search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 01:11
MENU CLOSE

Καλαφάτης: Εκλογές πριν την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών

21.07.2018 09:29
Καλαφάτης: Εκλογές πριν την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών - Media

 

Παράταξη των μεγάλων εθνικών επιλογών, της ευθύνης, του μέτρου και της μετριοπάθειας αποκαλεί ο Σταύρος Καλαφάτης τη Νέα Δημοκρατία, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην Politik.

Ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζει ότι η κλεψύδρα των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αδειάζει. Εκτιμά ότι οι Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος ετοιμάζονται να “αποδράσουν” από την κυβέρνηση προσπαθώντας να δημιουργήσουν συνθήκες χάους για την επόμενη ημέρα, ενώ χαρακτηρίζει «απόλυτα εφικτό» τον στόχο της ΝΔ να κατακτήσει απόλυτη και ισχυρή πλειοψηφία στη νέα Βουλή.

Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών απαντά πως: «Αν, λοιπόν, ο κ. Τσίπρας σχεδιάζει να αιφνιδιάσει, ας τον φωτίσει ο Θεός να το κάνει μια ώρα αρχύτερα. Για να τον αιφνιδιάσουν και οι Έλληνες με την ετυμηγορία τους». Τέλος, όσον αφορά στη Θεσσαλονίκη και τον δήμαρχο της πόλης, Γιάννη Μπουτάρη, προβλέπει ότι η περίοδος της περιπλάνησης και της φιγούρας τελειώνει οριστικά τον ερχόμενο Μάη. «Οι Θεσσαλονικείς δεν αντέχουμε άλλο ούτε την αδράνεια και τη συσσώρευση προβλημάτων, ούτε τις προκλήσεις σε βάρος της ιστορίας και των αγώνων του Έθνους μας» σημειώνει χαρακτηριστικά.

-Κύριε Καλαφάτη, με αφορμή την τελευταία αντιπαράθεση των κυρίων Τσίπρα-Μητσοτάκη στην Ολομέλεια της Βουλής, υπάρχει διάχυτη η αίσθηση ότι η χώρα μπαίνει σε μια μακρά και «σκληρή» προεκλογική περίοδο. Αντέχει η Ελλάδα αυτό το κλίμα έντασης και πόλωσης, τη στιγμή που η οικονομία μας προσπαθεί να επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης;

«Ξεκίνησαν με τη θεωρία των παιγνίων και καταλήγουν με το δόγμα του χάους. Καταφεύγουν στο φανατισμό, την πόλωση και το διχασμό. Ξέρουν ότι δεν μπορούν να προκαλέσουν συσπείρωση και επενδύουν στην αντισυσπείρωση. Απευθύνονται στα έσχατα υπολείμματα των ψηφοφόρων τους και προσπαθούν να συγκρατήσουν ό,τι μπορούν. Αδιαφορούν για τις συνέπειες της ανευθυνότητας, της μόλυνσης του πολιτικού περιβάλλοντος, της οξύτητας. Επιμένουν στο λαϊκισμό που τρώει σαν σαράκι τα ρούχα μας. Τους παρακολουθούμε, αλλά δεν τους ακολουθούμε στο βούρκο που επέλεξαν. Δεν παίζουμε το παιχνίδι τους. Είμαστε παράταξη των μεγάλων εθνικών επιλογών, η παράταξη της ευθύνης, του μέτρου και της μετριοπάθειας, η παράταξη που νοιάζεται να δώσει και όχι να πάρει από την Ελλάδα και τους ¨Έλληνες. Αυτό ζητούν οι πολίτες στις δύσκολες ώρες που περνά η πατρίδα μας. Και αυτό τους προτείνουμε. Ακούμε τη φωνή τους και βάζουμε πάνω από όλα το εθνικό συμφέρον και το συλλογικό καλό».

