search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 17:22
MENU CLOSE

Τσίπρας στη Γ.Σ. του ΣΒΒΕ: Κάλεσμα για συστράτευση στο σχέδιο για έξοδο από την κρίση

09.07.2018 16:53
Τσίπρας στη Γ.Σ. του ΣΒΒΕ: Κάλεσμα για συστράτευση στο σχέδιο για έξοδο από την κρίση - Media

 

Στους παραγωγικούς φορείς της βόρειας Ελλάδας απευθύνθηκε το βράδυ της Δευτέρας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας (ΣΒΒΕ).

Από την αρχή της ομιλίας του ο πρωθυπουργός κάλεσε «το σύνολο των παραγωγικών δυνάμεων να συστρατευτούν στο σχέδιο μας για την έξοδο από την κρίση», ενώ όσον αφορά στις αποφάσεις του Eurogroup της 21ης Ιουνίου υπογράμμισε ότι «στο ιστορικό Eurogroup, έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο το τελευταίο κεφάλαιο της ελληνικής κρίσης και των μνημονίων, μετά από μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο 8 ετών. Eξειδικεύτηκαν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και δόθηκαν οι εγγυήσεις για τη βιωσιμότητα του».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «καταφέραμε την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων που ξεπέρασαν όλες τις εκτιμήσεις για 3 χρονιές στη σειρά και πάμε για την τέταρτη, ξεκινώντας μάλιστα από άδεια ταμεία. Σήμερα είμαστε σε θέση να κάνουμε φοροελαφρύνσεις, υπολογισμένα και με σχέδιο και όχι αποσπασματικά» και σημείωσε ότι «χάρη στην σημερινή αξιοπιστία των δημόσιων οικονομικών μας, προχωρούμε σε στοχευμένες φοροελαφρύνσεις (σ.σ. 700 εκατ. ευρώ το 2019). Όσο σταθεροποιείται η οικονομία σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, τόσο θα καθίσταται δυνατή και η μόνιμη αποκλιμάκωση των φορολογικών συντελεστών για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός άφησε αιχμές κατά του ΣΕΒ, λέγοντας ότι «είναι ενδιαφέρον το γεγονός, ότι ο ΣΕΒ έρχεται σχεδόν πάντα να υπερθεματίσει για κάθε αντικοινωνικό και αντιαναπτυξιακό μέτρο, εν προκειμένω για την περικοπή συντάξεων. Σπεύδοντας τούτη τη φορά να υπερασπιστεί και τη θέση που δημόσια διατύπωσε η αξιωματική αντιπολίτευση».

Παράλληλα, υπερασπίστηκε τη Συμφωνία των Πρεσπών υπογραμμίζοντας ότι «χωρίς να παρεκκλίνουμε απ’την εθνική γραμμή, όπως αυτή διαμορφώθηκε εδώ και δυο δεκαετίες, αδράξαμε την ευκαιρία να επιλύσουμε ένα ζήτημα που δυσχέραινε τις σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών. Υπερασπιστήκαμε στο ακέραιο τα εθνικά συμφέροντα βάζοντας τέλος στην παραχάραξη της ιστορίας». 

Μάλιστα, σημείωσε ότι «οι ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν και πρέπει να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στον τομέα των επενδύσεων στην ΠΓΔΜ, μετά τη συμφωνία και να αποδείξουν στην πράξη ότι η Ελλάδα είναι ο ισχυρός παίχτης στην περιοχή των Βαλκανίων». Ο πρωθυπουργός έδωσε συγχαρητήρια στον ΣΒΒΕ για την υπεύθυνη στάση που δημόσια κράτησε αναφορικά με τη συμφωνία και υπογράμμισε ότι «αναγνωρίζω και σέβομαι τις ευαισθησίες των πολιτών, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ. […] Αλλά δεν μπορώ να επιτρέψω πάνω σε αυτές τις ευαισθησίες, να γίνονται σκόπιμες παραποιήσεις και μια άθλια πολιτική προπαγάνδα πολιτικής και μικροκομματικής σκοπιμότητας που σε τελική ανάλυση υπονομεύει το εθνικό συμφέρον».

Ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ζήτημα των εμπορικών σημάτων, τονίζοντας ότι «ένα από τα ζητήματα που λάβαμε υπ’όψιν στη διαπραγμάτευση ήταν και εκείνο των εμπορικών χρήσεων και σημάτων. Μέχρι πριν τη συμφωνία, την ονομασία διεθνώς, μονοπωλούσε η ΠΓΔΜ. Στη συμφωνία προβλέπεται η δημιουργία επιτροπής υπό τον ΟΗΕ, που θα λύσει οριστικά τα ζητήματα αυτά».

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αφήοντας αιχμές για την αντιπολίτευση, καθώς τόνισε ότι «η επίλυση των διαφορών μας με την Τουρκία δεν χρειάζεται κανέναν αυτόκλητο καλοθελητή, ούτε συμβάλλει σε τίποτα η παρουσία Ελλήνων πολιτικών σε φιέστες στην Άγκυρα. Η Ελλάδα, δεν μένει αδρανής στη γεωπολιτική σκηνή και επιδιώκει διαρκώς να προσθέσει νέους φίλους και συμμάχους». Μάλιστα, συμπλήρωσε δηκτικά ότι «θθεωρώ απαράδεκτο την ώρα που η Τουρκία κρατά φυλακισμένους δύο Ελληνες αξιωματικούς χωρις αιτία κι κατηγορία στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης να παραβρίσκονται στις φιέστες της τουρκικης ηγεσίας και μαλιστα χωρις συνεννόηση με την ελληνική κυβέρνηση».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 17:21