search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 05:54
MENU CLOSE

Το τετ α τετ με Ερντογάν στο επίκεντρο

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2029
12-07-2018
12.07.2018 03:00
abf4659.jpg
 
Την ανάδειξη της κράτησης των «δύο» αναδεικνύει η κυβέρνηση στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, στα «ψιλά» η πρόσκληση ένταξης της ΠΓΔΜ – Στον δικό του σκοπό σφυρίζει ο Καμμένος
 
Στο τετ α τετ Τσίπρα – Ερντογάν στις 2.30 το μεσημέρι επικεντρώνεται το ελληνικό ενδιαφέρον σήμερα, δεύτερη μέρα διεξαγωγής της Συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
 
Από την κυβέρνηση ως βασικό ζήτημα αιχμής αναδεικνύεται το ζήτημα της συνεχιζόμενης, παράνομης όπως επισημαίνεται, κράτησης στην Τουρκία των δύο Ελλήνων αξιωματικών στους οποίους, τέσσερις μήνες μετά, δεν έχουν καν απαγγελθεί κατηγορίες, ενώ η τουρκική πλευρά έχει επιχειρήσει να συσχετίσει το θέμα με την έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, τους οποίους κατηγορεί για συμμετοχή στο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016.
 
Ο Έλληνας πρωθυπουργός προτίθεται να θέσει το ζήτημα σε όλες τις παρεμβάσεις και τις συναντήσεις που θα έχει εκεί, αν και δεν είναι σαφές αν η Αθήνα αναμένει κάτι άμεσα ή απλώς εντείνει την πίεση σε υψηλό επίπεδο, ως οφείλει.
 
Ήδη ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε σχετικά την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ ενόψει της συνάντησής της με τον Τούρκο Πρόεδρο, στο πλαίσιο τετ α τετ χθες το απόγευμα στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου. Αναλυτικότερα δε την ενημέρωσε και ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος. Υπενθυμίζεται ότι ο τελευταίος συνοδεύει τον πρωθυπουργό στη Σύνοδο που διεξάγεται σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, όπως και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.
 
Βεβαίως, το ζήτημα θα βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας του Αλέξη Τσίπρα κατά τη διμερή συνάντηση που θα έχει το μεσημέρι με τον Τούρκο πρόεδρο. Μια συνάντηση που πραγματοποιείται στον απόηχο της ορκωμοσίας Ερντογάν, στην οποία η ελληνική κυβέρνηση δεν εκπροσωπήθηκε ευθυγραμμιζόμενη με τη στάση των ηγετών της Ε.Ε. – στο εσωτερικό υπήρξε έντονη αντιπαράθεση σχετικά με την αποδοχή της πρόσκλησης από την πρώην ΥΠΕΞ Ντόρα Μπακογιάννη.
 
Στη συνάντηση αυτή, πάντως, θα τεθούν από ελληνικής πλευράς όλα τα ζητήματα που αφορούν στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και, ως εκ τούτου, με στόχο τον συντονισμό με την Κύπρο, υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.
 
Από την άλλη, η κυβέρνηση επιχείρησε να υποβαθμίσει το ζήτημα της πρόσκλησης της γείτονος προς ένταξη στον ευρωατλαντικό οργανισμό, με το σκεπτικό ότι το ζήτημα δεν περιλαμβάνεται στην επίσημη ατζέντα της Συνόδου – οικονομικές υποχρεώσεις των μελών του ΝΑΤΟ, ζητήματα άμυνας κι ασφάλειας, προετοιμασία της συνόδου του Αφγανιστάν.
 
Ενδεικτικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, στη συνέντευξη του στον ΣΚΑΪ, σημείωσε πως δεν τίθεται κανένα απολύτως θέμα ως προς τη συμμετοχή του Καμμένου, πολλώ δε μάλλον που δεν υπάρχει στην επίσημη ατζέντα το θέμα της ΠΓΔΜ: «δεν νομίζω ότι καν θα συζητηθεί το θέμα της πρόσκλησης στην ΠΓΔΜ. Αυτό είναι ένα τεχνικό ζήτημα, το οποίο θα επιλυθεί χωρίς οποιαδήποτε συζήτηση».
 