-Τις τελευταίες ημέρες διακινούνται σενάρια για πιθανές τετραπλές εκλογές το Μάιο του 2019. Δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός έχει αποδείξει ότι είναι τακτικιστής, συμφωνείτε με όσους υποστηρίζουν ότι αυτά τα σενάρια είναι μια προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου να θολώσει τα νερά και να αιφνιδιάσει με πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο; 

«Εκλογές μπορεί να γίνουν ανά πάσα στιγμή και μάλιστα πολύ πριν το Μάιο. Ακόμη κι αν έχουν οργανώσει αποστασία -όπως δηλώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος- για να κυρώσουν τη συμφωνία των Πρεσπών, η κλεψύδρα τους αδειάζει. Δεν μπορούν να αντέξουν άλλο, ετοιμάζονται να αποδράσουν και προσπαθούν να δημιουργήσουν συνθήκες χάους για την επόμενη μέρα. Γι’ αυτό ακριβώς οφείλουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να συγκροτήσουμε μια πλατιά κοινωνική συμμαχία και να κατακτήσουμε απόλυτη και ισχυρή πλειοψηφία στη νέα Βουλή. Αυτός είναι ο στόχος μας και ο στόχος αυτός είναι απόλυτα εφικτός. Αν, λοιπόν, ο κ. Τσίπρας σχεδιάζει να αιφνιδιάσει, ας τον φωτίσει ο Θεός να το κάνει μια ώρα αρχύτερα. Για να τον αιφνιδιάσουν και οι Έλληνες με την ετυμηγορία τους».

«Στον ΣΥΡΙΖΑ θα τρίβουν τα μάτια τους μόλις ανοίξουν οι κάλπες»

-Σύμφωνα με τη «Μητέρα των Δημοσκοπήσεων» και την ανάλυση των τελευταίων πέντε μετρήσεων, η ΝΔ διευρύνει συνεχώς το προβάδισμά της έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο στις συζητήσεις μεταξύ πολιτών ακούγεται συνεχώς η φράση: «Δεν κερδίζει η ΝΔ, αλλά χάνει ο ΣΥΡΙΖΑ».  Το ερώτημα είναι πώς μπορεί η ΝΔ να κερδίσει τη θετική ψήφο της κοινωνίας, δεδομένου ότι τους τελευταίους μήνες κυριαρχεί η φράση «όλοι ίδιοι είναι»;

«Ακόμα και όσοι εξακολουθούν να μέμφονται συνολικά το πολιτικό σύστημα ξέρουν πολύ καλά πως ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ έχουν καταρρίψει κάθε ρεκόρ αναξιοπιστίας, ψεύδους, καιροσκοπισμού, υπονόμευσης των θεσμών και εμπαιγμού των πολιτών. Βαρύνονται με το έγκλημα του 2015 που στοίχισε πάνω από 100 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά και την εγκατάλειψη των εθνικών δικαίων. Η Νέα Δημοκρατία διεκδικεί τη θετική ψήφο των πολιτών και ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτείνει μια “συμφωνία αλήθειας”. Θα συνεχίσουμε να λέμε αυτά που μπορούμε να κάνουμε. Και ο κόσμος θα μας επιλέξει, ξέροντας ότι τα εννοούμε. Η διεύρυνση της απόστασης ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και το ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο συνεχίζεται, αλλά είναι βέβαιο πως θα πάρει νέα δυναμική αμέσως μόλις προκηρυχθούν εκλογές. Θα τρίβουν τα μάτια τους μόλις ανοίξουν οι κάλπες».

-Τι μπορεί να αλλάξει άμεσα η ΝΔ στην οικονομία της χώρας και ειδικότερα σε επίπεδο φορολογίας, από τη στιγμή που τα χέρια της επόμενης κυβέρνησης είναι «δεμένα» λόγω των μέτρων που έχουν ψηφίσει Τσίπρας-Καμμένος για το 2019-2020;

«Έχουμε αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών τόσο για τα νοικοκυριά, όσο και τις επιχειρήσεις, όπως επίσης και για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και του ΕΝΦΙΑ. Προωθώντας ένα τολμηρό σχέδιο μεταρρυθμίσεων και αποκρατικοποιήσεων, θα ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των εταίρων μας και των αγορών και θα επιδιώξουμε μείωση του στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα, ώστε να αποκτήσουμε πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο, να πετύχουμε μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης, να δημιουργήσουμε περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις δουλειάς.  Ο βασικός οικονομικός και κοινωνικός στόχος μας συμπυκνώνεται σε τρεις λέξεις: Δουλειές, δουλειές, δουλειές».

