search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:49
MENU CLOSE

Πυρά Μητσοτάκη σε Τσίπρα – Καμμένο

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2019
12-7-18
15.07.2018 03:00
mitsotakis-5.png

 

Σφοδρή επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα και τον Πάνο Καμμένο εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή τη σύνοδο του ΝΑΤΟ και το «πράσινο φως» στην είσοδο των Σκοπίων στη Συμμαχία. Βάζοντας στο ίδιο «κάδρο», για ακόμη μια φορά, τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο των ΑΝΕΛΛ και υπουργό Άμυνας, ο πρόεδρος της Ν.Δ. τους κατηγόρησε ότι παραδίδουν το ισχυρότερο διαπραγματευτικό όπλο που κρατούσε η Ελλάδα στα χέρια της και που αποτελούσε την εθνική γραμμή των τελευταίων 27 ετών.

«Στις Βρυξέλλες, οι κ. Τσίπρας και Καμμένος ανοίγουν στο γειτονικό κράτος των Σκοπίων την πόρτα της ένταξης στο ΝΑΤΟ», σημείωσε σε δήλωσή του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τονίζοντας: «Ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος έχουν βαρύτατες ευθύνες για τα τετελεσμένα που δημιουργούν. Σύντομα θα κριθούν και για αυτό από τον ελληνικό λαό».
Σύμφωνα με τον Μητσοτάκη, «πριν από τρεις εβδομάδες στις Πρέσπες, ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος αναγνώρισαν στα Σκόπια την υποτιθέμενη μακεδονική εθνότητα και γλώσσα. Αυτό έγινε παρά την απόλυτη αντίθεση και μπορώ να πω την κατακραυγή των πολιτών. Δώσαμε τότε μάχη στη Βουλή για να αποτρέψουμε την εξέλιξη αυτή, προειδοποιώντας για τις αρνητικές συνέπειες που θα επέφερε – και μάλιστα σύντομα». 

Με ισχυρές βολές «υποδέχθηκε» μάλιστα η Ν.Δ. την πρόσφατη παρουσία και ομιλία του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη. «Ο κ. Τσίπρας είχε το θράσος να ισχυριστεί και πάλι ότι τάχα δεν εκχώρησε τη “μακεδονική” εθνότητα και τη “μακεδονική” γλώσσα, όταν κάθε μέρα τον διαψεύδει ακόμη και ο Σκοπιανός ομόλογός του. Παραδόξως ο κ. Τσίπρας ξέχασε να αναφερθεί στα μακεδονικά προϊόντα της Βορείου Ελλάδας, τα οποία η συμφωνία του τα έχει εγκαταλείψει στην τύχη τους. Δεν μας εκπλήσσει», ανέφερε η αξιωματική αντιπολίτευση. Σχολιάζοντας την ομιλία Τσίπρα η Ν.Δ. σημείωσε ακόμη πως ο πρωθυπουργός, αν είχε το θάρρος να υποστηρίξει τη συμφωνία, «δεν θα αναγκαζόταν να μιλήσει σε ένα σιδερόφρακτο και προστατευόμενο από ΜΑΤ ξενοδοχείο, δίπλα ακριβώς από το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης». 

«Γαλάζια» αστάθεια
Στο κοινοβουλευτικό επίπεδο πάντως τα «γαλάζια» μπρος – πίσω που καταγράφονται σχετικά με το ζήτημα της κατάτμησης των μεγάλων εκλογικών περιφερειών (Β’ Αθήνών, Περιφέρεια Αττικής) αποτυπώνουν τις διαφορετικές απόψεις στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δεδομένο είναι πως η Ν.Δ. έχει συνδέσει το «σπάσιμο» των μεγάλων περιφερειών με το διακηρυγμένο αίτημά της να δοθεί δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού. Δεδομένες επίσης είναι και οι θέσεις που κράτησε, και άλλαξε εν συνεχεία, το «γαλάζιο» στρατόπεδο κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. 

Το «γαϊτανάκι» των θέσεων άρχισε από το «ναι υπό προϋποθέσεις», με τον εισηγητή της Ν.Δ. Μάκη Βορίδη να τονίζει σχετικά πως «ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τοποθετηθεί θετικά στο ζήτημα αυτό σε ανύποπτο χρόνο και επομένως η επί της αρχής θέση μας στο ζήτημα αυτό παραμένει θετική, όμως πρέπει να ρυθμιστεί το ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων πολιτών κατοίκων εξωτερικού», και συνεχίστηκε με τον Μάκη Βορίδη να λέει «όχι» στην κατάτμηση των περιφερειών κατά τη συζήτηση και επεξεργασία του νομοθετήματος, δηλώνοντας πως η Ν.Δ. θα καταψηφίσει τις εκλογικές διατάξεις που εμπεριέχονται στο νομοσχέδιο, καθώς διαβλέπει ότι η κυβέρνηση δεν ικανοποιεί το «γαλάζιο» αίτημα για ψήφο στους ομογενείς. «Θέλετε να πάρετε την κατάτμηση και εν συνεχεία να πάει στις καλένδες η ψήφος των ομογενών», σημείωσε χαρακτηριστικά. Ωστόσο, εκφράζοντας την επίσημη θέση του κόμματος ο Μάκης Βορίδης στην ολοκλήρωση της συζήτησης του νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή ανακοίνωσε πως «δηλώνουμε επιφύλαξη για την κατάτμηση των περιφερειών». Ο ίδιος μάλιστα ξεκαθάρισε ότι τη θέση της Ν.Δ. επί του ζητήματος θα την εκφράσει με παρέμβασή του στην Ολομέλεια ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Ψήφοι εξωτερικού
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η Ν.Δ. προχωρά, για ακόμη μια φορά, στην κατάθεση τροπολογίας με την οποία οι Έλληνες του εξωτερικού, που είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, θα μπορούν να ψηφίζουν στα προξενεία και τις πρεσβείες της Ελλάδας. «Η πρόταση της Ν.Δ. είναι συγκεκριμένη και άμεσα εφαρμόσιμη για τις επόμενες εθνικές εκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛΛ δεν έχουν καμία δικαιολογία να την απορρίψουν» σημείωσε σε δήλωσή της η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Σοφία Ζαχαράκη.

Η Ν.Δ. πάντως την εβδομάδα που «τρέχει» αύξησε κατά μια έδρα την εκλογική της δύναμη. Στη «γαλάζια» Κοινοβουλευτική Ομάδα εντάχθηκε ο ανεξάρτητος, πρώην βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, Γιώργος Κατσιαντώνης, ο οποίος τόνισε ότι η υπόθεση του ονοματολογικού των Σκοπίων και η στάση που κράτησε η Ν.Δ. στο ζήτημα έπαιξε ρόλο στην απόφασή του. «Θεωρώ εθνικά επιζήμια τη συμφωνία που υπεγράφη με τα Σκόπια και θα ήμουν ο τελευταίος σε αυτή τη Βουλή που θα την υπερψήφιζε» σημείωσε. «Ο κ. Κατσιαντώνης θα ενισχύσει την προσπάθεια της Ν.Δ. συμβάλλοντας στο μεταρρυθμιστικό της σχέδιο για την ανάταξη της χώρας» ανέφερε η Πειραιώς μετά τη συνάντηση που είχε ο Μητσοτάκης με τον Κατσιαντώνη στα γραφεία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:49