search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 10:26
MENU CLOSE

Πέθανε ο Φίλιππος Δεμερτζής Μπούμπουλης – Εμπνευστής και δημιουργός του Μουσείου της Μπουμπουλίνας

22.07.2018 07:41
Πέθανε ο Φίλιππος Δεμερτζής Μπούμπουλης - Εμπνευστής και δημιουργός του Μουσείου της Μπουμπουλίνας - Media

 

«Ενα μουσείο για τη Μπουμπουλίνα, έτσι όπως λειτουργεί το δικό μας και εννοώ με την εξιστόρηση του βίου της και των πολεμικών γεγονότων της εποχής, είναι μία πηγή γνώσης για τον επισκέπτη και ταυτόχρονα ύμνος στη μάχη για την ελευθερία» είχε δηλώσει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο Φίλιππος Δεμερτζής – Μπούμπουλης, που έβαλε στόχο ζωής και τα κατάφερε να κάνει Μουσείο το ιστορικό σπίτι της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας.

Ο Φίλιππος Δεμερτζής – Μπούμπουλης, που απεβίωσε σε ηλικία 63 ετών, άφησε πίσω του μία σπουδαία παρακαταθήκη όχι μόνο για τις Σπέτσες αλλά και την ίδια την χώρα. Το 1990, εγκαταλείποντας την καριέρα του στη ναυτιλία εγκαταστάθηκε μόνιμα με την οικογένειά του στο ιστορικό νησί, όπου και ίδρυσε το Μουσείο της Μπουμπουλίνας.Επρόκειτο για το αρχοντικό σπίτι ηλικίας 300 ετών και 750 τετραγωνικών, όπου έζησε η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα. Το εγχείρημα δεν ληταν καθόλου εύκολο καθώς η επισκευή και αναπαλαίωση του ήταν ιδιαιτέρως κοστοβόρα. Ο ίδιος ωστόσο αποκαλούσε την πρωτοβουλία του «έργο ζωής» και η οποία με την ολοκλήρωση της,έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αύξηση της τουριστικής κίνησης στο νησί των Σπετσών και στη διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Σύμφωνα με παλαιότερη συνέντευξη του «το μουσείο – από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα – έχει δεχθεί πάνω από 550.000 επισκέπτες (εκ των οποίων οι 120.000 είναι μαθητές), οι οποίοι, συγκινούνται από την συναρπαστική ιστορία της ηρωίδας της Επανάστασης του 1821, η οποία μέχρι προσφάτως ήταν η μόνη γυναίκα στην παγκόσμια ναυτική ιστορία τιμημένη με τον τίτλο της ναυάρχου».

Ο Φίλιππος Δεμερτζής, καταγόταν από την πλευρά του πατέρα του από την γνωστή οικογένεια Δεμερτζή, από την οποία προερχόταν και ο Κωνσταντίνος Δεμερτζής, καθηγητής του Πανεπιστήμιου Αθηνών και πρωθυπουργός της Ελλάδος το 1935. Από την πλευρά της μητέρας του καταγόταν από την οικογένεια της ιστορικής προσωπικότητας του 1821, Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας, καθώς ο παππούς του, Ναύαρχος Νικόλαος Μπούμπουλης ήταν δισέγγονος της.

Το Μουσείο της Μπουμπουλίνας τον αποχαιρέτησε μία λιτή ανακοίνωση:

Με βαριά καρδιά και θλίψη θα θέλαμε να σας ανακοινώσουμε τον θάνατο του ιδρυτή του Μουσείου Μπουμπουλίνας, Φίλιππου Δεμερτζή-Μπούμπουλη. Μια τεράστια απώλεια για την οικογένειά του και το αγαπημένο του νησί, τις Σπέτσες.

Πηγή: kathimerini

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 10:25