16/07/2019 20:37:22
2.10.2009

Πάλι πόνους με τα μπόνους

Για να σταματήσει η – παγκοσμίου εμβέλειας – κοροϊδία με τα μπόνους των τραπεζιτών, να αναφέρουμε απλώς ορισμένες πικρές αλήθειες:

Προκλητικές αμοιβές εξακολουθούν να απολαμβάνουν οι Έλληνες τραπεζίτες, παρά το πλαφόν των 400.000 ευρώ που επιχειρήθηκε να μπει μετά το πακέτο των 28 δισ. ευρώ που δόθηκε για στήριξη των τραπεζών.

Παράλληλα, διατηρούν επιπλέον προνόμια, που αρχίζουν από πιστωτικές κάρτες χωρίς όρια και φτάνουν έως πολυτελή αυτοκίνητα αξίας 70.000 ευρώ, τα οποία περιέρχονται στην κατοχή τους με leasing αντί συμβολικού τιμήματος, μετοχές σε προνομιακές τιμές, ειδικά ασφαλιστικά προγράμματα κ.ά.

Κι αν φυσικά οι τράπεζες θέλουν να δώσουν επιπλέον μπόνους, έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν και να μην πάρει κανένας χαμπάρι μέσω του δικτύου τραπεζικών θυγατρικών και off shore που ελέγχουν.

Μόνο το 2008 σε μία ελληνική τράπεζα οκτώ μέλη της διοίκησης μοιράστηκαν 20 εκατ. ευρώ, σε άλλη δόθηκαν σε 15 ανώτερα στελέχη μπόνους 15 εκατ., ενώ τραπεζίτης με τακτικές ετήσιες αποδοχές 435.000 ευρώ έλαβε έκτακτη αμοιβή 763.000 ευρώ!

Και έξω όμως δεν πάνε καλύτερα, αφού πέρυσι Citigroup και Μerrill Lynch, που δέχθηκαν κρατικές ενισχύσεις 55 δισ. δολ., κατέβαλαν μπόνους 9 δισ. δολ., παρ’ ότι παρουσίασαν ζημίες 54 δισ. δολ.!

Προκειμένου μάλιστα να αποφύγουν την κατακραυγή ή τις επιταγές των νόμων, οι τραπεζίτες απλώς βαφτίζουν τα μπόνους «επιλεκτικές εγγυήσεις» ή «εγγυημένες αμοιβές» κ.ο.κ.

Κατά τα άλλα, ο Σαρκοζί σκούζει στο G20...

Αλήθεια, τώρα που το ’φερε η κουβέντα, ο δικός μας, ο Γιώργος, τι λέει για όλα αυτά;

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.