Νέο σολάρισμα Καμμένου
Η τελευταία επισήμανση, ότι το θέμα θα λυθεί χωρίς συζήτηση, παραπέμπει στο γεγονός ότι στο κείμενο των συμπερασμάτων θα καταγράφεται το γεγονός της πρόσκλησης προς ένταξη στη Συμμαχία.
 
Κάτι που φέρνει σε δύσκολη πολιτικά θέση τον Πάνο Καμμένο, ο οποίος έχει μεν δηλώσει ότι θα εμποδίσει την κύρωση της συμφωνίας, μα από την άλλη παρίσταται (εκπροσωπώντας την κυβέρνηση) σε μια Σύνοδο που χαιρετίζει τη συμφωνία των Πρεσπών ως ιστορικής σημασίας και στην οποία αίρονται επισήμως οι επιφυλάξεις της ελληνικής κυβέρνησης (βέτο).
 
Πάντως, ούτε χθες απέφυγε τις «πληθωρικές» και αντιφατικές δηλώσεις, καθώς από τη μία προέβλεψε ότι η συμφωνία των Πρεσπών δεν πρόκειται να εφαρμοστεί ποτέ γιατί δε θα περάσει στο εσωτερικό της γείτονος και από την άλλη εκτίμησε ότι η συμφωνία δε θα έρθει προς κύρωση στην παρούσα Βουλή.
 
«Μπορεί να μαζεύουν προσκλήσεις και να φωτογραφίζονται, αλλά στο ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να μπουν όσο χρησιμοποιούν τον όρο Μακεδονία», τόνισε προς δημοσιογράφους μετά από επαφές που είχε με Αμερικανούς, Γερμανούς και Γάλλους ομολόγους του.
 
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τον χρόνο διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών απάντησε: «Όσο δεν έρχεται το Σκοπιανό στη Βουλή, μην περιμένετε εκλογές, θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας». Επομένως, για μια ακόμη φορά, από την ανάποδη, συσχέτισε την παραμονή της κυβέρνησης στην εξουσία με το θέμα της κύρωσης και παρέπεμψε στα όσα έχει πει (σ.σ.: μια από τις διάφορες εκδοχές) και αφήνουν να εννοηθεί ότι θα ρίξει την κυβέρνηση με αφορμή το θέμα αυτό, ενώ στα άλλα τη στηρίζει μέχρι εξαντλήσεως της θητείας της.
 
Η πρόσκληση στο προσχέδιο
Στο μεταξύ, το προσχέδιο του Κειμένου Συμπερασμάτων – το σχετικό απόσπασμα διέρρευσε από το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ΜΙΑ, της ΠΓΔΜ – καταγράφει την πρόσκληση και αναφέρει σχετικά: «στη σύνοδο κορυφής του Βουκουρεστίου το 2008, είχαμε αποφασίσει ότι το ΝΑΤΟ θα απευθύνει πρόσκληση στην ΠΓΔΜ για ένταξη στη Συμμαχία μόλις επιτευχθεί αμοιβαίως αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Χαιρετίζουμε την ιστορική συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων σχετικά με την επίλυση του ονοματολογικού ζητήματος. Συμφώνως με την πολιτική μας, αποφασίσαμε να καλέσουμε την κυβέρνηση των Σκοπίων προκειμένου να ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες για ένταξη στη Συμμαχία μας».
 
Υπογραμμίζεται επιπλέον, προς ικανοποίηση της Αθήνας, ότι «η πλήρης εφαρμογή των προβλεπόμενων εσωτερικών διαδικασιών σε σχέση με τη συμφωνία για τη λύση του ονοματολογικού αποτελεί προϋπόθεση για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας προσχώρησης».
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 03:33