-Μπορεί μια μελλοντική κυβέρνηση της ΝΔ να ακυρώσει ή να αλλάξει τη συμφωνία των Πρεσπών που εκχωρεί το όνομα της Μακεδονίας στο κρατίδιο των Σκοπίων;

«Η συμφωνία των Πρεσπών υπογράφηκε χωρίς την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου και χωρίς τη στήριξη του κοινοβουλίου, σε πλήρη αντίθεση με τη βούληση της πλειονότητας των Ελλήνων. Παραβιάζει κατάφορα την εθνική γραμμή, καθώς αναγνωρίζει στους Σκοπιανούς το δικαίωμα, όχι μόνο να αυτοαποκαλούνται, αλλά και να ονομάζονται από όλο τον κόσμο “Μακεδόνες”, ενώ δέχεται “μακεδονική” εθνότητα και γλώσσα, που δεν είχε δεχτεί  -και δεν μπορούσε να δεχτεί-  καμιά άλλη ελληνική κυβέρνηση. Επιπλέον παραπέμπει τη χρήση εμπορικών επωνυμιών και σημάτων από τις δύο χώρες σε διεθνή ομάδα ειδικών, γεγονός που δημιουργεί σοβαρά ζητήματα για τον παραγωγικό και εμπορικό κόσμο της Μακεδονίας μας. Αντί να παίρνει από τους σφετεριστές, τους δίνει νέα δικαιώματα σε βάρος μας. Ακυρώνει ταυτόχρονα την απόφαση του Βουκουρεστίου που πέτυχε η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή και συμπυκνωνόταν στη φράση “πρώτα λύση και μετά πρόσκληση ένταξης”, καθώς τα Σκόπια, με την έγκριση του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου, έχουν πάρει πρόσκληση ένταξης στη συμμαχία και πανηγυρίζουν προκαλώντας τους Έλληνες. Η Νέα Δημοκρατία, όπως έχει δηλώσει ο πρόεδρός της Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα κυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών, ούτε ως αντιπολίτευση, ούτε ως κυβέρνηση. Για να προλάβουμε, ωστόσο, νέα τετελεσμένα είναι ανάγκη να γίνουν εκλογές το ταχύτερο δυνατό. Αυτούς εδώ δεν τους αντέχει η Ελλάδα, δεν τους αντέχουμε οι Έλληνες».

«Οι Θεσσαλονικείς δεν αντέχουμε άλλο την αδράνεια»

-Μέχρι πού είναι αποφασισμένη να φτάσει η ΝΔ για να εξασφαλίσει το δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού;

«Επιμένουμε ότι οι Έλληνες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους πρέπει να μπορούν να ψηφίζουν στον τόπο της διαμονής τους. Αυτό που έκανε πράξη ακόμη και ο Ερντογάν, δεν μπορεί να το αρνούνται οι κ. Τσίπρας και Καμμένος στους Έλληνες. Είναι εθνική και δημοκρατική υποχρέωση για το σεβασμό της οποίας θα συνεχίσουμε την πίεση. Θα συνεχίσουμε να φέρνουμε τη σημερινή κυβέρνηση αντιμέτωπη με την υποκρισία της».

-Έχοντας την εμπειρία, ποια χαρακτηριστικά πρέπει να έχει ένας υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης για να κερδίσει τον Γιάννη Μπουτάρη; Κατά τη γνώμη σας, η  ΝΔ πρέπει να επιλέξει και να στηρίξει ως υποψήφιο δήμαρχο κάποιο πολιτικό πρόσωπο ή να προχωρήσει σε μια επιλογή εκτός του στενού πολιτικού πυρήνα;

«Η Ν.Δ. θα στηρίξει υποψήφιο που θα έχει την αναγνώριση της κοινωνίας και των δημιουργικών δυνάμεων της πόλης, θα γνωρίζει τα προβλήματά της και θα φέρνει νέες ιδέες για την επίλυσή τους, θα συνενώσει δυνάμεις σε μια κοινή πορεία ανάδειξης και αξιοποίησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της.  Και ο υποψήφιος αυτός είναι βέβαιο πως θα κερδίσει το Δήμο Θεσσαλονίκης. Η περίοδος της περιπλάνησης και της φιγούρας τελειώνει οριστικά τον ερχόμενο Μάη. Οι Θεσσαλονικείς δεν αντέχουμε άλλο ούτε την αδράνεια και τη συσσώρευση προβλημάτων, ούτε τις προκλήσεις σε βάρος της ιστορίας και των αγώνων του Έθνους μας».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 01:11