10/12/2018 09:45:04

Κουβέλης: Απόλυτα δικαιολογημένη η απέλαση των δύο Ρώσων διπλωματών

Κουβέλης: Δεν έχω στοιχεία για απαγωγή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών - Media

 

Η κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στις φυλακές Αδριανούπολης έχει ξεπεράσει τα όρια και τις διαστάσεις του αρχικού συμβάντος, με ευθύνη της τουρκικής πλευράς, δηλώνει ο Φώτης Κουβέλης σε συνέντευξή του στη RealNews. 

Ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας χαρακτηρίζει ανεπίτρεπτο τον συμψηφισμό που επιχειρεί να κάνει η Αγκυρα, αμέσως και εμμέσως, της υπόθεσης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με εκείνη των 8 Τούρκων στρατιωτικών.

«Σε καμία περίπτωση, η απελευθέρωση των δύο στελεχών μας δεν αποτελεί αντικείμενο συναλλαγής με τις τουρκικές Αρχές για την παράδοση των Τούρκων που πήραν πολιτικό άσυλο από την ελληνική Δικαιοσύνη», τόνισε και συμπλήρωσε: «Η Ελλάδα είναι μια χώρα που στηρίζεται και δρα στη βάση των κανόνων του δικαίου. Η παροχή πολιτικού ασύλου στους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς αποτελεί απόφαση της ανεξάρτητης ελληνικής Δικαιοσύνης και μόνον αυτής. Οι τουρκικές Αρχές πρέπει να κατανοήσουν ότι κανέναν δεν ωφελεί να προστίθενται βάρη στις επί μακρόν βεβαρημένες ελληνοτουρκικές σχέσεις».

Ακόμη, ο κ. Κουβέλης χαρακτήρισε απόλυτα δικαιολογημένη την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να απελάσει τους δύο Ρώσους διπλωμάτες, καθώς αυτή αφορούσε «σε ενέργειες επέμβασής τους στα εσωτερικά της χώρας μας». Ακόμη, εκτίμησε ότι το γεγονός αυτό και η ένταση που προέκυψε εξαιτίας του δεν θα έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις στις σχέσεις των δύο χωρών.

Σε ερώτημα για το αν υπάρχει ενδεχόμενο να προχωρήσει η αγορά των δύο σύγχρονων φρεγατών από τη Γαλλία, ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας απάντησε:

«Η υπόθεση της απόκτησης από το Πολεμικό Ναυτικό νέων μονάδων αποτελεί ανάγκη, που είχε διαγνωστεί πριν από δέκα και πλέον χρόνια, ενώ η λύση που δόθηκε αποτυπώθηκε σε απόφαση του ΚΥΣΕΑ του 2009 προς την κατεύθυνση των σύγχρονων γαλλικών φρεγατών. Αυτή λοιπόν την απόφαση προσπαθούμε να υλοποιήσουμε και βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικές συζητήσεις που αφορούν σε όλες τις πλευρές της υπόθεσης». 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.