search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 13:17
MENU CLOSE

Άλλαξαν οι δρόμοι του κρασιού της Μακεδονίας σε δρόμους του κρασιού της Β. Ελλάδας; – Τι ισχύει στην πραγματικότητα!

09.07.2018 10:46
Άλλαξαν οι δρόμοι του κρασιού της Μακεδονίας σε δρόμους του κρασιού της Β. Ελλάδας; - Τι ισχύει στην πραγματικότητα! - Media

 

Οι οινικές διαδρομές που έχουν δημιουργηθεί με την ίδρυση της Ένωσης Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Μακεδονίας, γνωστές και ως «Δρόμοι του Κρασιού της Μακεδονίας», σήμερα φέρουν το όνομα «Δρόμοι του Κρασιού της Βόρειας Ελλάδας».

Πολλοί χρήστες του διαδικτύου έχουν επιδοθεί σε μια πραγματική φρενίτιδα κοινοποιήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με φωτογραφίες, στις οποίες αναφέρουν ότι οι πινακίδες τον δρόμων του κρασιού που βρίσκονται κοντά σε σημεία όπου υπάρχουν αμπελώνες μελών της άλλαξαν ελέω της Συμφωνίας των Πρεσπών.

.

Ωστόσο η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Η συγκεκριμένη ένωση Οινοπαραγωγών που ιδρύθηκε το 1993, άλλαξε το όνομα της το 2002 σε «Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Βορείου Ελλάδας», καθώς μπήκαν σε αυτή οινοπαραγωγοί  από τη Θράκη και την Ήπειρο. Το 2010 οι οινοπαραγωγοί αποφασίζουν την ανανέωση της εικόνας της εταιρείας, η οποία πλέον φέρει τον διακριτικό τίτλο Οίνοι Βορείου Ελλάδος.

«Είναι πραγματικά πολύ περίεργο που συμβαίνει κάτι τέτοιο τώρα, αυτή τη στιγμή. Το όνομα της Ένωσης μας έχει αλλάξει εδώ και πολλά χρόνια και μάλιστα θα αλλάξει και πάλι τώρα για να γίνει Ένωση Οινοπαραγωγών Μακεδονίας-Θράκης», αναφέρει στην Thessnews ο πρόεδρος των Οίνων Βορείου Ελλάδος Στέλιος Μπουτάρης.

Όσο για τις πινακίδες, αυτές σύμφωνα με τον κ. Μπουτάρη έχει χρόνια που άλλαξαν και μάλιστα οι περισσότερες από αυτές που φέρουν το όνομα «Δρόμοι του Κρασιού της Μακεδονίας», έχουν καταστραφεί ή έχουν πέσει.
 
Οι Οίνοι Βορείου Ελλάδος

Οι «Οίνοι Βορείου Ελλάδος» είναι μια πρωτοποριακή για τα δεδομένα της χώρας εταιρεία που ιδρύθηκε το 1993 όταν 13 οραματιστές οινοπαραγωγοί της Βορείου Ελλάδος ίδρυσαν την «Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Μακεδονίας».
Το 2002 μετονομάστηκε σε «Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Βορείου Ελλάδος», με την είσοδο νέων μελών από τη Θράκη και την Ήπειρο. Το 2010 οι οινοπαραγωγοί αποφασίζουν την ανανέωση της εικόνας της εταιρείας, η οποία πλέον φέρει τον διακριτικό τίτλο Οίνοι Βορείου Ελλάδος.

Η πολιτική της εταιρείας διαμορφώνεται με στόχο:

  • Την ανάδειξη του επώνυμου τυποποιημένου ελληνικού κρασιού που παράγουν τα μέλη της
  • Την διαρκή εκπαίδευση και ενημέρωση επαγγελματιών και καταναλωτών του κρασιού με εκδηλώσεις και σεμινάρια, με στόχο τη ενστάλαξη ορθών οινικών αντιλήψεων
  • Την προστασία και ανάδειξη των περιοχών και ονομασιών προέλευσης και των γηγενών ποικιλιών του αμπελώνα της Βορείου Ελλάδος
  • Τη στήριξη της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς και των τοπικών δραστηριοτήτων με κεντρικό άξονα το αμπέλι και το κρασί.
  • Τη συμβολή στη δημιουργία και εφαρμογή ενός αποτελεσματικού θεσμικού και νομικού πλαισίου που αφορά τον αμπελοοινικό κλάδο
  • Την προαγωγή του στρατηγικού και επιχειρησιακού σχεδιασμού για το ελληνικό κρασί
  • Τη συμμετοχή και συνεργασία με διεθνείς εταιρείες και οργανισμούς

Με πρωτοβουλία και αποκλειστική υποστήριξη των μελών της εταιρείας, δημιουργήθηκαν την τελευταία δεκαετία δυο ισχυροί και καταξιωμένοι θεσμοί:

  • Οι Δρόμοι του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος, ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα οινοτουρισμού και
  • Ο Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου Θεσσαλονίκης, όπου παρουσιάζεται κάθε χρόνο στο ελληνικό κοινό ο πλούτος της παγκόσμιας οινοπαραγωγής.
  • Επιπλέον, η Οίνοι Βορείου Ελλάδος, έχει καθιερώσει την πραγματοποίηση σε ετήσια βάση της εκδήλωσης γευσιγνωσίας κρασιών και αποσταγμάτων, στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη αλλά και άλλες πόλεις, με τίτλο «Τα ΒορΟινά».

Πηγή: thessnews.gr

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 13:17