search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 20:03
MENU CLOSE

Στην υγεία των ομίλων – «Σφαγή» για τα φιλέτα των νοσοκομείων

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2029
12-6-2018
17.07.2018 03:00
Στην υγεία των ομίλων - «Σφαγή» για τα φιλέτα των νοσοκομείων - Media
 
Οι μεγάλες ανακατατάξεις που παρατηρούνται εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο στην ιδιωτική Υγεία έχουν μεταβάλει σε σημαντικό βαθμό τις ισορροπίες και τη φυσιογνωμία του κλάδου στη χώρα.
Ισορροπίες που ακόμα δείχνουν πολύ ευαίσθητες, καθώς ο κύκλος των αλλαγών δεν έχει κλείσει οριστικά με σημαντικές εξελίξεις να… τρέχουν σε ένα «θολό» ακόμη επιχειρηματικό τοπίο.
Πάντως, προσωρινή έστω, νικήτρια του άτυπου «πολέμου» που έχει ξεσπάσει στα ιδιωτικά νοσοκομεία αναδεικνύεται με διαφορά η CVC Capital Partners. Με τις επιθετικές κινήσεις που έχει κάνει πρόσφατα το ξένο fund αποτελεί πλέον τον μεγαλύτερο επενδυτή στον εγχώριο κλάδο Υγείας, καθώς μετά και την πρόσφατη εξαγορά του Yγεία θα έχει επενδύσει σε λιγότερο από δύο χρόνια 330 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η CVC έχει προχωρήσει επίσης στην απόκτηση των Metropolitan και Ιασώ General μέσω της Hellenic Healthcare.
 
Μάχη για «φιλέτα»
Βέβαια, δεν είναι και λίγοι εκείνοι οι οποίοι θεωρούν ότι στην εγχώρια αγορά μπορεί να υπάρχει και ένα ακόμη «χτύπημα» για το Ερρίκος Ντυνάν.
Μεταξύ των ενδιαφερομένων για το Ντυνάν είναι η CVC Capital Partners, ο όμιλος Αποστολόπουλου του Ιατρικού Αθηνών, το Ιασώ, η Ευρωκλινική (σε συνεργασία πιθανότατα με fund του εξωτερικού), η Farallon Capital Management (που έχει αγοράσει τα δάνεια της Euromedica), ενώ η δυνατότητα υποβολής και ξεχωριστών προσφορών μόνο για τις υποδομές του νοσοκομείου ανοίγει τον δρόμο σε κοινοπρακτικά σχήματα με συμμετοχή εταιρειών από τον χώρο του real estate.
Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά στοιχεία του Ερρίκος Ντυνάν για τη χρήση του 2017, όπως καταγράφονται στις καταστάσεις της Ημιθέα στην οποία ανήκει, ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 35,8 εκατ. ευρώ και οι ζημιές μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε 13,7 εκατ. ευρώ, από 16,9 εκατ. στη χρήση του 2016. Οι βραχυπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις είναι 23,7 εκατ. και οι μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις 85,5 εκατ.
 
«Σφήνα» του Δημοσίου
Τη διαδικασία πώλησης του Ερρίκος Ντυνάν που «τρέχει» η Τράπεζα Πειραιώς έχει περιπλέξει και η πρόσφατη ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη πως το Δημόσιο ενδιαφέρεται για την εξαγορά του νοσοκομείου και την ένταξή του στο ΕΣΥ. Είχε προηγηθεί η συνάντηση του Π. Πολάκη με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστο Μεγάλου, παρουσία του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Δ. Λιάκου.
Οι πληροφορίες θέλουν το σχέδιο του υπουργείου Υγείας να βασίζεται σε σενάριο εξαγοράς του Ερρίκος Ντυνάν από το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και της δωρεάς του στη συνέχεια στο Δημόσιο. Βεβαίως, για να επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς που παρακολουθούν τη διαδικασία, το ίδρυμα Νιάρχος θα πρέπει να συμμετάσχει στον διαγωνισμό. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν ορισμένοι, το σενάριο αυτό θα εξαρτηθεί και από το κατά πόσο θα εκτιμηθούν θετικά οι προσφορές από την Τράπεζα Πειραιώς. Αν δηλαδή η εμπλοκή γίνει σε δεύτερη φάση.
Ακόμη όμως κι αν το Ερρίκος Ντυνάν θεωρητικά περάσει στο ΕΣΥ, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν και άλλα πολύ σοβαρά ζητήματα πέραν της ικανοποίησης της τράπεζας. Δηλαδή να βρεθούν τα απαραίτητα κεφάλαια για την επιστροφή του νοσοκομείου στην κερδοφορία, αλλά και την ανανέωση του εξοπλισμού του. Η επένδυση για το τελευταίο υπολογίζεται σε τουλάχιστον 10 εκατ. ευρώ και εκφράζονται επιφυλάξεις για το κατά πόσο αυτό είναι εφικτό, τη στιγμή που τα δημόσια νοσοκομεία διατηρούν ληξιπρόθεσμες οφειλές περίπου μισού δισ. ευρώ, ενώ οι ελλείψεις ακόμη και σε βασικά υλικά είναι καθημερινό φαινόμενο.
 
