search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 14:45
MENU CLOSE

«Άρχισαν τα όργανα» στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ: Ο Τραμπ ζητά αύξηση αμυντικών δαπανών

11.07.2018 17:01
Γερμανικά ΜΜΕ: Η Τουρκία είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για το ΝΑΤΟ - Media

 

Όσοι προέβλεπαν ότι η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ θα είναι άκρως επεισοδιακή, μάλλον δεν θα απογοητευτούν, καθώς ο Τραμπ είναι αποφασισμένος να πιέσει τους Ευρωπαίους συμμάχους του.

Έτσι, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πρότεινε στους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ, τα κράτη μέλη της Συμμαχίας να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες στο 4% του ΑΕΠ, όπως είπε ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

«Ο πρόεδρος Τραμπ, που μίλησε πρώτος, έθεσε το θέμα όχι μόνο της επίτευξης του 2%, σήμερα, αλλά (έθεσε επίσης) ένα νέο όριο, το 4%» ανάφερε ο πρόεδρος της Βουλγαρίας.
 
Βέβαια, πηγή του Λευκού Οίκου έσπευσε να διευκρινίσει ότι η δήλωση του Τραμπ δεν ήταν μια επίσημη πρόταση, αλλά έγινε ενώ καλούσε τους ηγέτες να αυξήσουν τον αμυντικό προϋπολογισμό τους.
 
Θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας
Ωστόσο, φαίνεται ότι οι πιέσεις αποδίδουν καθώς οι ηγέτες του ΝΑΤΟ διακήρυξαν την «ακλόνητη δέσμευσή» τους στους συμφωνημένους στόχους για τις αμυντικές δαπάνες στη Σύνοδο των κρατών μελών του Βορειοατλαντικού Συμφώνου σήμερα στις Βρυξέλλες, ενώ υπογράμμισαν την ανησυχία τους για τις απειλές που θέτουν η Ρωσία, το Ιράν και η Βόρεια Κορέα.
 
Σε μια σαφή αναφορά προς τις επικρίσεις που εξέφρασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι οι εταίροι του στο ΝΑΤΟ δαπανούν πολύ λίγα στον τομέα της άμυνας, η Βορειοατλαντική Συμμαχία σημειώνει στο τελικό ανακοινωθέν: «Δεσμευόμαστε στη βελτίωση της ισορροπίας στον καταμερισμό των δαπανών και των ευθυνών ως κράτη μέλη της Συμμαχίας».
 
Επιπλέον, ο σύμμαχοι του ΝΑΤΟ τόνισαν την ανησυχία τους σχετικά με τις πρόσφατες ενέργειες της Ρωσίας, λέγοντας ότι περιορίζουν τη σταθερότητα και την ασφάλεια. Υπογράμμισαν επίσης ότι «στέκονται αλληλέγγυοι» προς την εκτίμηση της Βρετανίας ότι η Ρωσία ευθύνεται για την επίθεση με τον νευροτοξικό παράγοντα στην πόλη Σάλσμπερι.
 
Συναντήσεις με Μέρκελ-Μακρόν
Σημειώνεται ότι ο Τραμπ, στο περιθώριο της Συνόδου ο Τραμπ συναντήθηκε με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, με την οποία, διαβεβαίωσε ότι έχει “καταπληκτική” σχέση.

“Συζητάμε θέματα που αφορούν τις αμυντικές δαπάνες και το εμπόριο. Έχουμε πολύ καλές σχέσεις”, υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος που λίγες ώρες νωρίτερα κατηγόρησε τη Γερμανία ότι δεν συμβάλλει όσο θα όφειλε στον προϋπολογισμό του ΝΑΤΟ και ταυτόχρονα “πλουτίζει τη Ρωσία” επειδή αγοράζει ρωσικό φυσικό αέριο.

Και οι δύο ηγέτες εμφανίστηκαν σοβαροί όταν μίλησαν μαζί στους δημοσιογράφους στην αίθουσα όπου έγινε η συνάντησή τους.
 
“Έχουμε μια θαυμάσια συνάντηση. Συζητάμε τις στρατιωτικές δαπάνες… συζητάμε το εμπόριο”, είπε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους στους οποίους επιτράπηκε η είσοδος. Πρόσθεσε ότι εξέθεσε στη Μέρκελ τις ανησυχίες του για τον νέο αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Γερμανία, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις. Ο αγωγός αυτός, ο Nord Stream 2, θα παρακάμπτει την Ουκρανία και θα έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει έως και 55 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου ετησίως.
 
Η Μέρκελ από την πλευρά της εμφανίστηκε ικανοποιημένη από αυτήν την ανταλλαγή απόψεων. Είπε ότι συζήτησαν θέματα που αφορούν τη μετανάστευση και το εμπόριο, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ παραμένουν “εταίρος” της Γερμανίας. “Είμαστε εταίροι, είμαστε καλοί εταίροι και ελπίζουμε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στο μέλλον”, υπογράμμισε.
 
Παράλληλα, ο Τραμπ είδε και τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν. Μιλώντας κατά την έναρξη της συνάντησής τους, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο Μακρόν είπε ότι διαφωνεί με την κριτική που άσκησε ο Τραμπ στην καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, την οποία κατηγόρησε ότι είναι “όμηρος” της Ρωσίας γιατί η χώρα της εξαρτάται ενεργειακά από το ρωσικό φυσικό αέριο.
 
Λίγο νωρίτερα, μια υψηλόβαθμη πηγή των Ηλυσίων ανέφερε ότι ο Μακρόν πιστεύει πως η αποδυνάμωση του ΝΑΤΟ θα αποδειχθεί μακροπρόθεσμα πιο κοστοβόρα για τα μέλη της Συμμαχίας. Με φόντο τις εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Γερμανίας, ο Γάλλος πρόεδρος κάλεσε τους ηγέτες των υπόλοιπων 28 χωρών-μελών του ΝΑΤΟ “να μην αποδυναμώσουν” τη Συμμαχία. Ο ίδιος αξιωματούχος είπε πάντως ότι στην πρώτη συνεδρίασή τους η ατμόσφαιρα ήταν γενικά “καλή και εποικοδομητική”.
 
 
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 14:44