29/03/2020 16:07:15
24.7.2018 / ΑΝΤΡΙAΝΑ ΒΑΣΙΛA
Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 2030 στις 19-7-2018

Νέα θεσμική αγορά μικρών δανείων - Μέχρι 25.000€ χωρίς εξασφάλιση

Νέα θεσμική αγορά μικρών δανείων - Μέχρι 25.000€ χωρίς εξασφάλιση - Media

 

Εξωτραπεζικά θα μπορούν πλέον οι ενδιαφερόμενοι να παίρνουν δάνεια (έως 25.000 ευρώ χωρίς εξασφαλίσεις), αφού το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης δημιουργεί και για την Ελλάδα το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο

Έτσι, λοιπόν, στον θεσμό των μικροπιστώσεων θα μπορούν πλέον να δραστηριοποιούνται και μη τραπεζικά ιδρύματα, μιας και οι τράπεζες έτσι κι αλλιώς δεν τον εξασκούν πια.

Το πλαίσιο για τις μικροπιστώσεις προσδιορίζεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου, το οποίο θα τεθεί σύντομα σε δημόσια διαβούλευση.

Σε πρώτη φάση, στόχος του υπουργείου είναι να διαμορφώσει το θεσμικό πλαίσιο για τη σύσταση μη τραπεζικών οργανισμών μικροχρηματοδότησης και, σε δεύτερο στάδιο, να παράσχει μέσω αυτών και χρηματοδότηση προς τους δικαιούχους των μικροπιστώσεων.

Όπως εξηγούν στελέχη του υπουργείου, με την έλευση του νέου πλαισίου, οργανισμό μικροχρηματοτοδότησης θα μπορεί να δημιουργήσει οποιοσδήποτε πληροί τις προϋποθέσεις του νόμου και των κριτηρίων που θα θέσει στη συνέχεια η Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ), η οποία και σ’ αυτές τις περιπτώσεις θα αποτελεί την εποπτική αρχή και θα παρέχει τις σχετικές αδειοδοτήσεις. Σε κάθε περίπτωση, αναφέρουν τα ίδια στελέχη, το πλαίσιο εποπτείας της ΤτΕ θα είναι σαφώς πιο χαλαρό από αυτό που ισχύει για τις εμπορικές και τις συνεταιριστικές τράπεζες.

Συνεπώς, οργανισμό μικροπίστωσης θα μπορεί δημιουργήσει μια επιχείρηση, ένα fund, κάποιο ή από κοινού κάποια επιμελητήρια, αναπτυξιακές εταιρείες κ.ο.κ. Δηλαδή, όποιος μπορεί να καλύπτει τους όρους του θεσμικού πλαισίου, το οποίο θα θέτει υποχρεωτικά την ύπαρξη ελάχιστου κεφαλαίου, επιχειρησιακού σχεδίου που να μπορεί να ανταποκριθεί στον συγκεκριμένο σκοπό, οργανωτικής δομής και όποιων άλλων προϋποθέσεων θέτει η ΤτΕ.

Οι οργανισμοί θα απευθύνονται σε όσους δεν έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα και το μέγιστο ποσό του δανείου, δεν θα ξεπερνά τις 25.000 ευρώ. Με δεδομένο ότι ελλείψει εμπράγματων εξασφαλίσεων οι μικροπιστώσεις χαρακτηρίζονται ως δάνεια υψηλού κινδύνου, θα υπάρχει συνεχής καθοδήγηση των δανειοληπτών από ειδικούς συμβούλους του φορέα χρηματοδότησης.

Στην πράξη, οι μικροί και νέοι επιχειρηματίες που σήμερα δεν είναι εύκολο να λάβουν δάνειο από τις τράπεζες θα μπορούν να επισκέπτονται ένα ανεξάρτητο χρηματοδοτικό οργανισμό, να παρουσιάζουν το επιχειρηματικό τους σχέδιο και, αν κρίνεται βιώσιμο, να λαμβάνουν χρηματοδότηση.

Προκειμένου να «τονώσει» το νέο θεσμό, το υπουργείο Οικονομίας στοχεύει να συμμετάσχει στα πρώτα στάδια δημιουργίας των οργανισμών μικροπιστώσεων, με ένα ποσό το οποίο μπορεί να ανέλθει στα 40 εκατ. ευρώ. Με δεδομένο ότι οι πόροι αυτοί θα είναι επιστρεπτέοι, το ποσό θα ανακυκλώνεται. Πάντως, υπάρχουν σκέψεις και για μερική επιδότηση του επιτοκίου.

 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.