση δίωξης σε βάρος του). Ευτυχώς, το 72% των συμπολιτών μας διαφωνεί με αυτή την άποψη.  

Επίσης το 45% συμφωνεί με την άποψη ότι όσοι είναι υπέρ της συμφωνίας για το ονοματολογικό είναι προδότες, ενώ το 48% διαφωνεί.

Η συμφωνία του Eurogroup

Στο πεδίο της οικονομίας, το 46% κρίνει αρνητικά τη συμφωνία του Eurogroup, ενώ το 32% την αξιολογεί θετικά.

Πιο συγκεκριμένα, το 36% κρίνει αρνητικά τη συμφωνία για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και το 47% την αξιολογεί αρνητικά για τη ρύθμιση του χρέους.

Επιπλέον, το 43% εκτιμά ότι θα χειροτερέψει η πορεία της ελληνικής οικονομίας, ενώ το 30% εκτιμά ότι θα παραμείνει στάσιμη και το 25% ότι θα βελτιωθεί.

Το 48% υπέρ των πρόωρων εκλογών

Στο μεταξύ, το 48% θέλει να γίνουν τώρα πρόωρες εκλογές, ενώ το 50% δεν επιθυμεί αυτή την εξέλιξη.

Υπενθυμίζεται ότι στην ίδια δημοσκόπηση, η ΝΔ έχει προβάδισμα 5,5 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, στην πρόθεση ψήφου, συγκεντρώνοντας 23,3%. Τρίτο κόμμα είναι η Χρυσή Αυγή (8,7%) και ακολουθούν Κίνημα Αλλαγής (6,9%), ΚΚΕ (5,7%), Ενωση Κεντρώων (2,6%) και ΑΝΕΛ (2%).

Μεταξύ άλλων, η έρευνα περιέχει ευρήματα σχετικά με τις αποφάσεις του Eurogroup και την πορεία της Οικονομίας: Ιεράρχηση των προβλημάτων – τι ενώνει τους ψηφοφόρους όλων των κομμάτων, Εθνικά θέματα: Η Τουρκία – Το Σκοπιανό και η συμφωνία των Πρεσπών, Οι πολιτικοί συσχετισμοί σήμερα: τι θα υπερψηφίσουν και τι θα καταψηφίσουν στις εκλογές – κριτήρια επιλογής υποψηφίων – η πολιτική συμπεριφορά ανά κοινωνικοοικονομικό στρώμα.

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 14:33