search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:46
MENU CLOSE

Στη θάλασσα της Κινέτας έφτασε η φωτιά – Στάχτη σπίτια, επιχειρήσεις και χιλιάδες στρέμματα δάσους (Photos & Video)

23.07.2018 09:32
4513396

 

Σε πρωτοφανή καταστροφή εξελίσσεται η πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας στα Γεράνεια Όρη.

Η φωτιά έλαβε γρήγορα διαστάσεις ενώ οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή οδήγησαν το πύρινο μέτωπο προς την Ολυμπία Οδό, την οποίαν και διέσχισε, καίγοντας σπίτια και καταστήματα τόσο στους οικισμούς όσο και μέσα στην Κινέτα. Οι φλόγες έφτασαν μέχρι την παραλία.  

Σε βίντεο-σοκ που ανήρτησε διερχόμενος οδηγός στο facebook φαίνεται η φωτιά να καίει στον παράδρομο της Εθνικής Οδού.

Ογδόντα πυροσβέστες με 40 οχήματα, δύο πεζοπόρα τμήματα, επτά αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα έχουν ριχτεί στη μάχη για την κατάσβεση μεγάλης δασικής πυρκαγιάς.

Οι εικόνες από την πύρινη λαίλαπα είναι συγκλονιστικές.

Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι, εντάσεως από 5 έως 7 μποφόρ, που εμποδίζουν τα εναέρια μέσα να κάνουν στοχευμένες ρίψεις. 

Οι καπνοί “έπνιξαν” ακόμη και το κέντρο της Αθήνας. Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες οι καπνοί κάλυψαν ακόμη και το Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Έκκληση Καπάκη

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας είχε προειδοποιήσει για μεγάλη πυρκαγιά σήμερα -κατηγορία κινδύνου 4- και στη Δυτική Αττική. 

O γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης, απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους που δεν είναι αναγκασμένοι να παραμείνουν να απομακρυνθούν από την Κινέτα.

Ο ίδιος επισήμανε ότι οι άνεμοι αλλάζουν συνεχώς την πορεία της φωτιάς, προσθέτοντας πως η πυρκαγιά ξέσπασε στο «χειρότερο σημείο» στο βουνό, καθώς δεν ήταν εφικτό να ανακοπεί άμεσα προτού λάβει διαστάσεις.

Η πυρκαγιά είναι δύσκολη καθώς η περιοχή είναι γεμάτη από καύσιμη ύλη. 

Πύρηνο μέτωπο έξι χιλιομέτρων

Το μέτωπο της έχει μήκος πέντε έως έξι χιλιόμετρα, δήλωσε στον σταθμό μας ο αντιδήμαρχος Μεγαρέων Κωνσταντίνος Φυλακτός. Συμπλήρωσε πως έχουν κινητοποιηθεί όλα τα διαθέσιμα δημοτικά μέσα, υδροφόρες και άλλα οχήματα.

“Σαν τις πυρκαγιές του 2007”

Χαρακτηριστικά των πυρκαγιών του 2007 αλλά με χαμηλότερες θερμοκρασίες έχει η πυρκαγιά στην Κινέτα σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη.

«Αυτή η πυρκαγιά είναι από τα χειρότερα σενάρια που απευχόμασταν να αντιμετωπίσουμε φέτος» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Καπάκης και συμπλήρωσε: «Πρόκειται για μία από τις πιο δύσκολες πυρκαγιές καθώς οι ισχυροί άνεμοι σε συνδυασμό με την πυκνή καύσιμη ύλη συνεργούν στην ταχύτατη εξέλιξή της. Καταβάλλονται τεράστιες προσπάθειες για τον περιορισμό των συνεπειών αλλά οι καταβατικοί άνεμοι έχουν εξαπλώσει τις φλόγες και δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστών».

Όπως είπε ο κ. Καπάκης η πυρκαγιά δημιουργεί μικροκλίμα και καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να μην κινηθεί προς τη βορειοανατολική πλευρά των Γερανείων και συγκεκριμένα προς το Αλεποχώρι.