Παράλληλα φορείς του χώρου βάζουν ακόμη έναν αστερίσκο στο παραπάνω ενδεχόμενο, εκτιμώντας πως θα είναι δύσκολο οι γιατροί που ήδη στελεχώνουν το Ντυνάν να θελήσουν να μπουν στο σύστημα της δημόσιας περίθαλψης. Βεβαίως, από την άλλη πλευρά, αν το Ντυνάν περνούσε με όποιον τρόπο στο Δημόσιο, αυτό θα ωφελούσε τον ανταγωνισμό ως προς την εξασφάλιση συνεργασιών με γιατρούς που ασφαλώς δεν θα θελήσουν να παραμείνουν.
Επίσης, στελέχη του κλάδου αναφέρουν πως αν το Ντυνάν περάσει στο ΕΣΥ, τότε οι 462 κλίνες νοσηλείας που διαθέτει, μεταξύ των οποίων 38 κλίνες ΜΕΘ, βγαίνουν «εκτός ανταγωνισμού» στον ιδιωτικό τομέα.
 
Εκτιμήσεις για την αξία του Ντυνάν
Παράγοντες της αγοράς υπολογίζουν ότι μια ρεαλιστική πρόταση για την απόκτηση της Ημιθέα, θυγατρικής της Πειραιώς που ελέγχει το Ερρίκος Ντυνάν, θα ήταν κοντά στα 80 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των υποδομών.
Η διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο μη δεσμευτικών προσφορών και η προθεσμία για την κατάθεσή τους λήγει στις 23 Ιουλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 20 υποψήφιοι έχουν υπογράψει σύμφωνο εμπιστευτικότητας με την PwC, που λειτουργεί ως σύμβουλος πώλησης, εκ των οποίων οι επτά προτάσεις αξιολογούνται ως πιο «δυνατές».
 
Τα μερίδια στον κλάδο
Μετά το ντεμαράζ εξαγορών στο οποίο επιδόθηκε, το επενδυτικό fund CVC Capital Partners έφτασε να έχει στην κατοχή του σχεδόν το 35% του μεριδίου αγοράς στις γενικές κλινικές και σχεδόν το 30% στις μαιευτικές – γυναικολογικές κλινικές, καθώς στον όμιλο Υγεία περιλαμβάνονται το Λητώ και το Μητέρα. Η στρατηγική αυτή αλλάζει τις ισορροπίες στον τομέα των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας σε ευρύτερο πλαίσιο. Το ερώτημα είναι αν η όρεξη για επενδύσεις από το CVC έχει κοπεί, αν και τα περιθώρια δεν είναι πλέον μεγάλα, καθώς εγείρονται θέματα ανταγωνισμού και υπερσυγκέντρωσης του κλάδου.
Το ενδιαφέρον, λοιπόν, στρέφεται στις κινήσεις και τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν στο άμεσο μέλλον οι επενδυτικοί όμιλοι του εσωτερικού και του εξωτερικού με σκοπό την ενδυνάμωσή τους στην αγορά. Και φυσικά όλοι αναμένουν το επόμενο βήμα του ομίλου Αποστολόπουλου. Η συγκέντρωση του κλάδου αλλάζει, βέβαια, και τα θέματα του ανταγωνισμού. Ένας επιχειρηματικός όμιλος, όπως θα μπορούσε να εννοηθεί το σχήμα που δημιουργεί το CVC, φυσικά και έχει ενισχυμένη διαπραγματευτική ικανότητα λόγω της θέσης ισχύος, η οποία μπορεί και να ενισχυθεί περαιτέρω εάν το CVC – που επενδύει πανευρωπαϊκά – «δέσει» τις ελληνικές εταιρείες σε ένα άλλο ξένο άρμα. Η διαπραγματευτική ικανότητα τόσο απέναντι στις ιδιωτικές ασφαλιστικές όσο και έναντι του ΕΟΠΥΥ είναι ισχυρή και θα πρέπει και ο ανταγωνισμός να κινηθεί εξίσου επιθετικά, αν θέλει να επιβιώσει.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 20:01