search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:42
MENU CLOSE

Έλληνας, ηλικίας 18 έως 44 ετών – Αυτό είναι το προφίλ του σύγχρονου άστεγου

12.07.2018 08:29
Διασώστες νόμιζαν πως άστεγος είχε πνιγεί σε κανάλι και αυτός δροσιζόταν (Video) - Media

 

Έλληνας, ηλικίας 18 έως 44 ετών. Αυτό είναι το γενικό προφίλ των σημερινών αστέγων, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα έρευνας που δημοσιεύεται σήμερα.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», εκατοντάδες Έλληνες άντρες αναγκάζονται να βρίσκουν «καταφύγιο» είτε στο δρόμο είτε σε διάφορες κοινωνικές δομές εξαιτίας των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν και της ανεργίας.

Η θλιβερή αυτή εικόνα αποτυπώνεται στα στοιχεία που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της πρώτης πιλοτικής κρατικής καταγραφής του αριθμού των αστέγων στη χώρα μας, τα οποία δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα από την αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου.

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε υπό την εποπτεία του υπουργείου Εργασίας σε συνεργασία με το Πάντειο Πανεπιστήμιο στους Δήμους Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πειραιά, Ηρακλείου, Νέας Ιωνίας, Ιωαννίνων και Τρικαίων κατέγραψε συνολικά 1.645 άστεγους, 691 στο δρόμο και 954 σε δομές. Οι 793 βρίσκονται στην Αθήνα, εκ των οποίων οι 353 κοιμούνται στα παγκάκια και οι 440 σε δομές.

Αυτό που προκαλεί αίσθηση είναι το γεγονός ότι σήμερα το μεγαλύτερο ποσοστό των αστέγων είναι ελληνικής καταγωγής και άντρες, όταν στο παρελθόν, και συγκεκριμένα πριν από την υπογραφή του Μνημονίου στη χώρα μας, οι πιο πολλοί ήταν μετανάστες.

Σημαντικό είναι και το στοιχείο που αφορά στο ηλικιακό προφίλ των αστέγων, καθώς πρώτοι στη λίστα καταγράφονται άτομα από 18 έως 44 ετών, ενώ ένα μικρό ποσοστό είναι συνταξιούχοι. Όπως βέβαια και το ότι οι περισσότεροι αναγκάστηκαν να μείνουν στο δρόμο εξαιτίας σοβαρών οικονομικών δυσκολιών και της ανεργίας. Πάντως, πριν βρεθούν εκτός σπιτικής στέγης, οι περισσότεροι διέμεναν σε σπίτι συγγενών ή σε οικία που είτε νοίκιαζαν είτε ήταν δική τους.

Σύμφωνα με το ερώτημα για το εισόδημα που συμπεριλαμβανόταν στα ερωτηματολόγια των δομών, το 25,9% απάντησε ότι έχει κάποιο εισόδημα εκτός εργασίας, ενώ το 6% έχει περιστασιακή ή πιο μόνιμη εργασία, αλλά το εισόδημα δεν είναι αρκετό για να του εξασφαλίσει την κατοικία. Το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης λαμβάνει το 20,2% των αστέγων.

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό, οι άμεσοι στόχοι της εθνικής στρατηγικής είναι, μεταξύ άλλων, η αποτύπωση του φαινομένου με επιστημονικό, τρόπο, η κωδικοποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας και η επεξεργασία προτάσεων βελτίωσης του θεσμικού πλαισίου οι οποίες θα παρουσιαστούν το φθινόπωρο.

Επίσης, η σύσταση διυπουργικού οργάνου που θα χαράσσει την πολιτική για τους αστέγους εντός του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής και η δημιουργία μόνιμου ψηφιακού μηχανισμού παρακολούθησης της αστεγίας.

Η κ. Φωτίου, αναφερόμενη και στις δράσεις που έχουν ήδη υλοποιηθεί για τους αστέγους, στάθηκε ιδιαιτέρα στη χρηματοδότηση νέων δομών αλλά και στη βελτίωση υφισταμένων, καθώς και στην ένταξή τους στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), στο πρόγραμμα «Στέγη και Εργασία», καθώς και στο επίδομα στέγασης και ενοικίου.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:40