search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 05:19
MENU CLOSE

Εικόνες Αποκάλυψης σε Αττική, Κορινθία, Χανιά και Σουφλί – Ολονύχτιες μάχες των πυροσβεστών

23.07.2018 19:13
4513404

 

Νύχτα αγωνίας για τους κατοίκους των περιοχών της χώρας που βρίσκονται στο έλεος των πυρκαγιών από το μεσημέρι της Δευτέρας. Τα κυρία μέτωπα είναι έξι σε Κινέτα, Πανόραμα Καλάμου, Κιάτο, Αγ. Θεοδώρους, Καλλιτεχνούπολη, Χανιά, όμως νέες πυρκαγιές ξεσπούσαν και κατά τη διάρκεια της νύχτας, όπως αυτή στο Σουφλί.

Φρεγάτα και αρματαγωγό έσπευσαν ανοικτά του Ζούμπερι για να απεγκλωβίσουν εκατοντάδες κατοίκους. Κλειστή παραμένει η Μαραθώνος προς νέα Μάκρη – Μαραθώνα.

Καταστροφική η πυρκαγιά που ξέσπασε στα Γεράνεια Όρη

Σε πρωτοφανή καταστροφή εξελίσσεται η πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας στα Γεράνεια Όρη.

Η φωτιά έλαβε γρήγορα διαστάσεις ενώ οι ισχυροί άνεμοι στην περιοχή οδήγησαν το πύρινο μέτωπο προς την Ολυμπία Οδό, την οποία και διέσχισε, καίγοντας σπίτια και καταστήματα τόσο στους οικισμούς όσο και μέσα στην Κινέτα. Οι φλόγες έφτασαν μέχρι την παραλία.

Ογδόντα πυροσβέστες με 40 οχήματα, δύο πεζοπόρα τμήματα, επτά αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα έχουν ριχτεί στη μάχη για την κατάσβεση μεγάλης δασικής πυρκαγιάς.

Χαρακτηριστικά των πυρκαγιών του 2007 αλλά με χαμηλότερες θερμοκρασίες έχει η πυρκαγιά στην Κινέτα σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη.

Παράλληλα, λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς, έκλεισαν η νέα και η παλαιά εθνική οδός Αθηνών – Κορίνθου και στα δύο ρεύματα, από το 39-ο έως το 57-ο χλμ. Νωρίτερα εκκενώθηκαν, για προληπτικούς λόγους, οι οικισμοί Γαλήνη, Πανόραμα 1 και Πανόραμα 2, στην ευρύτερη περιοχή της Κινέτας, ενώ σημειώνεται, ότι από τους πυκνούς καπνούς έχουν καλυφθεί αρκετές περιοχές της Αττικής.

Με εντολή της αστυνομίας λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη στην Κινέτα στα Γεράνεια Όρη έχουν διακοπεί στην περιοχή και τα δρομολόγια του προαστιακού σιδηροδρόμου. Από την πυρκαγιά έχουν καεί κολώνες της ΔΕΗ και σημειώνονται διακοπές ρεύματος στην ευρύτερη περιοχή.

Εκκενώθηκαν κατασκηνώσεις από τη φωτιά στην Πεντέλη – Καίγονται Ν. Βουτζάς και Μάτι

Σε πλήρη εξέλιξη μαίνεται η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα στην Καλλιτεχνούπολη, μεταξύ της Πεντέλης και του Νέου Βουτζά.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, σπίτια έχουν υποστεί ζημιές και άλλα απειλούνται.

Στην περιοχή επιχειρούν, 50 πυροσβέστες με 20 οχήματα, 20 εθελοντές, 3 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

Επίσης, εκκενώνονται τα θερινά θέρετρα της Πολεμικής Αεροπορίας στο Ζούμπερι και του Στρατού Ξηράς στον Αγιο Ανδρέα, όπως επίσης και οι παιδικές κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα. Η εκκένωση γίνεται για προληπτικούς λόγους, λόγω της πυρκαγιάς που μαίνεται στην περιοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν καεί τουλάχιστον τέσσερα σπίτια.

Δήμαρχος Ραφήνας: Έχουν καεί 200 σπίτια, φοβάμαι για νεκρούς

Εικόνες βιβλικής καταστροφής περιγράφει με νεώτερες δηλώσεις του ο δήμαρχος Ραφήνας Πικερμίου Βαγγέλης Μπουρνούς από την καταστροφική πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα στην Πεντέλη και πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

«Έχω δει διακόσια σπίτια να καίγονται, και άλλα τόσα αυτοκίνητα. Δεν θέλω να σπείρω να φόβους αλλά εκτιμώ ότι θα υπάρχουν και νεκροί» είπε σε νεώτερες δηλώσεις του στον ΑΝΤ1.

