24/01/2020 09:55:34

Οι Ρώσοι «δείχνουν» τις ΗΠΑ για τις απελάσεις διπλωματών - Τι απαντά η ελληνική πλευρά

Οι Ρώσοι «δείχνουν» τις ΗΠΑ για τις απελάσεις διπλωματών - Τι απαντά η ελληνική πλευρά - Media

 

Σε παρέμβαση του αμερικανικού παράγοντα αποδίδει το Ρωσικό ΥΠΕΞ την απόφαση για απέλαση Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα.

Σε ανακοίνωση του Ρωσικού ΥΠΕΞ, την οποίαν μεταδίδει ο ιστότοπος "Ελλάδα-Ρωσία", αναφέρονται τα εξής:

«Στις 13 Ιουλίου εκλήθη στο ΥΠΕΞ της Ρωσίας ο Πρέσβης της Ελληνικής Δημοκρατίας στη Ρωσική Ομοσπονδία Ανδρέας Φρυγανάς, στον οποίο εκφράστηκε αποφασιστική διαμαρτυρία σχετικά με την απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών και την απαγόρευση εισόδου σε άλλους δύο πολίτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Υπογραμμίστηκε ότι αντιμετωπίζουμε την ενέργεια αυτή ως απολύτως αβάσιμη, χωρίς θεμελίωση με γεγονότα από την ελληνική πλευρά, κινούμενη σε σύγκρουση με τον χαρακτήρα των διμερών σχέσεών μας και ικανή να τους προκαλέσει σοβαρή βλάβη.

Είναι προφανές ότι πίσω από την αντιρωσική απόφαση της κυβέρνησης της Ελλάδας, που ήταν αφιερωμένη στην έναρξη της Συνόδου του ΝΑΤΟ, βρίσκεται η Ουάσιγκτον, η οποία ανοιχτά υποστήριξε τις ενέργειες αυτές με δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ».

Πηγές του ελληνικού ΥΠΕΞ διέψευσαν κατηγορηματικά τους ρωσικούς ισχυρισμούς.

"Ισχυρισμοί περί δήθεν αμερικανικών πιέσεων προς την Ελλάδα είναι απολύτως αβάσιμοι" τόνισαν διπλωματικές πηγές. Και πρόσθεσαν: "Οι Ρώσοι φαίνεται ότι έχουν μια δυσκολία να αντιληφθούν ότι ένα μικρό κράτος μπορεί και είναι σε θέση να υπερασπιστεί τα εθνικά του συμφέροντα. Δυσκολεύτηκαν να αντιληφθούν τον ιδιαίτερο ρόλο που έχει ο εμπορικός μας στόλος στη διεθνή οικονομία και τα συμφέροντα που έχει η χώρα για να υπερασπιστεί αυτόν τον ρόλο. Δυσκολεύονται να αντιληφθούν το δικαίωμα της χώρας μας να υπερασπιστεί τα εθνικά της συμφέροντα στην περιοχή και όλο βλέπουν τρίτες δυνάμεις από πίσω. Και δυσκολεύονται επίσης στην προκειμένη να αντιληφθούν ότι δεν αφήνουμε να παρεμβαίνουν τρίτες δυνάμεις στα εσωτερικά μας".

Το πρωί της Παρασκευής ο Έλληνας πρεσβευτής στη Μόσχα, Ανδρέας Φρυγανάς, εκλήθη στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών για να δώσει εξηγήσεις για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον Ant1, που μετέδωσε την πληροφορία, ο κ. Φρυγανάς ενημερώθηκε και για τις επόμενες κινήσεις της Μόσχας, ενώ αποχώρησε μετά από ολιγόλεπτη συνάντηση με τον διευθυντή της 4ης Ευρωπαϊκής Διεύθυνσης του Υπουργείου. Μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστο τι ακριβώς συζητήθηκε.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.