30/03/2020 11:21:10

Ερντογάν: Ο Τσίπρας υποσχέθηκε εκλογή του μουφτή στη Δυτική Θράκη

Ερντογάν: Ο Τσίπρας υποσχέθηκε εκλογή του μουφτή στη Δυτική Θράκη  - Media

 

Σε διαφοροποίηση της έως σήμερα πολιτικής όλων των ελληνικών κυβερνήσεων στο θέμα του μουφτή στη Δυτική Θράκη προχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντησή του με τον τούρκο πρόεδρο στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, σύμφωνα πάντα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Όπως αναφέρει ο ΣΚΑΙ, σε δηλώσεις του στους Τούρκους δημοσιογράφους, λίγο μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, στο περιθώριο της Συνόδου στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της Τουρκίας έκανε τις εξής αποκαλύψεις για τις συζητήσεις του με τον κ. Τσίπρα: «Συζητήσαμε και το θέμα της Δυτικής Θράκης… Αν θέλει ο Θεός, θα γίνει το θέμα του εκλεγμένου μουφτή. Μάς λέει (ο Τσίπρας) θα περάσουμε νέο σύστημα, θα καταργήσουμε το διορισμό του μουφτή. Ας πούμε αυτή τη φορά ότι στο θέμα αυτό άναψε "πράσινο φως", όμως μέχρι στιγμής δεν μπορούμε να πούμε ότι τελείωσε η δουλειά». 

Οι δυο άνδρες μίλησαν ακόμα τόσο για τους δύο έλληνες στρατιωτικούς Μητρετώδη και Κούκλατζη, όσο και για τους οχτώ τούρκους αξιωματικούς που παραμένουν στη χώρα μας και η Άγκυρα εμμένει στην έκδοσή τους στην Τουρκία. 

Σημειώνεται ότι έως σήμερα ο θρησκευτικός ηγέτης των μουσουλμάνων της Θράκης ορίζεται από το υπουργείο Παιδείας, και δεν εκλέγεται.  

Αμέσως μετά την επίσκεψη Ερντογάν σε Αθήνα και Θράκη, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, έθεσε θέμα εκλογής μουφτή - υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Το θέμα είχε τεθεί από τον ίδιο τον τούρκο πρόεδρο σαν παράδειγμα μη τήρησης της Συνθήκης της Λωζάνης, με τον κ. Γαβρόγλου να φαίνεται ανοιχτός σε σχετική πρωτοβουλία. 

Πάντως, ο κ. Τσίπρας στις δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση της Πέμπτης δεν έκανε αναφορά στο θέμα του μουφτή. 

 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.