search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:19
MENU CLOSE

Οδικά σήματα – έργα τέχνης που αν τα ακολουθήσεις μάλλον θα τρακάρεις (Photos)

09.07.2018 06:47
Οδικά σήματα – έργα τέχνης που αν τα ακολουθήσεις μάλλον θα τρακάρεις (Photos) - Media

 

«Reforming Meaning» (Αναμορφώνοντας το νόημα). Μια σειρά φωτογραφιών από τον Μάικλ Γιάντζεν (Michael Jantzen) που διερευνά τη σχέση μεταξύ πληροφορίας και νοήματος αυτής της πληροφορίας. Το κάνει παραμορφώνοντας το αρχικό αντικείμενο και δίνοντας πολλές διαφορετικές πιθανές ερμηνείες του.

Ο Αμερικανός σχεδιαστής εξερευνά επίσης το πώς η αρχική ιδέα μπορεί να «επανερμηνευτεί» ως ένα καινούργιο όλον, το οποίο αποτελείται από διάφορα στρώματα παραμορφωμένων εκδοχών των αρχικών οδικών σημάτων.

Με μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, ο Γιάντζεν φωτογράφισε διάφορα οδικά σήματα στους αμερικανικούς δρόμους, μαζί με το φυσικό περιβάλλον τους. Στη συνέχεια, σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, τα απομόνωσε από το περιβάλλον τους.

Ακολούθως, προχώρησε σε πολλά αντίγραφα των οδικών σημάτων και τοποθέτησε τα αντίγραφα το ένα πίσω από το άλλο, πάλι στο τοπίο του αρχικού σήματος. Κάθε αντίγραφο -εκτός του πρώτου- ήταν ελαφρά πιο μεγεθυμένο από αυτό που προηγείτο, και ήταν παραμορφωμένο με διαφορετικό τρόπο. Μόνον η πρώτη εικόνα του κάθε αρχικού οδικού σήματος δεν ήταν παραμορφωμένη, για να λειτουργεί ως σημείο αναφοράς.

Τα «οδικά σήματα» του Μάικλ Γιάντζεν δεν έχουν καμία πρακτική χρησιμότητα για τον οδηγό. Οδηγούν, όμως, το μυαλό σε καινούργια μονοπάτια «κατανόησης» ενός νοήματος.

Οι λεζάντες που έδωσε ο ίδιος στις φωτογραφίες της σειράς είναι ενδεικτικές: παραδείγματος χάρη, ένα οδικό σήμα του Γιάντζεν δηλώνει «Only, Only, Only, Only». Ένα άλλο καλεί τον οδηγό να «Curve Right». Ένα τρίτο αναρωτιέται «Which way?».


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:10