20/09/2020 07:40:35

Οδοιπορικό στη Νέδα – Το μοναδικό θηλυκό ποτάμι (Video/Photos)

Οδοιπορικό στη Νέδα – Το μοναδικό θηλυκό ποτάμι (Video/Photos) - Media

 

Η Νέδα είναι το μοναδικό θηλυκό ποτάμι της Ελλάδας και οι μύθοι που υφαίνονται με το όνομά της χάνονται στα βάθη του χρόνου. 

Σύμφωνα με την αρχαία Ελληνική μυθολογία, όταν η Ρέα γέννησε το Δία, τον έδωσε στη νύμφη Νέδα,  θεότητα των νερών, για να τον προστατέψει από τον άνδρα της Κρόνο. 
Η Νέδα  θήλασε το βρέφος μαζί με τις νύμφες Θεισόα και Αγνώ, το έλουσε στο ποτάμι που πήρε το όνομά της.

Επίσης, σύμφωνα με η μυθολογία, με τη Νέδα συνδέονται και άλλες θεότητας του κύκλου της ζωής, η Δήμητρα, η Περσεφόνη και ο Πλούτωνας. 

Σύμφωνα με τις περιγραφές του Παυσανία, το 2ο αι. μ.Χ. στις όχθες της Νέδας υπήρχε ο ναός της Δήμητρας. Σημαντικοί είναι και οι αρχαιολογικοί χώροι που υπάρχουν εκεί. Κοντά στις πηγές βρίσκεται ο Επικούρειος Απόλλωνας, δημιούργημα του Ικτίνου, που κατασκευάστηκε την ίδια  εποχή με τον Παρθενώνα, καθώς και ο ναός του Πανός. Στην κορυφή του Λυκαίου, λατρεύονταν ο Δίας, ενώ εκεί βρίσκεται και η Λυκόσουρα, την οποία ο Ησίοδος θεωρούσε «την πρώτη πόλη της ανθρωπότητας». 

Την περιοχή που βρίσκεται το ποτάμι Νέδα, κατοίκησαν οι Πελασγοί. Αναφέρεται ο βασιλιάς των Πελασγών, ο Λυκάων ως ο ιδρυτής της αρχαίας Λυκόσουρας, και ο πατέρας του Φίγαλου ως ο ιδρυτής της αρχαίας Φιγαλείας

Φυσικό όριο των νομών Ηλείας και Μεσσηνίας

Το ποτάμι της Νέδας είναι το φυσικό όριο των νομών Ηλείας και Μεσσηνίας. Στα χωριά  Βάστα και Άνω Μέλπεια βρίσκεται η Αγ. Θεοδώρα, το πανέμορφο και ξακουστό ξωκλήσι με τα 17 δένδρα στη σκέπη της.

Το ποτάμι πηγάζει από το όρος Λύκαιο, ανάμεσα στα χωριά Κακαλέτρι και Πέτρα στα ορεινά της Μεσσηνίας, πολύ κοντά στην Ανδρίτσαινα. Τα νερά της, ύστερα από 32 χιλιόμετρα φυσικής ομορφιάς, συναντούν το Ιόνιο στη θέση Ελαία, λίγο έξω από την Κυπαρισσία.

Το φαράγγι είναι προσπελάσιμο το Καλοκαίρι

Το φαράγγι της Νέδας, το οποίο διασχίζει κι ο ομώνυμος ποταμός, έχει μοναδική χλωρίδα και πανίδα. Οι συνεχείς εναλλαγές του τοπίου, η πλούσια  βλάστηση, οι τεράστιες ποταμίσιες πέτρες μέσα στα ανοιχτοπράσινα νερά κι οι επιβλητικοί βράχοι, κάνουν το πέρασμά της αληθινή πρόκληση, αλλά και απόλαυση για τον επισκέπτη.

Το φαράγγι γίνεται προσπελάσιμο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ενώ την ομορφιά του τοπίου συνθέτουν ελαιώνες, συκιές, πλατάνια, αγριοβελανιδιές και πουρνάρια.

Υπάρχουν επίσης  τρεις καταρράκτες που καταλήγουν σε μικρές κολυμπήθρες. Σε μια πλαγιά βρίσκεται το εκκλησάκι της Παναγιάς και λίγο πιο πάνω η εσοχή, όπου σύμφωνα με την παράδοση βρέθηκε η θαυματουργή εικόνα. 

Λίγο πιο κάτω βρίσκεται το Στόμιο (λίγα χιλιόμετρα ανατολικά από το Στόμιο βρίσκεται η Φιγαλεία) μια μεγάλη σπηλιά μοναδικής ομορφιάς, απ' όπου περνούν τα νερά του ποταμού, μέχρι να καταλήξουν στον παραπόταμο Πάμισσο, στην περιοχή Λεμονιά. 

Πριν την είσοδο του Στομίου και σε απόσταση 150μ. από την κοίτη της Νέδας, γκρεμίζονται τ' αφρισμένα νερά του περίφημου καταρράκτη της Φιγαλίας ύψους 50 μ., που ξεπροβάλλει από ένα εντυπωσιακό φαράγγι το οποίο ορίζεται από θεόρατους σαν κρεμαστούς βράχους.

Δεξιά και αριστερά υψώνονται κατάφυτοι λόφοι και βουνά ενώ 30 περίπου πηγές και κεφαλάρια αναβλύζουν και εμπλουτίζουν το ποτάμι με κρυστάλλινα νερά, δίνοντας, παλαιότερα, κίνηση σε αρκετούς νερόμυλους, που βρίσκονται ακόμη και σήμερα ερειπωμένοι στις όχθες της Νέδας. 

Φωτογραφίες: Eurokinissi/Αντώνης Νικολόπουλος. Πληροφορίες: Σύλλογος Ζούρτσα.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.