23/01/2020 14:01:25

Στα άκρα οδηγούνται οι σχέσεις Ελλάδας - Ρωσίας μετά τις απελάσεις

Στα άκρα οδηγούνται οι σχέσεις Ελλάδας - Ρωσίας μετά τις απελάσεις - Media
 
Σαφή την πρόθεσή της να απαντήσει στις απελάσεις Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα έκανε η Μόσχα, στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων από την εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.
 
Αν και ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό πότε θα εφαρμοστούν τα «αντίποινα», η Ζαχάροβα σημείωσε ότι «κατανοούμε πως ο ελληνικός λαός πρέπει να επικοινωνεί με τους Ρώσους εταίρους και να μην πέφτει θύμα βρώμικων προβοκατσιών, στις οποίες, δυστυχώς, υπέπεσε η Αθήνα».
 
Προσέθεσε, μάλιστα, ότι «δυστυχώς, φυσικά, μιλάμε για πολιτική. Τέτοια πράγματα δεν μένουν χωρίς συνέπειες. Δεν εξαφανίζονται δίχως να αφήσουν ένα ίχνος. Βέβαια, δυστυχώς, όλα αυτά ρίχνουν σκιά στις διμερείς σχέσεις, χωρίς να εισάγουν κανένα εποικοδομητικό στοιχείο».
 
Παράλληλα, η Ζαχάροβα επιβεβαίωσε ότι η επίσκεψη του Σεργκέι Λαβρόφ για τα μέσα Σεπτεμβρίου είναι στον αέρα, ενώ διέψευσε πληροφορίες που αναφέρουν ότι ο Ρώσος ΥΠΕΞ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Νίκο Κοτζιά κατά την οποία ο Λαβρόφ απείλησε ότι αν προκριθεί η συμφωνία Ελλάδας - ΠΓΔΜ τότε η Μόσχα θα μπλοκάρει τη σχετική συμφωνία στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
 
Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα αποφάσισε την απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών και την απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα σε άλλους δύο για παράνομες ενέργειες κατά της εθνικής ασφάλειας, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ρώσοι διπλωμάτες, φέρονται να προσπάθησαν να δωροδοκήσουν αξιωματούχους και να υποδαυλίσουν διαδηλώσεις για να μποϊκοτάρουν τη συμφωνία των Πρεσπών μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων.
 
Σκληρή απάντηση από το ΥΠΕΞ
Πάντως, το ελληνικό ΥΠΕΞ αντέδρασε στις δηλώσεις Ζαχάροβα, με μια σκληρή ανακοίνωση στην οποία ανέφερε:
 
«Οι σημερινές δηλώσεις της Εκπροσώπου του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών είναι χαρακτηριστικό δείγμα ασέβειας προς τρίτη χώρα, καθώς και έλλειψης κατανόησης του σύγχρονου κόσμου, στον οποίο τα κράτη, ανεξαρτήτως μεγέθους, έχουν αυτοτέλεια και μπορούν να ασκήσουν ανεξάρτητη, πολυδιάστατη και δημοκρατική εξωτερική πολιτική.
 
Τέτοιες αρνητικές λογικές παρακίνησαν άλλωστε τους τέσσερις Ρώσους πολίτες να προβούν στις ενέργειες που οδήγησαν στην απέλασή τους ή στην απαγόρευση εισόδου τους στην Ελλάδα. Τα στοιχεία δε, βάσει των οποίων ενήργησε η Ελλάδα, είχαν παρουσιαστεί εγκαίρως στις ρωσικές αρχές. Εξάλλου, και οι ίδιες οι ρωσικές αρχές έχουν πολύ καλή γνώση του τι πράττουν οι άνθρωποί τους.
 
Η Ελλάδα επεδίωξε εξαρχής να διαχωρίσει τις ενέργειες των ατόμων αυτών από την επίσημη ρωσική εξωτερική πολιτική. Με τη σημερινή της όμως δήλωση, η Εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών υιοθετεί και δείχνει ως να θέλει να νομιμοποιήσει τις παράνομες αυτές ενέργειες.
 
Η συνεχής ασέβεια προς την Ελλάδα πρέπει να σταματήσει. Ουδείς δικαιούται ή δύναται να παρεμβαίνει στις εσωτερικές της υπόθεσης. Τέλος, ανυπόστατοι ισχυρισμοί, σύμφωνα με τους οποίους η απόφαση αυτή ελήφθη κατόπιν πιέσεων τρίτων, είναι ανάξιοι σχολιασμού και δείχνουν νοοτροπία ανθρώπων που δεν αντιλαμβάνονται τις αρχές και τις αξίες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής».

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.