search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 12:37
MENU CLOSE

Συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν: Στο επίκεντρο οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί

12.07.2018 13:31
Συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν: Στο επίκεντρο οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί  - Media

 

Δύο ώρες κράτησε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στις Βρυξέλλες.

Από την πρώτη στιγμή, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στη συνάντηση λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν θα έλεγα ότι η συνάντησή μου με τον κ. Ερντογάν ήταν από τις πιο εύκολες συναντήσεις», προσθέτοντας ότι «έθεσα επιτακτικά στον Τούρκο Πρόεδρο το ζήτημα των δυο Ελλήνων στρατιωτικών, που κρατούνται εδώ και 4 μήνες στις φυλακές της Αδριανούπολης, χωρίς να τους έχει ακόμα αποδοθούν κατηγορίες. Προφανώς ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε στο ζήτημα των “8” και του τόνισα ότι στην Ελλάδα η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη», αν και ανέφερε ότι «είπα ότι οι πραξικοπηματίες δεν είναι καλοδεχούμενοι στη χώρα μας».

«Μείζον ζήτημα» η απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι διαχώρισε τα δύο ζητήματα -το αίτημα ασύλου των «8» με τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών- τόνίζοντας ότι «από τη δική μου πλευρά κατέστη σαφές ότι το ζήτημα των δύο είναι μείζον ζήτημα για τις σχέσεις των δύο χωρών. […] Του έδωσα να καταλάβει ότι το ζήτημα των “8” δεν μπορεί να συσχετίζεται με το θέμα των δύο» και εκτίμησε, μάλιστα, ότι «βγαίνοντας από την συνάντηση με τον κ. Ερντογάν έχω περισσότερες ελπίδες, απ’ ό,τι μπαίνοντας στη συνάντηση αυτή».

Έμφαση στην αποκλιμάκωση στο Αιγαίο

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Αθήνα, λέγοντας ότι «είχε στόχο να τεθούν οι βάσεις για ένα νέο πλαίσιο στις σχέσεις μας. […] Του είχα πει και τότε ότι η Ελλάδα το 2018 αλλάζει σελίδα και είναι στο χέρι και της Τουρκίας να αλλάξουν σελίδα και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις». Προσέθεσε, δε, ότι «συμφωνήσαμε να δώσουμε έμφαση στις προσπάθειες για την χαλάρωση της έντασης στο Αιγαίο».

Επίσης, υπογράμμισε ότι «με τον πρόεδρο Ερντογάν συζητήσαμε όλα τα θέματα που αφορούν τις σχέσεις μεταξύ των χωρών μας. Στο Κυπριακό συμφωνήσαμε στην ανάγκη να υπάρξει στενή επαφή μεταξύ των ΥΠΕΞ και να συνεχιστούν οι συνομιλίες στο πλαίσιο Γκουτέρες, ασφαλώς με σημείο αναφοράς τις δικοινοτικές συνομιλίες». Από την άλλη, πάντως, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι έθεσε στη σύνοδο του ΝΑΤΟ το ζήτημα της συμπεριφοράς της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας, λέγοντας ότι «στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ έθεσα με ένταση το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο, ως μια πληγή για τη Συμμαχία που πρέπει να κλείσει».

Επίθεση στην αντιπολίτευση για το σκοπιανό

Ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση για τις εξελίξεις στο σκοπιανό, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ για τη στάση τους, λέγοντας ότι «η βαθειά υποκριτική στάση της αντιπολίτευσης για το θέμα της ΠΓΔΜ υποτιμά την νοημοσύνη των πολιτών». Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «δεν μπορεί όλοι νάναι ψεύτες, όπως υποστηρίζει η αντιπολίτευση. Κυρίως ο κ.Μητσοτάκης, αλλά τον ακολουθεί η κυρία Γεννηματά έχουν αποφασίσει να αναδείξουν με στρεβλό τρόπο εθνικά θέματα. […] Ιδίως τώρα δεν μπορούμε να παρακολουθούμε αυτή την εθνικολαϊκή μετάλλαξη του κ.Μητσοτάκη και κάποιων κομμάτων της αντιπολίτευσης».

«Δεν συμπίπτουν» οι απόψεις με Καμμένο

Όσον αφορά στη διαφοροποίηση του υπουργού Άμυνας για το σκοπιανό, ο κ. Τσίπρας σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «δεν συμπίπτουν οι απόψεις μας με τον κυβερνητικό εταίρο για το θέμα της ΠΓΜΔ. Δεν υπήρξε αναφορά στη Σύνοδο στο ζήτημα αυτό. Το κρίσιμο θέμα που απασχόλησε ήταν η δομή, το μέλλον της Συμμαχίας» και παρέπεμψε στο μέλλον και μετά την ολοκλήρωση από την ΠΓΔΜ της υλοποίησης της συμφωνίας των Πρεσπών για να γίνει η συζήτηση στην Ελλάδα.

Για Αλβανία

Αναφερόμενος στις διπλωματικές κινήσεις για την Αλβανία, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «έχει γίνει ουσιαστική δουλειά ανάμεσα στα υπ. Εξωτερικών Ελλάδας – Αλβανίας σε θέματα που βαραίνουν τις σχέσεις των δύο χωρών δεκαετίες. Είμαστε πολύ κοντά σε μια λύση που ανοίγει το δρόμο της σταδιακής οριοθετήσης της ΑΟΖ μας» και πρόσθεσε ότι «τις επόμενες μέρες θα γίνει μια πρώτη τελετή στη μνημη των Ελλήνων στρατιωτών που είναι θαμμένοι στη γη της Αλβανίας».

Έχει δίκιο ο Τραμπ

Συνολικά, για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ και τις αντιπαραθέσεις μεταξύ Τραμπ και Ευρωπαίων, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «η Σύνοδος αυτή και η αντιπαράθεση όπως εξελίχθηκε ανάμεσα στον πρόεδρο Τραμπ και άλλους συμμάχους όσον αφορά τις δαπάνες ίσως αναδεικνύει κάτι βαθύτερο [..] μια διαφορετική οπτική των ΗΠΑ όσον αφορά τη Συμμαχία», λέγοντας μάλιστα ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ με τον «όχι πολιτικά ορθό» τρόπο του ίσως και να έχει δίκιο.

Διάλογος Καμμένου – Τσαβούσογλου στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

Νωρίτερα, σύντομο διάλογο είχαν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ ο Έλληνας υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Γεια σου Πάνο τι κάνεις εσένα σε συμπαθώ. Μπορούμε να τα βρούμε μεταξύ μας», φέρεται να είπε ο Μ. Τσαβούσογλου με τον Πάνο Καμμένο να απαντά: «Στο χέρι σου είναι αλλά όσο κρατάτε τους Έλληνες στρατιωτικούς επιλέγετε εσείς τον άλλο δρόμο».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 12:36