18/12/2018 10:50:40

Καταπέλτης ο γερουσιαστής Βαν Χόλλεν για την Τουρκία: Θα δώσει την τεχνολογία των F-35 στους Ρώσους

Καταπέλτης ο γερουσιαστής Βαν Χόλλεν για την Τουρκία: Θα δώσει την τεχνολογία των F-35 στους Ρώσους - Media

 

Εξωφρενική, χαρακτήρισε την στάση της Τουρκίας και του προέδρου της, Ταγίπ Ερντογάν, ο γερουσιαστής Κρις Βαν Χόλλεν (Δημοκρατικός από το Μέριλαντ), και τόνισε ότι αν οι Ηνωμένες Πολιτείες δώσουν τα μαχητικά F-35 στην ισλαμική χώρα θα μπορούσαν οι Ρώσοι να εντοπίσουν τα τρωτά σημεία τους. 

Σε ομιλία του χθες στην Ουάσιγκτον, στη δεξαμενή σκέψης Woodrow Wilson International Center, ο γερουσιαστής, εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της Τουρκίας, υπογραμμίζοντας ότι παραβιάζει τα δικαιώματα των Τούρκων πολιτών. 

Είπε συγκεκριμένα για τα F-35 και τους ρωσικούς S-400:

  • «Μπορεί να γνωρίζεται ότι η Τουρκία θέλει να αγοράσει τα προηγμένης τεχνολογίας μαχητικά αεροσκάφη F-35, την ίδια ώρα που ο πρόεδρος Ερντογάν φλερτάρει με τον πρόεδρο Πούτιν και θέλει να αγοράσει το ρωσικό αντιαεροπορικό και αντιβαλλιστικό αμυντικό σύστημα S-400. 
  • Υπάρχουν, λοιπόν, άφθονα στοιχεία ότι αν η Τουρκία έχει και τα F-35 και το (ρωσικό σύστημα) S-400 , αυτό θα μπορούσε να δώσει στους Ρώσους την ευκαιρία να εντοπίσουν τα τρωτά σημεία του και στη συνέχεια να εκμεταλλευτούν αυτές τις αδυναμίες βάζοντας σε κίνδυνο τους πιλότους μας και την ασφάλεια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. 
  • Για αυτόν ακριβώς τον λόγο συνεργάστηκα με τον γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ καταθέτοντας τροπολογίες τόσο στο νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό όσο και στο νομοσχέδιο για το τμήμα του προϋπολογισμού για τις επιχειρήσεις στο εξωτερικό (Foreign Appropriations Bill)”. 

Ο κ. Βαν Χόλλεν τόνισε ότι θα αναφερθεί συγκεκριμένα στη Τουρκία, διότι, “όπως γνωρίζετε, έχουμε δει μια απίστευτη καταστολή στον τουρκικό τύπο, στην ελευθερία δράσης και στην ελευθερία του συνέρχεσθαι. 

Ο Ερντογάν είναι ανεξέλεγκτος και έχει βαθιά απολυταρχικές τάσεις”. Είπε ότι ο τρόπος αντιμετώπισης της Τουρκίας από τους βουλευτές και γερουσιαστές “αποτελεί ένα παράδειγμα διακομματικής αντίδρασης στο Καπιτώλιο”.

 Και πρόσθεσε:  “Ήταν πολύ ξεκάθαρα. Λέει ότι η Τουρκία μπορεί να πάρει τα F-35, αλλά μόνο στη περίπτωση που η κυβέρνηση θα πιστοποιήσει ότι η Τουρκία δεν θα αγοράσει το S-400. Είναι εξωφρενικό που έχουμε έναν σύμμαχο στο ΝΑΤΟ που προσπαθεί να κρατήσει και τις δύο πόρτες ανοιχτές”. Αναφέρθηκε και στην προσπάθεια του Λευκού Οίκου να διασώσει την Τουρκία και την αγορά των F-35″, λέγοντας τα εξής:  

“Συνεχίζουμε να πιέζουμε και ελπίζω ότι όλοι θα συνεργαστούν μαζί μας για να κρατήσουμε αυτή τη τροπολογία στο νομοσχέδιο του προϋπολογισμού στη Γερουσία (Senate Appropriations Bill)”. 

Το νομοσχέδιο, ως γνωστόν, συνδέει το θέμα της παράδοσης των F-35 στη Τουρκία με το ζήτημα της αγοράς του συστήματος S-400. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, εάν ο Ταγίπ Ερντογάν προχωρήσει στην παραλαβή του ρωσικού υπερόπλου, πρέπει να ανασταλεί η παράδοση των F-35 και επίσης να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία. 

Πηγή: hellasjournal.com 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.