Αυτή τη στιγμή η φωτιά είναι μέσα στον οικισμό Πανόραμα αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ενημέρωση για τον αν έχει προκαλέσει ζημιές σε σπίτια.

“Έκλεισε η Εθνική οδός” (φωτορεπορτάζ)

 

Εκπρόσωπος Πυροσβεστικής: «Οι πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών για την δική τους ασφάλεια»

«Οι πολίτες θα πρέπει να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των Αρχών για την δική τους ασφάλεια. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μια σκληρή μάχη στην Κινέτα, για να μπορέσουν να οριοθετήσουν την πυρκαγιά, κάτω από αντίξοες συνθήκες, αφού έχουν να αντιμετωπίσουν και τους δυνατούς ανέμους». Αυτά τόνισε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, πριν από λίγο, η εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Σταυρούλα Μαλλίρη, σχετικά με την μεγάλη πυρκαγιά που μαίνεται στα Γεράνεια Ορη, ενώ πρόσθεσε πως αναμένονται ενισχύσεις των πυροσβεστικών δυνάμεων με 17 οχήματα, από διαφορές περιοχές της περιφέρειας.

Παράλληλα, λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς, έκλεισαν, πριν από λίγο, η νέα και η παλαιά εθνική οδός Αθηνών – Κορίνθου και στα δύο ρεύματα, από το 39-ο έως το 57-ο χλμ.

Επίσης, νωρίτερα εκκενώθηκαν, για προληπτικούς λόγους, οι οικισμοί Γαλήνη, Πανόραμα 1 και Πανόραμα 2, στην ευρύτερη περιοχή της Κινέτας, ενώ σημειώνεται, ότι από τους πυκνούς καπνούς έχουν καλυφθεί αρκετές περιοχές της Αττικής.

Συνδράμουν και οι ένοπλες δυνάμεις 

Επτά εναέρια μέσα πυρόσβεσης (4 αεροσκάφη CL-415, 1 αεροσκάφος CL-215, και 2 ελικόπτερα CH47-D με κάδο), τρεις προωθητές γαιών, υδροφόρα οχήματα και ένα αεροσκάφος C-27 για μεταφορά πυροσβεστών από Θεσσαλονίκη έχουν διαθέσει οι Ένοπλες Δυνάμεις στον κρατικό μηχανισμό για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Κινέτα Αττικής, όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ.

Παράλληλα, σύμφωνα με την ίδια εντολή του υπουργού Εθνικής ‘Αμυνας, διατηρείται ετοιμότητα διάθεσης περαιτέρω μέσων και επίγειων μηχανημάτων ανάλογα με τι θα ζητήσουν οι αρμόδιες αρχές.

Τηλεόραση ΣΚΑΙ: Τραυματίστηκε πυροσβέστης 

Όπως μετέδωσε η τηλεόραση του Σκάι, ένας πυροσβέστης τραυματίστηκε στην πρσπάθεια του να σβήσει τις φλόγες και να διασώσει ένα σπίτι που καιγόταν. Ο πυροσβέστης μπήκε από την πίσω αυλή του σπιτιού για να μπορέσει να φέρει τη μάνικα κοντύτερα στις φλόγες, όταν ένα σκυλί που φυύλαγε το σπίτι του επιτέθηκε και τον δάγκωσε. 

Έχει διακοπεί η κυκλοφορία του προαστιακού σιδηροδρόμου 

Με εντολή της αστυνομίας λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη στην Κινέτα στα Γεράνεια Όρη έχουν διακοπεί στην περιοχή και τα δρομολόγια του προαστιακού σιδηροδρόμου.

Διακοπές και στο ηλεκτρικό ρεύμα

Από την πυρκαγιά έχουν καεί κολώνες της ΔΕΗ και σημειώνονται διακοπές ρεύματος στην ευρύτερη περιοχή.

Σημειώνεται, επίσης, ότι λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς, είναι κλειστές η νέα και η παλαιά εθνική οδός Αθηνών – Κορίνθου και στα δύο ρεύματα, από το 39-ο έως το 57-ο χλμ, ενώ οι πυκνοί καπνοί έχουν καλύψει πολλές περιοχές της Αττικής.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:42