Νέα μέτωπα φωτιάς σε Κάλαμο, Αγ. Αποστόλους, Ωρωπό και Λουτράκι

Πολλά τα μέτωπα της πυρκαγιάς σε όλη την Ελλάδα. Φωτιά ξέσπασε στον Κάλαμο Αττικής, στον Ωρωπό, και στους Αγίους Αποστόλους, ενώ ένα νέο μέτωπο έχει εκδηλωθεί και στο Λουτράκι.

Συγκεκριμένα, στη θέση Πανόραμα, στον Κάλαμο Αττικής, εκδηλώθηκε το απόγευμα πυρκαγιά σε περιοχή με πυκνή βλάστηση.

Στο σημείο επιχειρούν τώρα για την κατάσβεση της πυρκαγιάς 16 πυροσβέστες με 8 οχήματα, ενώ σημειώνεται ότι στην περιοχή πνέουν δυνατοί άνεμοι.

Προσωρινή παύση δρομολογίων του ΚΤΕΛ προς Πελοπόννησο

Κανένα δρομολόγιο του ΚΤΕΛ προς την Πελοπόννησο και Ήπειρο δεν πραγματοποιείται λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς στην Κινέτα, αφού από νωρίς το απόγευμα παραμένει κλειστή η Εθνική Οδός Αθηνών-Κορίνθου με εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής.

Επίσης, με εντολή της ΕΛΑΣ και της πυροσβεστικής έχουν διακοπεί και τα δρομολόγια του προαστιακού σιδηροδρόμου Αθήνα-Κιάτο και αντίστροφα, ενώ κανονικά εκτελούνται τα δρομολόγια του προαστιακού προς Αεροδρόμιο.

Από τον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών (ΟΑΣΑ) υπάρχουν τροποποιήσεις δρομολογίων στις λεωφορειακές γραμμές 301, 314 και 324 που εξυπηρετούν τις περιοχές Ανθούσα, Πεντέλη κυκλική, Παλλήνη, Ραφήνα.

Σε ό,τι αφορά τα δρομολόγια των ΚΤΕΛ προς Ραφήνα και Νέα Μάκρη, όπως είπαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αρμόδιοι, «ξεκινούν από το κέντρο της Αθήνας κανονικά, αλλά δεν γνωρίζουν μέχρι που θα φθάσουν και πώς, γιατί αρμόδιοι είναι η ΕΛΑΣ και η πυροσβεστική»

Μεγάλη πυρκαγιά στα Χανιά – Πέντε πολίτες στο νοσοκομείο

Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε κοντά στην εθνική οδό Χανίων-Ρεθύμνου, στο ύψος του Αγίου Φανουρίου.

Οι φλόγες έχουν φτάσει μέχρι τις αυλές των σπιτιών. Στο σημείο βρίσκονται ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστική Υπηρεσίας ενώ σηκώθηκαν και 2 ελικόπτερα για να βοηθήσουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Για την παροχή των πρώτων βοηθειών διακομίσθηκαν σε νοσηλευτικές μονάδες τουλάχιστον πέντε πολίτες που αντιμετώπιζαν κυρίως αναπνευστικά προβλήματα.

Σε εξέλιξη φωτιές και στην Κορινθία

Σε εξέλιξη βρίσκονται πυρκαγιές στην Κορινθία, ενώ πυροσβεστικές δυνάμεις από εδάφους και αέρος, προσπαθούν να κρατήσουν τις φλόγες μακριά από κατοικημένες περιοχές.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας Πελοπίδας Καλλίρης, «στην περιοχή της ανατολικής Κορινθίας υπάρχουν πύρινα μέτωπα από το Ισθμό μέχρι και την περιοχή της Κινέττας, και συγκεκριμένα στις περιοχές ‘Αγιος Χαράλαμπος, Γαλότα και κοντά στα διυλιστήρια στην περιοχή των Αγίων Θεοδώρων».

Επίσης, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, υπάρχουν δύο ακόμη πύρινα μέτωπα στις περιοχές Ζεμενό και Θροφάρι του δήμου Ξυλοκάστρου.

Νέα φωτιά σε πευκοδάσος στη Λευκίμη του δήμου Σουφλίου

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή τη στιγμή πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 6 το απόγευμα σε πευκοδάσος, βορειοανατολικά της Λευκίμης και βορειοδυτικά του Προβατώνα του δήμου Σουφλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η φωτιά εκδηλώθηκε από κεραυνό στη διάρκεια ξηρής καταιγίδας.

