25/01/2020 03:48:34

Μήνας προετοιμασίας για την 1η μεταμνημονιακή ΔΕΘ - Αγώνας δρόμου για το «κοινωνικό πακέτο» που θα εξαγγείλει ο Τσίπρας

Επιστρέφει εσπευσμένα στην Ελλάδα ο Αλέξης Τσίπρας - Media

 

Μετά την έξοδο από το μνημόνιο στις 20 Αυγούστου, άνοδο στη ΔΕΘ με όλα τα δυνατά διαθέσιμα «όπλα» σχεδιάζει η κυβέρνηση: από φοροελαφρύνσεις συνολικού ύψους 750 εκ. ευρώ που προβλέπονται στο Μεσοπρόθεσμο και έχουν προαναγγελθεί εδώ και καιρό, μέχρι τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος και την υπόσχεση ότι θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για τη μη περικοπή των συντάξεων από 1.1.2019.

Με δεδομένο ότι η ΔΕΘ ( στις 8-9 Σεπτεμβρίου η επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη),  η πρώτη εκτός μνημονίου ύστερα από 8 χρόνια, πραγματοποιείται σε απόσταση αναπνοής από την τυπική λήξη του μνημονίου και το πανηγυρικό κλίμα που θα την συνοδεύσει η κυβέρνηση (φαίνεται οι ετοιμασίες για εκδήλωση στην Πνύκα να έχουν προχωρήσει αρκετά) θα επιχειρήσει να συντηρήσει αυτό το κλίμα - πάνω απ’ όλα κλίμα αισιοδοξίας και προσδοκιών με το βλέμμα στην κάλπη όποτε κι αν έρθει αυτή .

Έτσι στην Κουμουνδούρου χθες έγινε μια πρώτη συζήτηση γύρω από τις εξαγγελίες κοινωνικού χαρακτήρα  που θα κάνει ο πρωθυπουργός με βασικό δεδομένο τον δημοσιονομικό χώρο που προβλέπεται για το 2019, ύψους 750 εκ. ευρώ, μετά την επίτευξη του πλεονάσματος 3,5%.

Τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου επιχείρησαν μια πρώτη χαρτογράφηση των κοινωνικών ακροατηρίων στα οποία θα μπορούσε να διανεμηθεί το υπερπλεόνασμα το οποίο κατά κανόνα θα διανεμηθεί μέσω φοροελαφρύνσεων. Αυτές  ενδέχεται να πιάσουν και τη κατώτερη βαθμίδα των μεσαίων στρωμάτων (σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ των προτάσεων που ακούστηκαν χθες ήταν και μια  μικρή μείωση στο φόρο εισοδήματος μικρομεσαίων εισοδημάτων).

Επίσης, ένα βασικό ακροατήριο αποτελούν οι συνταξιούχοι στους οποίους αναμένεται να κατευθυνθεί το φετινό κοινωνικό μέρισμα, ανεξαρτήτως του αν η κυβέρνηση θα επιτύχει επιπλέον και τη μη περικοπή των συντάξεων ή όχι.

Σύμφωνα με πληροφορίες σκέψεις υπάρχουν και για εξαγγελίες που αφορούν τη Βόρειο Ελλάδα.

Επίσης, η κυβέρνηση θα αναδείξει το κομμάτι των εργασιακών με αιχμή την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την αύξηση του κατώτατου μισθού - άλλωστε τα εργασιακά αποτελούν για την κυβέρνηση κεντρική διαχωριστική γραμμή με την αξιωματική αντιπολίτευση.

Οι συσκέψεις σε κόμμα και κυβέρνηση θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα, προκειμένου να χαραχτούν οι πολιτικές κατευθύνσεις σχετικά με το κοινωνικό πακέτο το οποίο στη συνέχεια θα εξειδικεύσει το οικονομικό επιτελείο.

Την επόμενη εβδομάδα είναι πιθανό να συνεδριάσει για τα ίδια ζητήματα και η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στην Κεντρική Επιτροπή που θα γίνει στα τέλη Αυγούστου θα παρουσιαστεί το συνολικό σχέδιο της κυβέρνησης για την επόμενη περίοδο.

 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.