search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 13:46
MENU CLOSE

«Βουλιάζει» η Ελλάδα με 10 εκατ. τουρίστες μέχρι τον Σεπτέμβριο

08.07.2018 13:58
Η Αυστρία σχεδιάζει την απαγόρευση προσγείωσης για πτήσεις από τη Βρετανία - Media

 

Περίπου 3,7 εκατ. θέσεις τον Ιούλιο, 3,7 εκατ. τον Αύγουστο και άλλες 3,2 εκατ. θέσεις τον Σεπτέμβριο έχουν “αγκαζάρει” οι αεροπορικές εταιρείες προκειμένου να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση από το εξωτερικό. Σύμφωνα με στοιχεία από την Εθνική Αρχή Συντονισμού Πτήσεων (στοιχεία Μαΐου), τα αεροδρόμια με τη μεγαλύτερη κίνηση τους επόμενους μήνες θα είναι το Ηράκλειο, η Ρόδος, η Κως, η Κέρκυρα, η Ζάκυνθος και τα Χανιά, ενώ βασικές αγορές παραμένουν και φέτος το καλοκαίρι η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Πολωνία και η Ιταλία.

Όπως σημειώνεται στο τελευταίο στατιστικό δελτίο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, τον μήνα που διανύουμε αναμένεται  αύξηση των αεροπορικών θέσεων κατά 12,9%, ποσοστό που μεταφράζεται σε 422 χιλ. θέσεις. Από τη Γερμανία περιμένουμε αύξηση των αεροπορικών θέσεων κατά 113 χιλ. θέσεις. Η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση παρατηρείται από την Πολωνία (+44,4%) και ακολουθούν η Τσεχία (+29,8%) και  η Ολλανδία (+19,1%). Η Αγγλία έχει άνοδο για τον Ιούλιο 7,7%.

Σε σχέση με τον αντίστοιχο προγραμματισμό του 2017, φέτος παρατηρείται αύξηση των προγραμματισμένων αεροπορικών θέσεων από το εξωτερικό κατά 15,6%, ή  σχεδόν 2,5 εκατ. θέσεις στο σύνολο της σεζόν. Όπως αναφέρουν επιχειρηματίες από τον χώρο του Τουρισμού, σε μεγάλο βαθμό το σύνολο των θέσεων που έχουν “κρατηθεί” από τις αεροπορικές θα πληρωθεί.

Εντούτοις, η άνοδος της Αιγύπτου προκαλεί προβληματισμό. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ από γερμανικά μέσα, η Ελλάδα είχε έναν αδύναμο μήνα σε ό,τι αφορά τις κρατήσεις από τη γερμανική αγορά τον Ιούνιο, με διψήφιες μειώσεις κρατήσεων στο Ηράκλειο, τη Ρόδο και την Κω. Αντίθετα, η Αίγυπτος ήταν μεταξύ των κορυφαίων προορισμών. Οι κρατήσεις για το αεροδρόμιο της Hurghada αυξήθηκαν κατά 39% σε ετήσια βάση, ενώ οι πωλήσεις ταξιδιωτικών γραφείων αυξήθηκαν κατά 25% και οι πωλήσεις μέσω διαδικτύου αυξήθηκαν κατά 48%.

Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη όμως πως οι Γερμανοί τουρίστες δεν είναι “λάτρεις” του late booking και πως οι περισσότερες κρατήσεις από τη γερμανική αγορά γίνονται στις αρχές κάθε χρόνου.

Το θέμα είναι τι θα γίνει με τα έσοδα και αν θα υπάρχει αντίστοιχη κάμψη. Τα τελευταία στοιχεία της ΤτΕ για το τετράμηνο έδειξαν πως οι εισπράξεις έφτασαν το 1 δισ. ευρώ. Τον Απρίλιο, όμως, η άνοδος ήταν οριακή αφού τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 1% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2017. Επιπλέον, η μέση δαπάνη ανά ταξίδι μειώθηκε κατά 33 ευρώ ή 7,3%.

Όπως εξηγούν φορείς του χώρου, μένει ακόμη πολύς δρόμος μέχρι τον στόχο των 15 δισ. ευρώ εισπράξεων, που όμως θεωρείται συντηρητικός καθώς ο αριθμός των επισκεπτών από το εξωτερικό θα ξεπεράσει τα 32 εκατ. μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Πηγή: capital.gr

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 13:46