Στο σημείο επιχειρούν ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, απ’ όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, οι οποίες κλιμακώνονται συνεχώς. Στο μεταξύ έχει ζητηθεί και η συνδρομή της περιφερειακής ενότητας Έβρου, με μηχανήματα προωθητές γαιών και μπουλντόζες, ώστε να επιτευχθεί η πρόσβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων, δεδομένου ότι η φωτιά μαίνεται σε δυσπρόσιτη περιοχή. Σημειώνεται ότι το πυροσβεστικό ελικόπτερο, που από τις 15 Ιουλίου έχει ως βάση το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, από νωρίς το πρωί μετέβη στην Αττική για να συνδράμει στην κατάσβεση των εκεί εν εξελίξει πύρινων μετώπων.

Η επίσημη ενημέρωση της Πυροσβεστικής

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της Πυροσβεστικής, το βράδυ της Δευτέρας:

«Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 12:03 σε δασική έκταση, στην περιοχή Αέρας στα Γεράνεια Όρη. Στο συμβάν επιχειρούν 68 οχήματα, 160 πυροσβέστες και 60 άτομα πεζοπόρο. Επιπλέον, την επιχείρηση κατάσβεσης συνδράμουν, 4 εθελοντικά οχήματα, 20 υδροφόρες και 6 μηχανήματα έργου από την Περιφέρεια Αττικής, τους δήμους Μεγαρέων, Λουτρακίου, Βάρης- Βουλιαγμένης και από τις ένοπλες δυνάμεις τρία μηχανήματα έργου.

Τις επίγειες δυνάμεις συνέδραμαν από αέρος διαδοχικά, για να υπάρχουν πάντα εναέρια μέσα πάνω από την πυρκαγιά από την έναρξή της, 5 Α/Φ CANADAIR και 5 Ε/Π. Οργανωμένα απομακρύνθηκαν οι κάτοικοι των οικισμών Γαλήνη, Μαρούλα και Πανόραμα.

β. Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 16.57 σε δασική έκταση, στη περιοχή Καλλιτεχνούπολη του δήμου Ραφήνας – Πικερμίου Αττικής. Στην κατάσβεση λαμβάνουν μέρος 60 πυροσβέστες με 24 οχήματα, 15 εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα, 2 ομάδες πεζοπόρο τμήμα ενώ από αέρος επιχείρησαν 3 Α/Φ Canadair και 1 Ε/Π.

Έγινε οργανωμένη απομάκρυνση ατόμων από το Λύρειο ϊδρυμα, καθώς και όλων των κατασκηνώσεων της ευρύτερης περιοχής.

γ. Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 18:52 σε αγροτοδασική έκταση στη θέση Πανόραμα στους Αγίους Αποστόλους Καλάμου του δήμου Ωρωπού. Στην κατάσβεση λαμβάνουν μέρος 20 πυροσβέστες με 10 οχήματα

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ίδιο χρονικό διάστημα εκδηλώθηκαν 3 πυρκαγιές στον νομό Κορινθίας στις περιοχές Σουσάκι- Άγιοι Θεόδωροι, Ζεμενό δήμου Κιάτου και Ίσθμια του δήμου Λουτρακίου.

Σε εξέλιξη επίσης είναι η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 13.56 σε αγροτοδασική έκταση, στη θέση Μετόχι Βρυσσών, στα Χανιά Κρήτης.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας υπάρχουν 6 εγκαυματίες. Οι 4 βρίσκονται στο Κέντρο Υγείας Νέας Μάκρης και θα διακομιστούν στο ΚΑΤ ενώ οι άλλοι 2 με ιδιωτικό μέσο πήγαν σε ιδιωτική κλινική και εν συνεχεία διακομίστηκαν στον Ευαγγελισμό.

Τυχόν άλλες διακομιδές θα γίνουν στα νοσοκομεία Σισμανόγλειο, Ευαγγελισμός και ΚΑΤ.

Λόγω της μεγάλης έκτασης και έντασης των πυρκαγιών και της επικινδυνότητάς τους η χώρα μας υπέβαλλε αίτημα, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας για διεθνή συνδρομή σε εναέρια και επίγεια μέσα.

Έχει συγκληθεί το Κεντρικό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας για την εκτίμηση της παρούσας κατάστασης και τον συντονισμό των επόμενων ενεργειών.

Όσοι από τους συμπολίτες μας βρίσκονται πλησίον των πυρκαγιών παρακαλούνται να απομακρύνονται έγκαιρα για τη δική τους ασφάλεια και για να μην παρεμποδίζουν το έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Επίσης να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί στις μετακινήσεις τους και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των αρχών».

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 03:33