search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 06:05
MENU CLOSE

Σανό από Τραμπ: Πήρε πίσω τα περί αποχώρησης από το ΝΑΤΟ και μιλά για «φανταστική Σύνοδο με συναδελφικό πνεύμα»

12.07.2018 11:19
Σανό από Τραμπ: Πήρε πίσω τα περί αποχώρησης από το ΝΑΤΟ και μιλά για «φανταστική Σύνοδο με συναδελφικό πνεύμα» - Media

 

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η δέσμευση των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ «παραμένει πολύ ισχυρή» έπειτα από την έκτακτη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες στη διάρκεια της οποίας οι χώρες μέλη συμφώνησαν να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες, σύμφωνα με τον ίδιο.

«Το ΝΑΤΟ είναι πολύ πιο ισχυρό τώρα από όσο ήταν πριν από δύο ημέρες», τόνισε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους χαρακτηρίζοντας την έκτακτη συνεδρίαση των 29 χωρών μελών σήμερα «φανταστική και με εκπληκτικό συναδελφικό πνεύμα».

Όλα τα παραπάνω έρχονται σε αντίθεση με όσα ειπώθηκαν πίσω από τις κλειστές πόρτες της Συνόδου. Εκεί, σύμφωνα με πολλές και διαφορετικές πηγές που επικαλούνται διεθνή πρακτορεία, ο Τραμπ απείλησε με αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συμμαχία προκαλώντας ανησυχία και έκτακτη σύνοδο της συμμαχίας.

Μάλιστα ζητήθηκε από του εκπροσώπους χωρών παρατηρητών όπως η Ουκρανία και η Γεωργία να αποχωρήσουν ώστε τα κράτη μέλη να συζητήσουν μόνοι τους.

Ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι στη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης ενημέρωσε τους συμμάχους του ότι είναι εξαιρετικά δυσαρεστημένος και ότι θα απογοητευτεί ιδιαίτερα αν δεν αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες σημαντικά.

Η πρωτοφανής ενέργεια για πρόεδρο των ΗΠΑ να απειλήσει με αποχώρηση, έρχεται ως επιστέγασμα της ταραχώδους Συνόδου του ΝΑΤΟ κατά την οποία ο Ντόναλντ Τραμπ επιτέθηκε σφοδρά στους συμμάχους για το ύψος των αμυντικών τους δαπανών και κυρίως στη Γερμανία η οποία στηρίζει τον ρωσικό αγωγό Nordstream.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ζήτησε επίσης ζήτησε τον διπλασιασμό του ετήσιου στόχου αμυντικών δαπανών από το 2% του ΑΕΠ στο 4% και αμέσως μετά αποχώρησε από την αίθουσα. Στη συνέχεια ο Λευκός Οίκος προσπάθησε να «μαζέψει» τα λεγόμενα του προέδρου, αναφέροντας ότι δεν πρόκειται για επίσημη πρόταση.

Ο Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει να προκαλεί στην καλύτερη περίπτωση νευρικότητα στη  Ευρώπη, καθώς επίκειται και η συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν., το αμέσως προσεχές διάστημα.

Φόβος των ευρωπαίων και των υπολοίπων συμμάχων είναι ο Τραμπ να κάνει κάποιου είδους συμφωνία ασφαλείας με τον Πούτιν εν αγνοία τους.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 03:10