search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:54
MENU CLOSE

Τουρισμός: Μια πραγματική ελληνική αξία

18.07.2018 10:12

 

Ξεπερνώντας κάθε αισιόδοξη προσδοκία, η φετινή τουριστική περίοδος το δίχως άλλο δίνει μια μεγάλη ανάσα στην καθημαγμένη  ελληνική οικονομία. Ακούμε τις τελευταίες δεκαετίες διάφορες στερεότυπες εκφράσεις για τον τουρισμό: ότι αποτελεί την «αιχμή του δόρατος της ελληνικής οικονομίας» , ότι είναι «η βαριά βιομηχανία της χώρας» και διάφορες άλλες στομφώδεις διαπιστώσεις. Αντίθετα, δεν παρακολουθούμε καμιά σημαντική προσπάθεια οργάνωσης,  συστηματοποίησης και εκσυγχρονισμού. Παρά τις καλές επιδόσεις,  υπάρχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης ώστε η χώρα ως τουριστικός προορισμός να γίνει ακόμα πιο ελκυστικός.  Κι αυτό αποτελεί κοινή διαπίστωση που κάποια στιγμή πρέπει να εφαρμοστεί.  Αν και γινόμαστε κοινότοποι, η Ελλάδα μπορεί να βασιστεί στέρεα στην τουριστική ανάπτυξη. 

Η τουριστική βιομηχανία αποτελεί πεδίον δόξης λαμπρό για την ελληνική επιχειρηματικότητα, μια σταθερά ανάπτυξης, όπως αποδείχτηκε στα χρόνια της κρίσης μια σωτήρια οικονομική δραστηριότητα. Ταυτόχρονα τροφοδοτεί μια σειρά οικονομικών δραστηριοτήτων που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τον τουρισμό, τονώνει τις τοπικές οικονομίες, συμβάλλει στην αντιμετώπιση της τεράστιας ανεργίας -κυρίως των νέων-, στηρίζει τη μεσαία τάξη η οποία βάλλεται σφοδρά. 

Κάποιες φορές σχηματίζεται η  εντύπωση ότι όλη αυτή  η δραστηριότητα προχωράει μόνη της, στον αυτόματο, ότι αποτελεί άλλη μια «σταθερά» της καλής μας τύχης. Ωστόσο, όλοι μας γνωρίζουμε ότι η καλή τύχη μπορεί εύκολα να αντιστραφεί, όταν βασίζεσαι αποκλειστικά σε αυτήν. «Συν Αθηνά και χείρα κίνει», λοιπόν, πράγμα που σημαίνει ότι επί τέλους πρέπει να σκεφτούμε πολύ σοβαρά την ανάπτυξη του κλάδου βάσει ενός σχεδίου που θα ανανεώνει, θα εκσυγχρονίζει, θα διευρύνει την τουριστική περίοδο στην διάρκεια όλου του χρόνου. 
Οι δυνατότητες είναι πολλές και οι ευκαιρίες μπροστά μας: αρκεί να τις αδράξουμε. 

Υ.Γ.  Κάποτε, στα χρόνια των παχιών αγελάδων και του υπερτροφικού δημόσιου τομέα, όταν το δημοσιοϋπαλληλίκι αποτελούσε την υπέρτατη αξία και πληρούσε τις φιλοδοξίες και του πιο απαιτητικού ρωμιού, διαφορές προοδευτικές αντιλήψεις κυκλοφορούσαν το επιχείρημα ότι θα γίνουμε τα γκαρσόνια της Ευρώπης…  Ε, λοιπόν, αυτά τα  «γκαρσόνια» ας καταλάβουν επί τέλους σήμερα ότι συντηρούν ολόκληρη την χώρα και αποτελούν την χρυσή ελπίδα ευημερίας του τόπου!   

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15